Obligaţiunile acoperite cu credite garantate vor include garanţii de 60-80% din valoarea imobilului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2014

Valoarea garanţiilor la creditele imobiliare care vor fi utilizate ca suport pentru emisiunile de obligaţiuni poate fi de maxim 60% din cea reevaluată a imobilului ipotecat, iar portofoliul de creanţe poate include finanţări de maxim 80% din valoarea imobilului rezidenţial şi 60% pentru comerciale. "Pentru calcularea valorii portofoliului de creanţe, valoarea atribuită în Registrul de evidenţă internă fiecărei creanţe imobiliare nu poate depăşi 60% din valoarea de referinţă a imobilului adus în garanţie, stabilită în urma ultimei reevaluări. (...) Se includ în portofoliul de creanţe acele credite pentru investiţii imobiliare în privinţa cărora raportul, calculat la data acordării fiecărui credit, dintre valoarea nominală a fiecărui credit şi valoarea de referinţă a imobilului adus în garanţie nu depăşeşte 80% pentru creditele imobiliare rezidenţiale şi 60% pentru creditele imobiliare comerciale", se arată într-un proiect de ordonanţă care stabileşte cadrul general şi condiţiile pentru emisiunea de obligaţiuni garantate cu creanţe.

De la ultima prevedere fac excepţie creditele garantate parţial de stat în baza unor programe guvernamentale, precum Prima Casă, unde statul garantează între 50% şi 100% din valoarea împrumutului.

Creditele incluse în portofoliul pentru emiterea de obligaţiuni garantate trebuie să nu înregistreze întârzieri la plată la momentul includerii, iar ulterior să nu înregistreze o întârziere la plată mai mare de 15 zile.

"Ordonanţa promovează conceptul portofoliului de creanţe dinamic, în sensul în care emitenţii sunt obligaţi să asigure pe întreaga perioadă de viaţă a obligaţiunilor o calitate corespunzătoare a portofoliului de creanţe care garantează emisiunea. Astfel, ordonanţa prevede criteriile de eligibilitate pentru includerea creanţelor în portofoliu şi obligaţia emitentului de înlocuire a creanţelor din portofoliu, pe măsura deteriorării calităţii lor, cu alte creanţe eligibile", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat la sfârşitul anului trecut proiectul de iniţiativă legislativă privind emisiunile de obligaţiuni cu activ suport credite garantate cu ipotecă imobiliară, modificarea legislaţiei privind "covered bonds" reprezentând una dintre obligaţiile asumate în ultima scrisoare suplimentară semnată cu Fondul Monetar Internaţional şi care avea termen de implementare finele anului 2013. BNR va emite reglementări pentru aplicarea ordonanţei în termen de 90 de zile de la intrarea sa în vigoare.

Banca centrală este însărcinată cu supravegherea activităţii de emisiune de astfel de obligaţiuni, asistată de un agent (propus de instituţia de credit emitentă din rândul auditorilor financiari şi aprobat de BNR).

Obligaţiunile garantate cu creanţe pot fi emise numai de către o instituţie de credit care are în obiectul de activitate autorizat emiterea de obligaţiuni garantate cu creanţe, pentru aceasta fiind necesară obţinerea unei autorizaţii din partea Băncii Naţionale a României.

Ulterior, banca are nevoie de aprobarea prospectului de emisiune de către autoritatea competentă din statul membru de origine pentru piaţa de capital, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară în România, pentru oferte publice. Totuşi, prospectul nu trebuie aprobat şi publicat dacă oferta se realizează printr-un plasament privat, proiectul prevăzând mai multe situaţii în acest sens.

Portofoliul de creanţe poate garanta mai multe emisiuni de obligaţiuni atât timp cât respectă condiţiile legislative.

Valoarea acestuia trebuie să fie permanent mai mare decât cuantumul sumelor pe care emitentul le are de plătit deţinătorilor de obligaţiuni până la scadenţă, cu procentul prevăzut în prospect, care nu poate fi mai mic de 2%, astfel încât deţinătorii să fie garantaţi în orice moment cu portofoliul de creanţe până la maturitatea obligaţiunilor.

Băncile vor fi obligate să asigure permanent lichiditatea la dispoziţie pentru o perioadă de şase luni pentru a putea onora cererile de restituire.

"Emitenţii determină pe bază zilnică, pentru următoarele 180 de zile, diferenţa negativă dintre fluxurile de numerar generate de creanţele din portofoliul de creanţe afectat garantării obligaţiunilor garantate cu creanţe şi obligaţiile scadente în aceeaşi perioadă aferente acestor emisiuni şi asigură acoperirea diferenţei celei mai mari cu active suplimentare lichide stabilite conform reglementărilor emise de Banca Naţională a României în aplicarea prezentei ordonanţe", se precizează în proiectul de act normativ.

BNR va stabili prin reglementări un prag maxim până la care se poate ridica valoarea creanţelor din portofoliul de obligaţiuni în cea a activelor totale deţinute de bancă.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu declara la sfârşitul lunii noiembrie 2013, potrivit Mediafax, că va exista o plafonare a volumului de obligaţiuni care pot fi emise din totalul activelor băncii la 10% pentru început, iar pe măsură ce sistemul va funcţiona, plafonul poate fi ridicat.

Băncile pot achiziţiona creanţe imobiliare, individuale ori grupate în portofolii, de la unul sau mai mulţi cedenţi, pe care să le utilizeze pentru garantarea obligaţiunilor. În portofoliu pot fi incluse şi alte active decât creanţele imobiliare, numite active suplimentare, banca centrală urmând să stabiliească categoriile de active suplimentare, condiţiile de eligibilitate şi limita maximă în care activele suplimentare pot fi incluse în portofoliul de creanţe.

Emitentul are posibilitatea de a răscumpăra din obligaţiunile emise, pe care le poate anula sau vinde ulterior.

În cazul deschiderii procedurii de faliment împotriva emitentului de obligaţiuni, deţinătorii continuă să primească sumele care li se cuvin, în cuantumul şi la termenele prevăzute în prospect.

BNR poate retrage autorizaţia de emisiune acordată unei instituţii de credit dacă aceasta nu emite obligaţiuni garantate cu creanţe în termen de doi ani de la data autorizării sau dacă nu mai îndeplineşte cerinţele legislative. În acest caz, emisiunile de obligaţiuni garantate cu creanţe care au fost efectuate până la acel moment vor fi derulate în continuare cu respectarea legislaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb