Obligaţiunile municipale sînt mai rentabile decît cele corporative

Ana Moglan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2004

Rata dobînzii pentru împrumuturile obligatare municipale şi bancare se calculează ca medie aritmetică între dobînzile active şi pasive interbancare (BUBOR şi BUBID) la care se adaugă între 1 şi 2 procente, rezultînd un randament mai mare decît în cazul obligaţiunilor corporative. În cazul obligaţiunilor corporative emise în valută este important atît randamentul cuponului, cît şi cursul de schimb al valutei respective faţă de leu. Iulian Panait, director "KTD Invest" ne-a spus că, în ciuda evoluţiei relativ stabile a monedei naţionale faţă de euro şi a creşterii semnificative a dolarului american din ultima perioadă, este puţin probabil ca, pe termen lung, obligaţiunile corporative în valută să fie mai profitabile decît majoritatea obligaţiunilor municipale. Efectul tendinţelor menţionate, precum şi estimările de continuare a lor în următoarele luni, se vor reflecta, spune domnul Panait, într-o posibilă creştere a performanţelor obligaţiunilor corporative denominate în dolari (cum sînt cele emise de "TBI Leasing"), comparativ cu cele denominate în euro.

Investitorii cu aversiune faţă de risc şi investitorii instituţionali care vor să-şi echilibreze portofoliile (fonduri de investiţii, societăţi de asigurare, bănci) vor căuta modalităţi de plasament mai puţin riscante, dar cît mai rentabile. Din acest punct de vedere, obligaţiunile municipale vor fi preferate, întrucît randamentele aduse sînt superioare celor oferite de titlurile de stat sau de depozitele bancare.

Iulian Panait consideră că, pînă acum, aproape toate emisiunile de obligaţiuni municipale s-au bucurat de succes, adăugînd că multe dintre acestea au fost subscrise încă înainte de expirarea perioadei alocate. Cele mai căutate au fost obligaţiunile a căror rată a dobînzii se calculează în funcţie de ratele dobînzilor interbancare pe termen de trei luni şi pentru care marja suplimentară adăugată la medie a fost mai ridicată (de exemplu a doua emisiune a municipiului Oradea), precizează domnul Panait.

În opinia directorului "KTD Invest", cel mai ridicat randament îl aduc, în prezent, obligaţiunile municipale Oradea II, urmate de emisiunile pentru care formula de calcul a ratei dobînzii include ratele dobînzilor interbancare pe termen de trei luni, cu o marjă adăugată de două puncte procentuale. Domnul Panait crede că randamentul este cel mai important criteriu de departajare a diferitelor emisiuni de obligaţiuni municipale, dar o importanţă deosebită o are şi durata emisiunii. Scadenţa împrumutului obligatar conferă un anumit grad de risc obligaţiunilor respective, la fel ca şi forma de rambursare a împrumutului (în tranşe anuale, semestriale sau integral la scadenţă). Iulian Panait spune că riscul unui împrumut obligatar creşte cu cît e mai îndelungată perioada pînă la scadenţă, dar că listarea la bursă poate contribui la sporirea popularităţii obligaţiunilor emise în rîndul investitorilor. Tranzacţionarea obligaţiunilor pe piaţa secundară, prin cotarea lor la bursă, reduce mult riscul de lichiditate al plasamentului efectuat în astfel de titluri, motivează domnul Panait afirmaţia precedentă.

Pînă în prezent, doar nouă emisiuni de obligaţiuni municipale sînt listate la bursă, cu o lichiditate tranzacţională foarte redusă. Acest lucru se datorează dimensiunilor mici ale cererii şi ofertei pe piaţa obligaţiunilor, dar şi faptului că randamentele oferite sînt destul de avantajoase şi investitorii preferă să păstreze titlurile pînă la scadenţă.

Scăderea dobînzii de intervenţie a BNR, va afecta, pe termen scurt, cotaţiile bursiere ale obligaţiunilor deja emise. Iulian Panait spune că, teoretic, respectivele cotaţii ar trebui să crească uşor. Domnia sa a mai adăugat că, datorită variabilităţii dobînzii plătite (care se actualizează trimestrial sau semestrial), către sfîrşitul perioadei cuponului curent, preţul ar trebui să revină treptat către nivelul obişnuit. Emisiunile viitoare se vor realiza, probabil, la randamente mai scăzute, iar dacă se va menţine diferenţa dintre dobînzile plătite la împrumuturile obligatare şi randamentele oferite de instrumentele monetare, interesul investitorilor pentru obligaţiuni va rămîne în continuare ridicat, preconizează domnul Panait.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb