Emisiunea de obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei a Primăriei Bucureşti va fi de natură să seteze noi standarde pentru piaţa obligaţiunilor, consideră Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
"Emisiunea se lansează mâine (n.r. astăzi) şi are trei paliere în funcţie de maturitate - pe 3 ani, 5 ani, 7 ani sau 10 ani", a spus Mişu Negriţoiu.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunţat, recent, că a aprobat prospectul de bază cu privire la programul de ofertă de vânzare de obligaţiuni emise de Primăria Municipiului Bucureşti, în valoare de maxim 2.220.100.000 lei.
Preşedintele instituţiei a precizat, ieri, că de fapt prospectul a fost aprobat, însă acesta nu conţine şi preţul , întrucât acesta se stabileşte după procesul de bookbuilding.
Emisiunea de obligaţiuni este de câte 550 de milioane de lei pentru fiecare maturitate şi va avea scadenţe pe 4 mai 2018, 4 mai 2020, 4 mai 2022 şi 4 mai 2025, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Primăria Capitalei a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că intenţionează să emită obligaţiuni denominate în lei, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, pentru a rambursa obligaţiunile scadente la 22 iunie 2015.
În 2005, Primăria Municipiului Bucureşti s-a împrumutat cu 500 milioane euro de pe pieţele externe pentru a construi pasajul suprateran Basarab, pentru achiziţia de tramvaie noi şi pentru reabilitarea infrastructurii urbane. La momentul emisiunii, Primăria Bucureşti a obţinut cel mai bun randament al unei autorităţi locale din România şi chiar sub randamentul de la acea vreme pentru titlurile suverane.
Directorul Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, a declarat pe 3 aprilie că Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să atragă mai puţini bani de pe piaţa locală prin vânzarea de obligaţiuni în aprilie, pentru a permite Primăriei Bucureşti să vândă obligaţiuni municipale în valoare de până la 500 de milioane de euro.