Obligativitatea asigurării locuinţei - amânată pentru 1 ianuarie 2010

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iunie 2009

Nicolae Crişan, consilier principal în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a declarat, ieri, la Braşov, că speră ca "asigurarea obligatorie a locuinţelor să devină obligatorie de la 1 ianuarie 2010", după ce iniţial, în cursul acestui an se aştepta ca 1 iulie să fie data la care să intre în vigoare această obligativitate.

"Asigurarea locuinţei a fost obligatorie până în 1995, dar din considerente economice s-a renunţat la ea. În urmă cu şase ani, având în vedere faptul că clima s-a schimbat şi Româ­nia a început să aibă de suferit din această cauză, a fost reluată problema asigurării obligatorii a locuinţei, dar încă nu s-au încheiat toţi paşii necesari pentru a trece la încheierea acestor poliţe", a afirmat Crişan, fost preşedinte al CSA, la seminarul "Asigurarea obligatorie a locuinţelor. Norme emise de CSA", des­făşurat ieri la Braşov.

De altfel, acesta a spus că românii vor trebui să plătească 20 de euro/anual (locuineţă tip A) în mediul urban şi 10 euro/anual în mediul rural (locuinţă tip B), corespunzător unei valori asigurate de 20.000 de euro şi, respectiv, 10.000 de euro.

Tipul A este, potrivit normelor CSA, o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor

Cristea spune că societăţile de asigurări care doresc să devină asigurători autorizaţi pentru acest proiect trebuie să devină asociaţi în cadrul Pool-ului de Asigurări Împotriva Dezastrelor (PAID). "se vor plăti doar pagubele realizate de dezastrele naturale - cutremure, alunecări de pământ sau inundaţii ca şi catastrofe naturale", au explicat cei de la CSA.

Nu toate societăţile de asigurări vor putea deveni asociaţi în cadrul PAID, ci doar cele care au câte o sucursală în fiecare judeţ, care au angajaţi calificaţi şi care au tehnica de calcul şi software-ul necesar pentru realizarea acestei activităţi.

Se plăteşte la cursul din ziua plăţii, se despăgubeşte la cursul din ziua încheierii poliţei

Potrivit conducerii CSA, despăgubirea se va realiza la cursul leu/euro din ziua încheierii poliţei, în timp ce primele de asigurare se vor plăti la cursul valabil în ziua efectuării plăţii.

Specialiştii prezenţi la seminar au estimat că în România sunt opt milioane de locuinţe, dintre care doar jumătate se vor asigura, astfel încât după intrarea în vigoare a legii se vor aduna doar 80 de milioane de euro. Aceştia au spus că în cazul unui cutremur devastator ar fi nevoie de o sumă minimă de 4 miliarde de euro. Din calculele specialiştilor a rezultat că aceşti bani se vor aduna în 60 de ani.

Potrivit Legii 260/ 2008, PAID va fi înfiinţată ca societate de asigurare şi reasigurare, care va gestiona Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor în cazul producerii unui dezastru. Cei care nu-şi vor asigura locuinţele nu vor beneficia de nici o despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Legea prevede amenzi de 500 de lei pentru proprietarii care nu încheie poliţa de asigurare obligatorie. "Există posibilitatea ca Guvernul să susţină primele de asigurare ale cetăţenilor care nu au niciun venit şi sunt înscrişi pe listele de primire a ajutorului social", a mai explicat Crişan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb