OCTAVIAN ŞTIREANU: "Victor Ponta este principalul vinovat pentru propriul eşec"

Cătălina N. Mănoiu
Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2014

"Victor Ponta este principalul vinovat pentru propriul eşec"

"Rezultatele celui de al doilea tur al alegerilor au arătat că socotelile făcute cu creion chimic înmuiat pe limbă sunt caduce"

Victor Ponta este principalul vinovat pentru propriul eşec, în aceste alegeri, el nu a reprezentat un prototip credibil pentru ce înseamnă profilul de preşedinte - consideră Octavian Ştireanu, consilierul prezidenţial al lui Ion Iliescu în perioada 2000-2004 şi fost parlamentar în două legislaturi.

În opinia domniei sale, Partidul Social Democrat şi-a făcut datoria faţă de Victor Ponta, obţinând în turul al doilea peste 5,2 milioane de voturi, mai mult decât în 2009 pentru Mircea Geoană sau în 2004, pentru Adrian Năstase. Octavian Ştireanu ne-a spus: "Organizaţiile locale ale PSD şi-au îndeplinit obiectivele, au asigurat candidatului susţinut de partid voturile care se regăseau în plaja obişnuită a PSD. Candidatul Victor Ponta era cel care trebuia să aducă diferenţa de voturi necesare pentru câştigarea competiţiei electorale. În condiţiile în care partidul şi-a făcut datoria şi candidatul nu, cel afectat este partidul. De aici au apărut şi primele declaraţii ale unor lideri sociali-democraţi privind necesitatea unor analize serioase asupra cauzelor care au generat pierderea alegerilor prezidenţiale".

"Handicapul moral al PSD"

PSD are un handicap moral, pentru că a fost programat, potrivit actelor constitutive ale Uniunii Social Liberale (USL), să îl susţină pe Crin Antonescu, consideră fostul consilier prezidenţial, precizând: "Crin Antonescu a fost rejectat din proiectul USL printr-o campanie de atacuri după modelul picăturii chinezeşti - lentă, sigură şi convergentă - pentru a-i lăsa cale liberă spre preşedinţie lui Victor Ponta, care nu a evitat să ocupe o poziţie care nu îi aparţinea, potrivit acordului politic".

Fostul consilier prezidenţial este de părere că, din fericire, PSD are, încă, resurse umane deosebit de valoroase, însă politica managerială practicată de Victor Ponta nu a fost în favoarea punerii în valoare a elitelor reale, veritabile, pe care PSD le are în rândurile sale.

"Victor Ponta şi-a propus să reducă decizia şi imaginea partidului la un grup restrâns de congeneri de-ai săi, care aveau drept singură virtute data naşterii", ne-a mai declarat Octavian Ştireanu. El a dat ca exemplu marginalizarea lentă, dar sigură a profesorului Alexandru Athanasiu, co-fondator PSD, personalitate căreia partidul îi datorează mult, mai ales pentru fuziunea cu PSDR-ul cu istorie şi tradiţie pe care Athanasiu îl conducea şi, pe cale de consecinţă, pentru intrarea în Internaţionala Socialistă.

Luptele interne din interiorul PSD

Chiar după alegeri, anumiţi lideri PSD, precum Dan Şova sau Marian Vanghelie, au cerut restructurarea raporturilor de putere din cadrul partidului. Octavian Ştireanu ne-a spus: "Dan Şova ar fi trebuit să îşi dea demult demisia din PSD, pentru deserviciul de natură juridico-politică pe care l-a adus printr-un amendament la legea de organizare a Curţii Constituţionale, prin care se dă acestei instituţii dreptul de a anula hotărâri ale Parlamentului. Lui Dan Şova i se datorează faptul că, în prezent, o majoritate de şase membri ai Curţii Constituţionale poate să anuleze orice hotărâre a unui parlament democratic şi liber ales.

Actualul preşedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea, şi-a atins demult pragul de incompetenţă în ce presupune organizarea unei campanii electorale. Rezultatele celui de al doilea tur al alegerilor au arătat că socotelile făcute cu creion chimic înmuiat pe limbă sunt caduce şi că este nevoie de un alt mod de a gândi relaţia cu electoratul, de a capta şi interpeta semnalele reale ale poporului, de motivare şi implicare a personalităţilor reale din partid, de mobilizare a valorilor intelectuale ce pot da un sens şi un conţinut politicii partidului. Din acest punct de vedere, "procentomania" pe care se bazează Liviu Dragnea în evaluarea organizaţiilor nu mai reprezintă un instrument util în câştigarea alegerilor ori în proiectarea altui fel de a face politică, adecvată epocii Facebook. De staff-ul de campanie sau, poate, direct de candidat, ţin şi alte aspecte care au compromis candidatura lui Victor Ponta, cum au fost politica de alianţe, limbajul extrem de agresiv şi jignitor, opulenţa campaniei, ubicuitatea actualului premier, care uimea prin prezenţa în câte două- trei locuri din ţară, în aceeaşi zi, la tot felul de inaugurări, lansări, tăieri de panglici".

Răsturnarea de situaţie din turul al doilea

Cu privire la răsturnarea de situaţie din cel de al doilea scrutin al cursei pentru Cotroceni, Octavian Ştireanu consideră că, atunci, a avut loc o confruntare între două moduri de a face politică, dar şi între două caractere umane. În această confruntare, Victor Ponta a reprezentat < Sistemul politic >, iar Klaus Iohannis a reprezentat Spaţiul public. Iar spaţiul public s-a impus asupra politicului, aşa cum e şi normal, de altfel.

Pe de altă parte, Victor Ponta întruchipează un stil ("stilul e omul", nu-i aşa?...), bazat pe aroganţă şi autosuficienţă, care i-a permis, între altele, să facă alianţe politice contra naturii, fără să ţină seama de faptul că oamenii ştiu să taxeze astfel de comportamente. Imensele resurse, nu numai materiale, care au fost aruncate în joc, şi decizii care, adesea, erau luate în afara cadrului de partid, dar impuse partidului, au stârnit multe semne de întrebare - în partid şi în afara lui.

De partea cealaltă, Klaus Iohannis a reprezentat un candidat egal cu el însuşi, cu propria sa valoare umană, care nu a intrat în jocul de jigniri şi atacuri murdare ale adversarului său, a rămas ferm şi constant în a se promova pe sine însuşi. Campania lui Iohannis a fost una naturală, a unui om normal şi a normalităţii; campania lui Victor Ponta i-a hiperbolizat artificial personalitatea, adică a avut multe "euri". Prin urmare, am putea spune că eşecul lui Victor Ponta este unul individual - al erorilor de comportament şi de strategie, pe când succesul lui Klaus Iohannis este unul colectiv, este succesul Spaţiului public. Mai spun şi că victoria lui Klaus Iohannis aparţine unei stări de spirit generale, care a respins prototipul politicii pe care l-a propus şi l-a întruchipat Victor Ponta. Oamenii au respins aroganţa, clientelismul, campania electorală opulentă, sfidătoare, în condiţiile în care situaţia din ţară îndeamnă la mai multă decenţă şi reţinere. Pilduitor pentru ce înseamnă imaginea lui Victor Ponta este faptul că a fost învins la vot chiar de oamenii din generaţia sa! Votul dat pentru Klaus Iohannis este nu numai o apreciere a virtuţilor evidente ale caracterului uman şi profesional şi ale politicii pe care Klaus Iohannis le-a propus", ci şi o sancţiune a modului de manifestare a lui Victor Ponta.

Cine va decide soarta lui Victor Ponta în partid?

Liderii din teritoriu şi parlamentarii social-democraţi sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la soarta partidului, potrivit unor surse politice. Aceştia spun că, dacă PSD nu va fi restructurat, riscă să obţină 20% la viitoarele alegeri. Există varianta ca Victor Ponta să rămână premier, dar cu alt lider PSD care să se ocupe de partid pentru 2016. Se pare că liderii PSD ar fi nemulţumiţi de prestaţia miniştrilor Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie, ministrul educaţiei, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, mai spun sursele.

Octavian Ştireanu este de părere că rolul pe care Victor Ponta îl va avea în partid va fi cel... pe care partidul i-l va încredinţa: "Îmi este greu să mă pronunţ. Din păcate, PSD are o istorie urâtă, în privinţa comportamentului cu liderii săi. În ianuarie 2005, printr-o conjuraţie internă, condusă de Grupul de la Cluj, a fost blocată revenirea lui Ion Iliescu în fruntea partidului, fiind propulsat Mircea Geoană. Un an mai târziu, în 2006, câţiva lideri din PSD (care aveau să fie promovaţi în diverse poziţii înalte!), l-au debarcat pe Adrian Năstase din toate funcţiile, în ceea ce s-a chemat noaptea cuţitelor lungi de la hotelul Confort. Pentru ca, la Congresul PSD, din 2010, acelaşi Grup de la Cluj care-l propulsase pe Mircea Geoană să lucreze la debarcarea acestuia, ajutându-l pe Victor Ponta să preia şefia partidului. Rămâne de văzut dacă seria acestui tip de operaţiuni triste, ignobile, va continua şi acum, sau se va găsi o altă formulă de readunare şi re-remotivare a valorilor reale şi de prestigiu care se găsesc sau simpatizează cu acest partid", a mai spus Octavian Ştireanu.

Domnia sa a ţinut să precizeze că, într-un partid cu o structură atât de densă şi cu o istorie electorală considerabilă, este nevoie, înainte de toate, de un climat deschis de dezbatere a tuturor problemelor, pentru ca să se identifice şi să se adopte soluţiile optime.

COMISARUL.RO: "PONTA ŞI DRAGNEA PLEACĂ DIN FRUNTEA PSD, IAR ION ILIESCU VA REVENI LA CONDUCERE"

Preşedintele executiv Liviu Dragnea infirmă că Ion Iliescu ar reveni la conducerea interimară a PSD

Ion Iliescu nu va prelua conducerea interimară a PSD, a declarat, pentru ziarul BURSA, Liviu Dragnea, actualul preşedinte executiv al PSD. Site-ul comisarul.ro a anunţat vineri că Victor Ponta şi Liviu Dragnea vor pleca din fruntea PSD, iar Ion Iliescu va reveni interimar până la Congres.

Liviu Dragnea ne-a declarat: "Informaţia nu este adevărată. Nu am avut această discuţie în cadrul PSD. În ce priveşte reorganizarea partidului ne vom putea pronunţa după întrunirea Comitetului Executiv Naţional al PSD, pe care o vom avea joi, săptămâna aceasta", precizând, totodată, că publicaţia www.comisarul.ro nu poate fi luată în considerare.

Întrebat care este poziţia partidului faţă de liderii PSD care au probleme cu justiţia, domnia sa ne-a declarat: "În zilele următoare, vom discuta cu preşedinţii organizaţiilor din teritoriu şi vom lua o decizie, pe care o vom comunica".

Zvonul privind revenirea lui Ion Iliescu în fruntea partidului a fost, de asemenea, dezminţit de senatorul PSD Dan Şova, care a pus la îndoială credibilitatea informaţiilor diseminate de site-ul amintit.

Comisarul.ro a mai spus că mai mulţi lideri PSD din teritoriu vor face pasul înapoi: "Pe lista neagră a lui Iliescu se află Ioan Rus, Radu Mazăre, Marian Oprişan, dar şi toţi cei care, într-un fel sau altul, au probleme cu legea. Se pare că s-a ajuns la acest consens pentru salvarea imaginii partidului, care riscă să fie părăsit de foarte mulţi membri pe fondul acuzelor de corupţie. De altfel, mai mult de jumătate dintre membrii BPN, organul de conducere al PSD, se află în vizorul Justiţiei în diverse stadii de cercetare. Echipa de conducere a noului PSD va include şi mulţi actuali UNPR-işti care astfel se întorc la matcă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. de a fi judecat de Marea Adunare Nationala atunci cand s-a reintors din capitala economica a Romaniei. Creionul chimic probabil a fost al domnului Dragnea fiindca dansul a spus faptul potrivit caruia chimia intre el si domnul P. se potriveste...

    1. In TOTALITATE vina pierderii alegerilor prezidentiale ii apartine lui Victor Ponta. +Spatiul Public" nu suporta : jocul murdar politic,populismul,mitocania,m itomania ,ipocrizia,grandomania si toate acele mascarade politice practicate de V.Ponta . Analizati va rog ca toate aceste "epitete" apartin intrutotul lui Ponta si din nefericire nunumai .....mai sunt multi in PSD carora li se pot alatura aceste epitete....

    Cum trebuie sa fie un presedinte.care sa placa maselor largi?Betiv,mincinos si excroc?

    Dupa aceste alegeri putem sa ne dam seama ca am trecut foarte aproape de o mare catastrofa. V.Ponta nu era decat un copil care s-ar fi putut juca cu aceasta jucarie numita Romania. Deja se joaca cu ea prin intermediul functiei de prim-ministru, avand in spate oameni care trag foloase din asta, insa daca ajungea presedinte problemele actuale deveneau iremediabile. El a arata imaturitate si inainte si dupa. Celelalte "calitati" demonstrate in campanie si inainte, vizavi de conflictul cu Basescu si cu ceilalti, erau de fapt rasfaturi copilaresti induse si stimulate de catre oamenii din jurul lui. De fapt, nu a aratat deloc responsabilitate, ci doar copilarii. Comportamentul permanent a fost imatur. Toti "l-au tradus" ca bataios, insa. Nimeni nu i-a vazut partea "iresponsabila" a firii, cea de aventurier, cea de adolescent intarziat. Acum o vedem si o vom vedea si in viitorul apropiat. Speram iar ca oamenii care ajung in conducerea tarii sa fie maturi si responsabili. Speram ca cei care vor lua de acum incolo deciziile sa si le asume. Dar, o rugaminte pentru mass-media: nu mai acordati credit celor care s-au dovedit "mici", imaturi, mincinosi, aroganti, iresponsabili, invitandu-i pe la televiziuni si luandu-le interviuri. Pur si simplu ar trebui neglijati, refuzati respectuos. Nu le mai permiteti sa foloseasca mass-media ca pe o platforma de re-lansare personala, mai ales ca ne-am dat seama cine sunt si ce pot. Un exemplu: dl.Sova. Cum este posibil ca acum el sa mai participe la interviuri la televiziunile nationale? Si nu este singura persoana pe care tinerii nu ar trebui sa-i mai vada si sa-i mai auda, ca exemple negative de urmat intr-o eventuala viata politica sau sociala.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb