Odobescu: Kazahstanul - partener important al României

T.B.
Politică / 12 decembrie 2023

Odobescu: Kazahstanul - partener important al României

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, marţi, importanţa Kazahstanului prin contribuţia la securitatea energetică a Europei şi prin relevanţa geo-strategică pentru coridoarele de transport care conectează Europa de Asia, transmite agerpres.ro.

Odobescu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan, vicepremierul Murat Nurtleu, aflat în vizită în România, relatează sursa.

Potrivit sursei indicate, "Kazahstan este un partener important al României şi al UE, prin contribuţia sa la securitatea energetică a Europei, precum şi prin relevanţa geo-strategică pentru coridoarele de transport care conectează Europa de Asia. În timpul discuţiilor de astăzi am reconfirmat sprijinul nostru pentru o dezvoltare mai rapidă a unei rute internaţionale de transport între Marea Neagră şi Marea Caspică. Această rută va permite un flux mai mare de bunuri şi servicii între Europa şi Asia, prin intermediului Caucazului de Sud şi al Asiei Centrale, transformând porturile noastre de la Marea Neagră şi de la Marea Caspică în hub-uri importante dintre est şi vest", a spus ea.

Discuţiile au vizat "consolidarea activă" a dialogului bilateral şi aprofundarea cooperării în domenii precum transportul şi energia, transmite sursa.

Potrivit agerpres, "Am convenit să păstrăm această dinamică pozitivă şi să aprofundăm şi mai mult cooperarea bilaterală în domenii de importanţă specială, cum ar fi transportul şi energia. Angajamentul nostru comun este oglindit în declaraţia comună pe care am semnat-o astăzi cu privire la dialogul şi cooperarea noastră extinsă", a precizat ministrul român de Externe.

Totodată, Odobescu a salutat semnarea, marţi, la sediul MAE, a unui Memorandum de înţelegere între Institutul Diplomatic Român şi Institutul de Politică Externă al MAE kazah, precum şi a unui Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul asistenţei oficiale de dezvoltare între ROAID şi KAZAID, informează agerpres.

Ministrul român şi-a reiterat solidaritatea şi suportul "pentru toţi oamenii care au suferit şi ale căror vieţi s-au schimbat în mod tragic şi fundamental" fie ca urmare a războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, fie ca urmare a evenimentelor recente din Israel şi Fâşia Gaza, precizează sursa menţionată.

"Indiferent de unghiul în care privim lumea, cu toţii suntem martorii unor evenimente tragice şi dureroase. Avem obligaţia de a lucra cu toată energia noastră pentru a apăra valorile noastre democrate, principiile dreptului internaţional şi pentru a consolida ordinea internaţională bazată pe reguli", a spus ea, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb