Sprijinirea Ucrainei este o condiţie indispensabilă, dar nu suficientă, pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi, în absenţa unei abordări regionale, există riscul unei noi agresiuni la Marea Neagră, iar soluţia pe termen lung depinde de o regiune sigură, prosperă şi conectată a Mării Negre, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, potrivit Agerpres.
Şeful diplomaţiei române a participat, vineri, la evenimentul The Black Sea Region as a Global Inflection Point, organizat de Institutul Hudson din Washington DC.
"Sprijinirea Ucrainei este o condiţie indispensabilă, dar insuficientă pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. În absenţa unei abordări regionale riscăm să reexaminăm aceleaşi probleme câţiva ani mai târziu, confruntându-ne cu o agresiune reînnoită în Marea Neagră. O soluţie pe termen lung depinde de o regiune sigură, prosperă şi conectată a Mării Negre", a declarat Odobescu, citată într-un comunicat transmis, sâmbătă de MAE.
Potrivit sursei menţionate, ministrul a subliniat, în cadrul alocuţiunii, importanţa-cheie a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi globală, precum şi ca areal de conectivitate energetică, alimentară şi comercială pe axele nord-sud, respectiv est-vest. A prezentat evaluarea conform căreia regiunea Mării Negre constituie, în prezent, punctul de intersecţie a întregii game de ameninţări la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi principalul model în gestionarea acestora, conform Agerpres.
"În Marea Neagră, agresiunea Moscovei are obiective politice clare. Ea urmăreşte să creeze o ordine regională alternativă, în care statele au o suveranitate limitată, impusă unilateral de marile puteri. (...) Rezultatul final al provocării Rusiei la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli din regiunea Mării Negre va fi reflectat la nivel global. Va avea implicaţii şi efecte profunde şi directe nu numai asupra securităţii noastre, ci şi asupra securităţii SUA şi asupra capacităţii SUA de a conduce o coaliţie globală diversă în sprijinul ordinii internaţionale bazate pe reguli", a arătat şeful diplomaţiei române.
Aceasta a punctat că toţi actorii majori care contestă în prezent ordinea internaţională bazată pe reguli "s-au aliniat treptat şi au o implicare simultană, activă în regiunea Mării Negre, în sprijinul agresiunii ruse", menţionând aici Iranul, Coreea de Nord şi China.
"În viziunea noastră, regiunea Mării Negre este un caz manual al modului în care provocările enumerate în Strategia de securitate naţională actuală a SUA se intersectează. Avem concurenţi naţionali care se aliniază în sprijinul agresiunii, inclusiv prin valorificarea provocărilor comune în urmărirea obiectivelor lor revizioniste. Această aliniere este o dezvoltare cheie. Leagă Marea Neagră de toate celelalte hotspot-uri geopolitice şi securitatea euro-atlantică de securitatea indo-pacifică", a explicat Odobescu, transmite Agerpres.
Ea a reiterat importanţa abordării strategice a SUA privind regiunea Mării Negre şi a salutat dialogul intens pe această temă între România şi Statele Unite. Totodată, a trecut în revistă eforturile României de promovare a securităţii, stabilităţii şi rezilienţei în regiunea Mării Negre, instrumentate atât în plan naţional, cât şi prin fructificarea oportunităţilor de cooperare multilaterală. A reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina, Republica Moldova şi celelalte state partenere UE şi NATO din regiunea Mării Negre şi a subliniat angajamentul şi eforturile susţinute ale României de facilitare a exporturilor de produse agricole din Ucraina, se mai arată în comunicatul MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat, în perioada 19-21 iunie 2024, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, organizată în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, precum şi al celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2024, 14:11)
Votati Aladin Georgescu !
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 22.06.2024, 14:13)
Alexandru Odobescu a scris Pseudokinegeticos. Lumi, Pseudo-diplomaticos. În timpurile bune ale diplomației externe românești ar fi fost cel mult dactilografa.
Ne-am capatuit cu două sinistre figuri una după alta. Bogdan Aurescu Trabucel și acum Lumi Sirena boccie de la Marea Neagră.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 22.06.2024, 14:56)
Votati Credinciosu!
Nu trebuie sa fii mare destept ca sa ti dai seama ca am ajuns cu acesti tradatori ,mai ales cu turistul de pe radarul african carpe de sters pe jos,ultimii europeni ce plati. Parlament,presedinte dar facem doar ce ne transmite biden sau zele,ii spune lui zele ce sa ne ordone,intrunim circarii csat de forma si donam,anul viitor suntem si pe front cu aceste cArpe tradatoare!
3.1. Mda (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 22.06.2024, 15:17)
Ii cred în stare de orice. Orban nu a zis veto numirii lui Rutte la șefia NATO și în schimb a primit ceva. Ungaria, deși membră, nu va trimite niciun ajutor militar lui Zele și nu va participa în niciun fel la războiul care se extinde.
A mai zis și altceva, că NATO se pregătește să intervină direct prin septembrie. Sper să-i fie gura spurcata că altfel România va deveni pagubă colaterala în aplauzele trepanatilor.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2024, 16:39)
Orban e omul lui Putin. ce ajutor sa dea Ucrainei
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2024, 08:16)
dc ascultam de putler nu mai eram carpe, eram ca orban
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 23.06.2024, 08:37)
Trebuia sa asculta. De un presedinte ce vrea pacea,prosperitatea Ro,nu doar pe persoana fizica fiind carpa cu stelute!
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2024, 08:55)
E politica inscrisa in strategia externa a ceea ce numiti dvs noieri, ca sa submineze si slabeasca regimurile politice in zonele unde au intetese imediate si sa propulseze la conducere regimuri subordonate direct vointei lor. Desi nu e inca in razboi, romania e intr o astfel de zona asa cum Trump a si scapat informatia asta in campania din 2019!
3.6. Pai exact interventia e ce se pregateste la summit (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2024, 12:34)
Pentru ca armata rusa, redutabila cum e, e blocata in est, in schimb are pierderi de pizitie in marea neagra si peninsula crimea. De asta alianta preseaza cu interventia asta contrar legilor internationale, ca UKR nu e in alianta! Iar piliticienii romani, cu cateva luni ramase din mandat, baga armata romana in aceasta masina de tocat carne, din care nu ne mai scoate nimeni ulterior. Daca pina acum Romania nu a furnizat armament cu bateria de 1 mld usd donata si contractele semnate de Zele pt armament si munitie cu firme germane) dar care, prudent, opereaza de la noi) ajungem in catarea pustilor rusrsti, numai din cauza politicienilor! Daca nici asya nu e tradare, ce ar fi?!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2024, 17:39)
Sunteți prea profundă.Ar trebui sa predați economie politica la clasa a 2-a B
5. Romania a facut enorm pentru regiunea perturbata d
(mesaj trimis de Liberal în data de 23.06.2024, 08:50)
Pentru d Odobescu, in caz ca a uitat, Romania a facut tot ce se cerea in aceasta regiune sacrificata pe altarul a ce numiti dvs ordine bazata pe reguli.
Livrari de echipamente, conbustibil, medicamente, alimente catre Ucraina. Primirea si finantarea spre 1 milion de refugiati de razboi, infiintarea de baze straine (foarte multe, posibil cu pierderea acelui teren catre straini, operatiuni speciale si percolul implicarii). Am facilitat transportul cerealelor, am acceptat largirea canalului Bastroe, antrenarea de piloti din UKR, livrare de electricitate si gaz etc. Chiar acum CSAT a donat gratis baterie Patriot (achitata si f necesata in climatul actual), a aprobat sa fie cumparata alta (care va lua drumul spre est, desigur). E enorm din partea unei tari mici, indatorata excesiv la exterior, care e in procedura de deficit excesiv (momentan acoperit prin uriase imprumuturi interne) si suntem la limita sustenabilitatii bugetare cu ce a promis Ciolacu la pensii si salarii. Inainte ca sa va avantati cu discursuri si promisiuni mai orientati va si la ce e realmente in Romania la acest moment! Ca vad ca va pozitionati pur si simplu ca un yes man, care spune papagaliceste ce i se recomanda de altii , in numele statului roman dar impotriva intereselor statului care vap intretine!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2024, 09:51)
Dorinela in actiune,
oare unde sunt politicienii romani adevarati si pregatiti
7. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 23.06.2024, 11:23)
Duduia asta e ca o moara stricata.macina vorbe goale tot timpul,fara sa sustina Romania,fara sa aiba vreo idee sau initiativa proprie,care sa sustina si interesele noastre.e sluga perfecta.o rusine chiar si pentru acest guwern de colonie africana.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2024, 11:48)
Sărmană țară ROMÂNIA , sărman popor român - pe mâinile cui a-ți încăput ?!!!