OECD: Epidemia de coronavirus va genera cea mai gravă scădere economică de la criza financiară

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2020

OECD: Epidemia de coronavirus va genera cea mai gravă scădere economică de la criza financiară

Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondială în cea mai severă scădere a activităţii economice de la criza financiară globală, a avertizat, ieri, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, conform Agerpres.

Anul acesta, PIB-ul global ar urma să urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, a informat OECD, în prognoza sa actualizată. Anterior (în noiembrie), OECD preconiza un avans de de 2,9%.

Instituţia financiară se aşteaptă în 2021 la o redresare a creşterii economiei mondiale la 3,3%, în cazul în care vârful epidemiei va fi atins în China în primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi ţinute sub control şi vor fi de intensitate redusă.

Totuşi, dacă virusul se răspândeşte în Asia, Europa şi America de Nord, creşterea economiei mondiale va încetini la 1,5% anul acesta, atrage atenţia OECD.

Economistul-şef al OECD, Laurence Boone, a declarat pentru Reuters: "Principalul mesaj în scenariul negativ este că multe ţări ar putea intra în recesiune şi de aceea cerem cât mai curând posibil adoptarea de măsuri în zonele afectate. Guvernele trebuie să sprijine sistemele publice de sănătate alocând sume suplimentare sau acordând reduceri de taxe pentru angajaţii care lucrează peste program şi să introducă stimulente pentru angajaţii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate".

Guvernele ar trebui să ofere ajutoare financiare, precum reducerea costurilor cu asistenţa socială, suspendarea TVA şi împrumuturi de urgenţă firmelor din cele mai afectate sectoare, precum turismul.

De asemenea, băncile centrale ar trebui să transmită semnale încurajatoare pentru a atenua turbulenţele de pe pieţele financiare, indicând că sunt pregătite să relaxeze şi mai mult politica monetară şi să furnizeze lichidităţi băncilor, dacă va fi necesar, a adăugat oficialul OECD.

"Nu vrem să adăugăm o criză financiară crizei din sectorul sănătăţii", a spus reprezentantul OECD.

Oficialii de la Banca Centrală a Japoniei (BoJ), Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au indicat în ultimele zile că sunt pregătiţi să intervină dacă va fi necesar.

Dacă situaţia se va deteriora, un răs­puns coordonat - care să vizeze relaxarea politicii monetare şi acordarea de stimulente fiscale - ar putea duce la o creştere economică mai ridicată cu 1,2% în 2020 şi 2021, se arată în raportul OECD.

În scenariul de bază al OECD, în care situaţia nu se deteriorează dramatic, PIB-ul Chinei va înregistra anul acesta o creştere de numai 4,9%, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani. În noiembrie, instituţia estima un avans al economiei chineze în 2020 de 5,7%. A doua economie mondială se va redresa în 2021, când va înregistra o expansiune de 6,4%.

În zona euro, unde creşte rapid numărul îmbolnăvirilor, anul acesta creşterea economică va fi de 0,8%, faţă de un avans de 1,1% previzionat în noiembrie.

În ceea ce priveşte PIB-ul SUA, acesta ar urma să urce cu 1,9%, faţă de 2% estimat în noiembrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Se pare ca activista ecologica Greta are dreptate:vorbim ca dementii de cresteri economice,recesiune...si omenirea sta cu cataclismul climatic la ...spate!!Dar marile companii din tranzactiile off-shore cine le verifica?cu mii de miliarde tranzactionati in culise?Dar HFT de la burse controlat si manipulat de roboti care joaca justitia ca o minge de ping-pong?2? din populatia lumii sunt miliardarii care au facut praf clima pentru"1 dolar in plus..."Acum mai nou isi inchid averile in seifuri,nu mai vor la banci..si dau miliarde sa salveze planeta-sa-si salveze averile."Bancherii talhari" aparuti dupa 1900 si raspunzatori de marile conflicte nationale si de distrugerea ecologica "pt 1 dolar in plus"si-au lasat odraslele sa se descurce singure in schimbarea mondiala care o sa vina.Important e ca era glaciara care o sa urmeze incalzirii globale industriale sâ vina cat mai tarziu

    1. Doamna cu TOT RESPECTUL DAR in Burma cu 30 de ani se propavaduia diverse cataclisme. Gaura de ozon a disparity si NU a venit NICI o iarna nucleara. Acum 20 de ani se spunea ca O PARTE DIN CALIFORNIA VA FI SUB APE. CEEA CE ACTIVISTA GRETA NU SPUNE ESTE CA PADURIILE PE TERRA SAU MARIT CONSIDERABIL. TERRA E AZI MULT MAI VERDE DECAT ACUM 3 DECENII. CEEA CE NU VA SPUNE GRETA ESTE CA SCHIMBAREA CLIMATICA ESTE INEVITABILA. ASA A FOST DE MILIARDE DE ANI SI CA NIVELUL DE CO2 DIN ATMOSFERA ESTE FOARTE.MIC . ACUM MII DE ANI ERA.MAI MARE. SIGUR TREBUIE SA TRECEM LA. ELECTRICE PENTRU OAMENII SI NU PENTRU PLANETA. SA CURATAM DESEURILE DE.PLASTIC. DAR GRETA NU E DECAT UN FALS PROFET

      Unde dai si unde crapa...sau ce are ...aia cu prefectura...nu a spus nimeni ca Greta e profet,dar iti trebuiesc 10 clase ca sa vezi impactul industriei asupra climei,iar ca padurile Terrei s-au marit cand saptamanal se construieste apare un oras de marimea Vancouver pe planeta ,nu se leaga,nu are logica,suntem 8 miliarde de locuitori,in timpul imoeriul roman cu Traian lumea era vreo 120 milioane...90? din oamenii de stiinta spun ca incalzirea globala e provocata de activitatea umana

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb