OECD îşi modifică în scădere estimările pentru creşterea economică din 2008

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2007

Expansiunea se va redresa în 2009

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) anticipează o încetinire a expansiunii economiei ţărilor membre în 2008, res­pectiv o redresare în 2009. Pentru anul viitor, OECD preconizează o creştere economică de 2,3% a celor 30 de ţări membre, faţă de 2,7% - cât estima în luna mai, iar pentru 2009, previziunea este de 2,4%, potrivit raportului semianual al OECD, publicat ieri. În ce priveşte estimarea pentru 2007, aceasta a rămas neschimbată: creştere de 2,7%.

Pentru SUA, OECD anticipează o creştere economică de 2% în 2008, faţă de 2,2% anul acesta, respectiv în 2009. În mai, OECD preconiza o creştere de numai 2,1%, anul viitor, pentru economia americană, cea mai mare din lume, însă pentru 2009 estimarea era de 2,5%.

Pentru zona euro, OECD previzionează o expansiune de 1,9% în 2008, faţă de 2,6% în 2007. În raportul anterior, previziunile erau: 2,3%, res­pectiv 2,7%. Pentru 2009, estimarea este de 2%.

OECD consideră că băncile centrale din SUA şi Europa ar trebui să evite reducerea dobânzilor, întrucât economia mondială va suporta problemele generate de prăbuşirea pieţei imobiliare americane.

"Comerţul în creştere, angajările şi profiturile companiilor protejează economia mondială, asigurând că expansiunea nu este atât de rea precum arată şocul imobiliar, preţul materiilor prime şi pieţele financiare", spun specialiştii OECD.

Atenţie la inflaţie în Europa de Est!

Inflaţia din Polonia, Cehia şi Slovacia va creşte anul viitor peste aşteptări, ca urmare a ascensiunii preţurilor alimentelor şi a celor reglementate, în timp ce expansiunea economică va încetini, anunţă OECD. Potrivit organizaţiei, inflaţia din Cehia ar putea creşte anul viitor la 4,6%, faţă de 2,7% anul acesta. În cazul Poloniei, estimarea este de 3,6% (faţă de 2,6% în 2007), iar pentru Slovacia - de 3,2% (comparativ cu 2,7% anul acesta).

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să-şi menţină dobânda de referinţă la nivelul de 4%, aşa cum aşteptau analiştii. Creşterea preţului alimentelor şi al energiei au dus inflaţia din regiune la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, ceea ce ar fi putut determina BCE să majoreze dobânda, însă banca nu a luat această măsură din cauza încetinirii expansiunii economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb