OECD: Preţul petrolului şi uraganul Katrina - şoc pentru economia mondială

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 septembrie 2005

Totuşi, organizaţia nu poate să anticipeze, încă, impactul acestora

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) compară creşterea preţului ţiţeiului, înregistrată în ultima vreme, cu situaţia similară care a zguduit economia mondială în anii '70, avertizînd că aceste costuri mari de pe segmentul energiei, care au generat un şoc, ar putea determina "deraierea" creşterii globale, cu efecte resimţite mai puternic în regiunea euro. OECD semnalează, de asemenea, că dezas-trul produs de uraganul Katrina se adaugă şocului ascensiunii preţului ţiţeiului, însă subliniază că impactul economic al acestui fenomen nu poate fi conturat în momentul de faţă.

Jean-Philippe Cotis, economis-tul şef al Organizaţiei, declară că America, Europa şi Japonia vor fi lovite de turbulenţele mai sus menţionate în etape diferite ale ciclurilor lor investiţionale. Cotis arată că Statele Unite şi Japonia ar putea resimţi mai uşor efectele, spre deosebire de regiunea euro.

Potrivit previziunilor OECD, economia americană va creşte cu 3,6% în 2005, însă această estimare a fost făcută înaintea catastrofei declanşată de Katrina. Economiştii americani estimează că uraganul Katrina va genera pierderi de 0,25-0,50% în Produsul Intern Brut, în cea de-a doua jumătate a acestui an. Specialiştii OECD subliniază că, pe termen scurt, în Statele Unite se pune problema inflaţiei şi a reducerii cheltuielilor de consum. În opinia lui Cotis, Rezerva Federală ar trebui să-şi continue politica de majorare a dobînzilor, însă într-un ritm mai lent. În schimb, domnia sa atrage atenţia că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să-şi menţină actuala politică monetară. Reprezentantul OECD susţine: "Nu a venit încă momentul pentru înăsprirea politicii monetare în Europa, cel puţin nu în viitorul apropiat, adică între momentul actual şi finele anului. Anul viitor va trebui să vedem cum evoluează economia şi dacă se va produce redresarea".

OECD şi-a modificat în des-creştere previziunile pentru 2005 referitor la economia Marii Britanii. Organizaţia anticipează o creştere de 1,9% pentru această ţară, faţă de 2,4% cît estima anterior. Analiştii independenţi preconizează o creştere de 1,3-2,8%. Cotis adaugă că ameninţarea inflaţiei reprezintă o dilemă pentru Banca Angliei, în privinţa viitoarei politici monetare.

În ceea ce priveşte zona euro şi Japonia, OECD arată că ambele economii vor spori cu 0,4% în trimestrul al treilea, respectiv cu 0,5% în ultimele trei luni ale anului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb