Reporter: Care a fost subscrierea, după primele două zile ale ofertei de titluri de stat? Cum aţi ales perioada aceasta de vară, când lumea este în concediu?
Ştefan Nanu: Subscrierile au ajuns, astăzi (n.r. ieri), la 108,8 milioane de lei.
A fost o surpriză chiar şi pentru noi, după ce luni, subscrierile au atins 32,7 milioane de lei, jumătate din cât s-a subscris, per total, în oferta de anul trecut. Luni, erau deja 655 de investitori care au participat la ofertă, aproximativ jumătate din numărul de anul trecut.
Nu am ţintit neapărat perioada aceasta de vară, puteam să o amânăm şi pentru toamnă însă am reuşit să fim gata cu documentaţia într-un timp destul de scurt şi am decis să nu mai aşteptăm. Pentru cei care au concedii, am mărit perioada de subscripţie la trei săptămâni, ca să prindă măcar o perioadă din ofertă.
Reporter: Care sunt explicaţiile pentru subscrierea mare înregistrată deja?
Ştefan Nanu: Sunt două explicaţii. Oamenii au mai mulţi bani, a crescut venitul disponibil ţinând cont de măsurile de relaxare fiscale dar şi de creşterile salariale din economie. În plus, dobânzile aferente depozitelor sunt foarte scăzute, bancile având un excedent de lichiditate.
În plus, cred că am avut un marketing mai bun decât anul trecut.
Anul acesta, avem un spot TV, vom avea şi spot online pe YouTube, pe pagina de Facebook avem o persoană dedicată întrebărilor şi clarificărilor adresate de cetăţeni. Interacţiunea este în timp real.
Cred că a atras şi faptul că am redus valoarea nominală de la 1.000 de lei, la 100 de lei, şi faptul că vom face o loterie şi vom oferi 100 de premii a câte 1.000 de lei, caracteristici noi care măresc atât atractivitatea cât şi accesabilitatea la aceste titluri.
Pentru noi, succesul nu este suma atrasă, ci numărul de investitori. Pentru noi, acesta este un instrument mai scump decât cele de pe piaţa interbancară, unde, la doi ani, ne împrumutăm la 1-3,-1,4% pe an. Acest instrument este total diferit de cele pe care le emitem pe piaţa interbancară, este un instrument de economisire pe care majoritatea ţărilor îl oferă populaţiei, ca o alternativă de diversificare a instrumentelor în care să-şi plaseze economiile.
Este un instrument pe care omul ar trebui să îl ţină până la maturitate, ca să beneficieze de toate avantajele sale.
Am încercat să explicăm asta oamenilor, pentru ca aceştia să înţeleagă foarte bine caractersticile şi să evităm critici ulterioare. Dacă vând titlul înainte de scadenţă, din cauza fluctuaţiei preţului în funcţie de condiţiile din piaţă, preţul s-ar putea să fie dezavantajos. Mai mult, cupoanele (dobânda anuală) nu pot fi încasate decât în cazul deţinerii titlurilor la momentul plăţii acestora.
Deşi este un titlu pe care merită să îl ţii până la scadenţă, credem că e importantă asigurarea flexibilităţii vânzării acestuia pentru că s-ar putea să ai o nevoie de bani, la un moment dat. Dar scopul nu este speculativ.
Reporter: Sunt taxate câştigurile din titlurile de stat?
Ştefan Nanu: Nu se percepe nici nu fel de impozit. Codul Fiscal prevede că orice câştig rezultat din deţinerea titlurilor de stat nu este impozabil - indiferent că câştigul este din dobândă, din transferul titlului de stat sau din premiul câştigat la loteria organizată la final. Sunt multe ţări care nu au impozit la câştigurile aferente titlurilor de stat.
Reporter: Cum poate subscrie un cetăţean în ofertă?
Ştefan Nanu: Sunt două variante. Subscrierea se poate face fie printr-una din bancile intermediare ale tranzacţiei, fie printr-un alt intermediar, firmă de brokeraj autorizată în acest scop. În cazul primei variante, subscrierea se face fie cu banii cash şi spui că vrei să investeşti fără să deschizi un cont bancar. În cazul acesta, se deschide doar contul de subscriere. A doua variantă este să deschizi un cont la banca respectivă sau să indici un alt cont bancar, de unde se va face viramentul sumei respective.
Completezi formularul de subscriere, în care ţi se cer datele personale precum şi date de cont bancar unde să ţi se verse diferenţa între suma subscrisă şi cea alocată sau sumele plătite şi subscrise şi nevalidate. La încasarea cupoanelor şi a rambursării contravalorii titlurilor de stat la scadenţă există atât opţiunea virării în cont bancar cât şi a ridicării banilor în numerar.
Reporter: Când se plăteşte primul cupon?
Ştefan Nanu: În august, anul viitor. Se plăteşte anual.
Reporter: Este solvabilă ţara până în 2018?
Ştefan Nanu: Cel mai elocvent răspuns este faptul că noi avem, la titlurile de stat pe interbancară, la randamente în scădere, cerere mare din partea investitorilor nerezidenţi, pe maturităţi lungi de 10-12 ani, nu pe doi ani. La ultima licitaţie cu maturitatea de 10 ani, am avut cerere de peste 600 de milioane de lei, la o ofertă de 200 de milioane. Dacă investitorii globali nerezidenţi ne cumpără la randamentele acestea, în condiţiile în care au tot spectrul global de investiţii la dispoziţie, cred că avem cel mai bun răspuns dacă suntem sovabili sau nu.
Reporter: Care este tendinţa solvabilităţii României, în ultimii ani?
Ştefan Nanu: Se îmbunătăţeşte. O agenţie de rating măsoară probabilitatea ca o ţară să nu să nu-ţi plăteasca datoriile. Noi avem acum de la toate agenţiile de rating, "investment grade" (gradul investiţional), cu o perspectivă stabilă sau pozitivă. Pe mulţi indicatori de vulnerabilitate noi stăm foarte bine chiar şi prin comparaţie cu ţări cu un rating mai bun ca al nostru. România este o ţară atractivă prin prisma potenţialului ei de creştere, a dimensiunii pieţei şi a vulnerabilităţii limitate la diferiţii factori de risc existenţi în contextul actual. România este o ţară bogată în resurse şi cu un potenţial neexploatat suficient încă, spre deosebire de alte ţări din regiune.
Astfel, noi încă avem un "gap" de infrastructură. Dacă am progresa pe infrastructură, am avea, probabil, alt levier de atragere de investiţii. De asemenea, pe turism, nu am exploatat suficient potenţialul.
La un moment dat, România îşi va exploata potenţialul. Investitorii se uita la aceste aspect, care este potenţialul de randament pe termen lung, atunci când fac o investiţie pe termen lung.
Noi suntem foarte cârcotaşi cu noi înşine, dar investitorii străini ne văd pragmatic din afară şi au o percepţie mult mai bună decât cea pe care o avem noi faţă de noi înşine.
Reporter: Aveţi o ţintă maximă cu care puteţi suplimenta oferta, în caz de suprasubscriere?
Ştefan Nanu: În mod normal, pe piaţa interbancară, când decidem suplimentarea ofertei, ne uităm la raportul cost-maturitate în contextul de piaţă. Aici, costul e fix, vorbim despre o emisiune pe baze necompetitive, este o subscriptie. Scopul nostru este să oferim o alternativă de economisire, să construim încredere iar atunci când investitorii persoane fizice subscriu nu este în interesul nostru să nu răspundem acestei încrederi. Astfel, decizia de suprasubscriere este una care ia în considerare în principal factorul cerere aşa că suprasubscrierea este foarte posibilă în cazul unei cereri mari şi până acum, suntem plăcut surprinşi de cerere.
Reporter: Aţi spus că un deponent trebuie să aibă la o bancă o dobândă de 2,5% pe an, ca să acopere câştigul din titlurile de stat.
Ce interes au băncile să intermedieze oferta, în condiţiile în care le faceţi concurenţă de depozite?
Ştefan Nanu: Pentru ele este o chestiune de recunoaştere, de promovare, de marketing. De asemenea, primesc un comision de administrare, pentru serviciile lor.
Băncile intermediare sunt obligate să posteze, în orice moment, un preţ ferm de cumpărare al titlurilor. Dacă te duci la oricare din cele patru bănci, în orice zi de tranzacţionare, trebuie să îţi dea un preţ la care poţi să vinzi. Nu este puţin lucru. Dacă ai nevoie de bani, poţi să ieşi din investiţie.
Acesta este motivul pentru care am ales să vindem titlurile prin mecanismul Bursei de Valori Bucureşti, pentru că bursa oferă posibilitatea oferirii unui preţ transparent şi a unei platforme de tranzacţionare. Dacă vindeam titlurile print Trezorerie, de exemplu, nu aveam posibilitatea stabilirii unui preţ transparent. Nu avem mecanism pentru asta, deoarece Trezoreria nu este platformă de tranzacţionare.
Reporter: Care este interesul brokerilor să distribuie oferta?
Ştefan Nanu: Să ofere clienţilor un instrument în plus, pentru diversificare. Sunt brokeri care ni s-au alăturat şi care au anunţat că nici ei nu percep comision de subscriere.
Reporter: Pot fi cumpărate titlurile de către investitori instituţionali, ulterior ofertei?
Ştefan Nanu: Odată ce ai vândut unui instituţional (n.r. una din băncile intermediare de exemplu) acesta poate să le vândă mai departe altui instituţional. Foarte important este că aceste titluri sunt active eligibile la operaţiunile făcute de Banca Naţională a României. Banca se poate duce cu el să îşi ia lichiditate.
Reporter: Când se listează titlurile pe BVB?
Ştefan Nanu: Mai întâi se face alocarea, decontarea şi apoi admiterea la tranzacţionare. Nu avem aşteptări foarte mari pentru tranzacţionarea pe Bursă, pentru că, pentru asta, trebuie ca cineva să vrea să vândă. Depinde de piaţă. Investitorii probabil nu vor căuta să vândă, dar vor urmări preţurile şi pot vinde dacă vor considera că este avantajos. Oricum, repet, acesta este un instrument de economisire construit pentru a fi ţinut până la maturitate pentru a fructifica toate avantajele sale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 09:31)
ha, ha! asta e pentru cei care au scris pe aici ca e pentru pensionari, ca nu obtii nimic daca subscrii, etc.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 09:44)
frumusel baiat
1.2. asta vroiam sa zic si eu:-) (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.07.2016, 10:06)
e baiat extrem de simpatic. O sa-l recomand la ERSTE ca pe viitor da nu mai scrie intelepciuni in prospectul de emisiune. 500 de milioane Euro au reusit sa vanda cu un prospect al carui continut niciun cumparator nu l-a citit.Daca ii spunem s Nani avem atat doamnele cat si domnii drept clienti.
1.3. da (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 10:26)
Pai e clar ca aia care nu pot obtine decat 2% pe an sunt pensionari :) Aia au sume mici cu care nu stiu ce sa faca.A ajuns 2% randament bun pe leu :) Hai sa fim seriosi totusi.Bravo celor care au vandut succes celor care au cumparat :)
1.4. da (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 10:33)
Seamana cu Raducioiu :) A driblat si a marcat :)
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 11:39)
am investit o suma mica la BVB, in urma cu 3 ani, cumparand cele mai lichide actiuni. cu exceptia uneia singure, restul sunt pe minus, iar micul meu portofoliu s-a subtiat ca valoare. am un job, nu am timp sa stau cu ochii bolditi pe BVB sa tranzactionez intra day sau oricand, ideea a fost sa tezaurizez. acum am tot o suma mica economisita, nu vreau sa o pun depozit la banca, asa ca o sa cumpar titluri de stat cu ea. 2% e ok.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 11:42)
1. e ciudat sa dispretuiesti un randament de 2%. intr-adevar, unii inregistreaza profituri mari atunci cand ceva este fishy la mijloc, pacat ca investitorul roman este focusat pe asta. 2. de ce sa dispretuim oamenii care au economii de valoarea mai mica, nu doar pensionarii pt ca aceia nu cred ca au deloc, ci pur si simplu oamenii care reusesc sa economiseasca putin? cum ar fi ca 4 milioane de romani sa investeasca curent micile lor economii la bursa ori in titluri de stat, in loc sa ii dea pe haine sau mancare de calitate proasta? ar creste baza de investitori, oamenii ar capata cultura economica, s-ar informa, ar deveni "micii investitori" de care bursa are atata nevoie
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 11:46)
dar poate ca cei care denigreaza pe aici oamenii cu economii mici nu isi doresc romani mai educati economic, intreprinzatori, investitori. sunteti doar 4000 de investitori la bursa, multi rupti in fund crezand ca ati descoperit apa calda, si aveti tupeu sa judecati "pensionarii"...
1.8. Burta pe carte (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.07.2016, 13:42)
Cica daca spui ca 2% e putin si se poate mai mult dispretuiesti pensionarii :) Cati neuroni lipsa are cel care poate intelege asta :) Nu frate .Daca pt un pensionar cu venituri mici poate fi o alternativa pt cei care nu sunt lenesi exista alternative mai bune.Oricum cine cumpara e captiv pana la scadenta daca cresc dobanzile.
1.9. Bet (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.07.2016, 14:23)
Nu stiu ce actiuni ai luat tu de zici ca la 3 ani ai pierdut.Oricine investea foarte simplu intr-un fond legat de BET castiga la 3 ani mult peste dobanda la banci sau titluri de stat.Simplu si fara batai de cap.E adevarat ca exista risc la bursa dar de ex daca lua si mai simplu dolari la 3,3 si uita de ei prin banca vreo 2 ani castiga lejer 20%.Asa ca nu stiu daca pensionarul cu dolari nu a fost mai fericit :) Asta apropo de cei care iubesc pensionarii din gura.
1.10. Bet (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.07.2016, 14:23)
Nu stiu ce actiuni ai luat tu de zici ca la 3 ani ai pierdut.Oricine investea foarte simplu intr-un fond legat de BET castiga la 3 ani mult peste dobanda la banci sau titluri de stat.Simplu si fara batai de cap.E adevarat ca exista risc la bursa dar de ex daca lua si mai simplu dolari la 3,3 si uita de ei prin banca vreo 2 ani castiga lejer 20%.Asa ca nu stiu daca pensionarul cu dolari nu a fost mai fericit :) Asta apropo de cei care iubesc pensionarii din gura.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 15:35)
de ce sa investesc intr-un fond de actiuni daca pot sa imi plasez singur banii in actiuni fara comisioane suplimentare? am spus ca in afara unei singure actiuni, restul mi-au scazut, desi sunt printre cele mai lichide. nu ma deranjeaza pentru ca am luat dividende si am tezaurizat. oricum , le consider o investitie pe termen lung. si daca vreau sa imi diversific portofoliul, cumpar si titluri de stat.
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 15:43)
de ce doar pentru pesionari sau "lenesi"? restul traieste din bursa? sau din dobanda pe depozitele bancare?
1.13. varza (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 15:45)
Se vede ca nu ai idee despre ce inseamna investitia in fonduri legate de BET.Sunt fonduri in care comisioanele sunt extrem de mici sau zero in functie de perioada de detinere deci sunt incomparabil mai ieftine decat a cumpara singur actiuni prin broker.Plus ca nu necesita timpul si hartogaraia de la broker si nici cunostiinte speciale.Daca nu cunosti un produs nu-ti mai da cu parerea.
1.14. de asta (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 15:49)
Pt ca traim in epoca informatiei si daca nu esti lenes te poti informa si poti obtine cel putin dublu randament cu risc extrem de scazut :) De aia :)
1.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 16:09)
dar nu am facut o judecata de cunoastere, ci ti-am spus de o decizie individuala. cu un minim de cunostinte, mi-am investit micile economii in actiuni prezente si in structura BET-ului si le tin de 3 ani de zile, acumuland dividende. care e problema ta daca eu am decis sa NU apelez la un fond de actiuni? pentru mine ar fi fost mai multa bataie de cap de fapt sa fac aceasta alegere. in general, fondurile de actiuni tin de SAI-ul unei banci, asta fiind unul dintre motivele pentru care prefer sa ma tin deoparte de ele. da, nu am idee ce inseamna investitia intr-un fond de actiuni pt ca pur si simplu nu ma intereseaza, imi plasez banii singur.
1.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 16:11)
chiar daca dispui de o suma mica? sa zicem, pana in 2000 de lei? multumesc
1.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 16:22)
si intr-un fond de actiuni poti fi captiv. am scris despre un prieten de-al meu care avea bani intr-un fond al Raiffeisen si i-au luat un comision de 300 de dolari cand a decis sa se retraga
1.18. captiv (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 17:20)
Exact.Poti fi captiv oriunde.De asta trebuie citit si inteles prospectul fondului.Exista o perioada recomandata de pastrare si poti cumpara treptat pt un pret mediu mai bun.Am recomandat fondurile de actiuni ptcel care s-a plans ca a iesit pe minus la investitia in actiuni prin broker si pt ca a zis ca nu are timp.Dar cum la noi facerea de bine e .... m-am trezit cu reactii de specialist de la un pierzator profesionist :)
1.19. garantat (răspuns la opinia nr. 1.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 17:22)
Exista pe piata si fonduri cu capital garantat ,dar cum unii sunt ocupati sa comenteze aiurea le ajunge si 2% :) Informati-va baieti ca nu sunt secrete :)
1.20. oare (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 17:25)
Cum plasezi tu banii direct in actiuni fara comision la broker geniule ?
1.21. 2% (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 17:27)
Nu dispretuieste nimeni oamenii daca spune ca 2% pe lei e randament mic
1.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.20)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 17:28)
si unde am scris eu ca NU exista comision la broker? te rog sa citesti cu atentie ce scriu si sa nu inventezi ce nu am mentionat
1.23. comision (răspuns la opinia nr. 1.22)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 18:23)
La 1.11 ai scris .Reciteste.
1.24. plus (răspuns la opinia nr. 1.23)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 18:27)
Plus 1.15 citez : imi plasez banii singur :) Unde-i plasezi singur ? In portofel ?:)
1.25. chiar si (răspuns la opinia nr. 1.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 18:36)
Nu suma e problema ci riscul si perioada.Ca sa dau un exemplu daca investeai 2000 lei in anumite actiuni acum 15 ani si uitai de ei ai fi putut avea si 100000 ron acum plus dividendele anuale.
1.26. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Dan în data de 15.07.2016, 11:18)
Dividende ai incasat?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 10:32)
Nu va suparati da titluri de alea cu 6% la dolar ca in 2012 cand mai primiti ? :)
2.1. avem la 8,75% de la ERSTE (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.07.2016, 20:33)
singurul inconvenient Este ca filiala din Europa de Est se afla la Chisinau...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2016, 09:45)
Ghinionul este sau Erste?
3. morala
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2016, 18:30)
Morala e ca pt cine se multumeste cu dobanda si poate astepta scadenta e bine ca sunt titluri pe piata dar hai sa nu le mai prezentam ca oportunitatea vietii :)