Oferta FP la 1 leu/acţiune impulsionează şi răscumpărările din piaţă

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 4 decembrie 2013

FP, la maximul de 0,8615 lei/unitate

Oferta de răscumpărare accelerată a Fondului Proprietatea, derulată luna trecută, la preţul de 1 leu/unitate, a avut şi un efect de stimulare a programului obişnuit de cumpărări de acţiuni proprii, din piaţă.

Fondul a răscumpărat, săptămâna trecută, 60.384.900 de titluri FP, pe un volum al tranzacţiilor, în piaţă, de 105 milioane de unităţi. Astfel, pentru intervalul 25-29 noiembrie, 57% din rulajul acţiunilor FP a fost acoperit prin răscumpărări. Numărul de acţiuni care mai pot fi răscumpărate în acest program este de 118.535.084 titluri, potrivit comunicatului.

Potrivit unor prevederi ale programului, Fondul poate răscumpăra cel mult 25% din media zilnică a ultimei luni, de pe piaţa reglementată pe care se efectuează achiziţia.

Întrucât recent s-au tranzacţionat 600 de milioane de titluri FP, la preţul de 1 leu/unitate, media zilnică a tranzacţiilor este mult mai ridicată decât de obicei, lucru care poate impulsiona volumul răscumpărărilor de titluri FP.

Reprezentanţii FP ne-au declarat: "În ceea ce priveşte volumul, emitentul nu poate cumpăra mai mult de 25% din cantitatea medie zilnică de acţiuni care sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată pe care se efectuează achiziţia. Cantitatea medie zilnică se calculează pe baza cantităţii medii zilnice de operaţiuni realizate în cursul lunii anterioare celei în care programul este făcut public şi stabilit pe această bază pe durata autorizată pentru programul respectiv. În cazul în care programul nu se referă la această cantitate, cantitatea medie zilnică se calculează pe baza cantităţii medii zilnice de acţiuni tranzacţionate pe durata a douăzeci de zile de tranzacţionare anterioare zilei în care se efectuează achiziţia".

Cotaţia FP a atins, ieri, un nou maxim istoric, de 0,8615 lei, închizând ziua la un preţ de 0,8605 lei/unitate, în creştere cu 0,53% faţă de şedinţa precedentă.

Un broker din piaţă ne-a declarat: "Este evident că preţul creşte pe răscumpărări. Va fi extrem de interesant cum se va termina meciul. Se pare că se merge clar pe ideea de desfiinţare a Fondului, ceea ce nu este un lucru bun".

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, la Adunarea generală din 22 noiembrie, un nou program de răscumpărare, în condiţiile în care mandatul de administrator al Franklin Templeton a fost condiţionat de menţinerea unui discount maxim de 15% între preţul acţiunilor şi valoarea unitară a activului net.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb