OFERTA OTP BANK DE CONVERSIE A CREDITELOR ÎN CHF Viceguvernatorul BNR: "Băncilor le este frică de incertitudinea legii"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2015

Viceguvernatorul BNR: "Băncilor le este frică de incertitudinea legii"

Băncilor le este frică de incertitudinea legii, este de părere viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, făcând referire la oferta OTP Bank de conversie cu discount a creditelor în franci elveţieni (CHF), care a stârnit controverse în rândul consumatorilor.

Avocatul Alexandra Burada atrage atenţia asupra faptului că oferta OTP Bank conţine clauze abuzive, arătând că o prevedere din contractul ce ar trebui încheiat între bancă şi clienţi presupune, printre altele, că, în cazul în care o iniţiativă legislativă de conversie va fi aprobată ulterior semnării acestuia, atunci respectivul contract va fi reziliat unilateral de către instituţia financiară.

Concret, clauza menţionată arată: "În cazul (...) apariţiei, ulterior semnării prezentului Contract, oricărei amânări sau altă înlesnire la plată de natură obligatorie, reducere obligatorie, precum şi oricărei măsuri similare în favoarea clienţilor (cu titlu exemplificativ şi nu limitativ), indiferent dacă o astfel de măsură este permanentă sau temporară, aplicabilă în temeiul legislaţiei incidente în România, în legătură cu acest Contract sau Contractul Iniţial, Banca va avea dreptul de a rezilia contractul în întregime, respectiv atât tranzacţia şi novaţia, cât şi contractul de credit ipotecar încheiat în vederea punerii în aplicare a tranzacţiei şi novaţiei, prin transmiterea unei notificări adresate clienţilor.

La momentul livrării notificării de reziliere, contractul în întregime (respectiv, atât tranzacţia şi novaţia, cât şi contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă încheiat în vederea punerii în aplicare a acesteia) vor înceta să producă efecte, fără o notificare de punere în întârziere şi fără intervenţia instanţei sau fără altă formalitate suplimentară, astfel cum se prevede la articolul 1552 din Codul Civil, urmând ca drepturile şi obligaţiile părţilor care decurg din Contractul Iniţial să reînceapă să producă efecte, obligaţiile asumate faţă de Banca de Clienţi fiind astfel reinstituite, inclusiv obligaţiile de plată a sumelor datorate în temeiul Contractului Iniţial (respectiv astfel de sume care ar fi fost plătibile de la data contractului de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă cu novaţie şi tranzacţie şi până la livrarea notificării de reziliere), ca şi cum noul contract nu ar fi existat. Orice sume achitate de clienţi în temeiul noului contract de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă în vederea punerii în aplicare a tranzacţiei şi novaţiei vor fi imputate asupra obligaţiilor de plată din Contractul Iniţial, astfel reinstituite, cu aplicarea cursului de schimb valutar al Băncii Naţionale a României, valabil la data încheierii contractului de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă cu novaţie şi tranzacţie".

Bogdan Olteanu susţine că această prevedere nu poate constitui clauză abuzivă atâta vreme cât încă nu a fost acceptată de debitor şi nu a fost semnat un contract între părţi. "Încă nu vorbim despre contracte, sunt doar propuneri pe care omul le poate refuza. Nu am văzut până acum oferta, dar dacă băncile ajung să scrie aşa ceva într-un contract, vă daţi seama cât de incertă este legea din România? Băncilor le este efrică de faptul că nu ştiu ce lege va fi aprobată".

Reprezentanţii direcţiei de comunicare din cadrul BNR spun că, după cum au afirmat în mai multe ocazii, nu pot interveni în astfel de contracte comerciale, pentru că protecţia consumatorilor nu intră în atribuţiunile lor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In cazul asta este evident ca bancile nici nu au de gand sa mai dea imprumuturi daca va fi votata legea darii in plata. Si intr-adevar, legea este incerta fiindca nu se stie ce efecte va avea. Vor putea da in plata doar cateva mii sau zecii de mii de debitori, dar vor putea aranja sa para rau platnici si sa returneze imobilele sute de mii.

    Antreprenorii imobiliari vor incepe probabil sa caute clienti falsi care sa faca contracte de imprumut la banci neintentionand sa returneze vreodata imprumuturile, iar bancile vor fi obligate sa intre in posesia imobilelor. Adica noua lege va crea o noua mafie prin care bancile care vor mai avea curaj sa acorde imprumuturi imobiliare vor fi fortate sa cumpere imobile fiindca nu le va mai proteja nimeni impotriva darii in plata a imobilelor.

    1. Nu vedem padurea din cauza copacilor! Ne dam cu presupusul despre mafiotii din viitor, dar uitam de cei de azi, care isi cesioneaza intre ei credite cu 2-10% din valoare si vand/cumpara apartamente executate la 30% din pretul pietei.

    Este discriminare pe fata! De ce bancile nu vin cu oferte de conversie pentru toate valutele? De ex. cursul EUR/LEU in 2007 a fost 3.33 iar in prezent este de 4.50, adica cu cca cca 35 % mai mare !

    1. Pentru ca le place sa mulga cat mai mult vaca.

      Pentru ca le place sa mulga cat mai mult vaca,si vaca,fiind blajina,sta la muls.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb