Parlamente şi reprezentanţi ai băncilor centrale discută dacă ar trebui să intervină şi să reglementeze monedele virtuale, aşa cum a procedat deja China, a declarat joi Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.
Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei, care a participat la o conferinţă la Florenţa, a declarat: "Ne întrebăm dacă parlamentele sau băncile centrale ar trebui să intervină, aşa cum s-a întâmplat în China, unde au interzis utilizarea monedelor virtuale pentru că le consideră frauduloase".
Autorităţile din China au ordonat în septembrie platformelor de tranzacţionare a monedelor virtuale să oprească activităţile, pentru a limita riscurile financiare legate de această piaţă extrem de speculativă, care a crescut rapid în acest an, conform News.ro.
Cu toate acestea, Nowotny a minimalizat posibilele riscuri generate de monedele virtuale, precum bitcoin, pentru sistemul financiar mondial.
"Această piaţă nu este atât de mare încât să creeze instabilitate financiară", a spus bancherul austriac, adăugând că investitorii trebuie să înţeleagă produsul.
Nowotny a explicat că este ca atunci când cumperi acţiuni la bursă.
"Oamenii care investesc în acest produs pot înregistra pierderi şi, dacă se întâmplă asta, trebuie pur şi simplu să le accepte", a arătat el.
Săptămâna trecută, bitcoin s-a devalorizat cu aproape o treime în mai puţin de 4 zile, dar şi-a revenit puternic în această săptămână.