Bitcoin este instabilă şi prea vulnerabilă la speculaţii, consideră Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), el avertizând faţă de acceptarea monedei virtuale ca metodă oficială de plată, transmite Reuters.
Multe guverne din toată lumea analizează cum să reglementeze şi să clasifice bitcoin, a cărei valoare a atins în iunie un nivel record de aproape 3.000 de dolari pe unitate.
În luna aprilie, guvernul japonez a recunoscut bitcon ca mijloc legal de plată, în cadrul eforturilor de a se folosi de tehnologia financiară pentru a stimula economia.
"Bitcoin duce lipsă de un lucru care face o monedă bună, şi anume stabilitatea. Bitcoin face obiectul speculaţiilor", a afirmat Nowotny într-un interviu acordat cotidianului austriac Kleine Zeitung, publicat miercuri, anunţă News.ro.
Ca şi alte monede virtuale, bitcoin nu este reglementată de o autoritate guvernamentală, precum o bancă centrală. În schimb, tranzacţiile cu bitcoin sunt înregistrate pe mii de computere din întreaga lume, care menţin evidenţa şi validează tranzacţiile, tehnologie cunoscută sub numele de blockchain.
Investitorii au început să aprecieze tehnologia, pentru performanţele explozive şi potenţialul de a concura cu aurul şi banii emişi de guverne, ca mijloc de păstrare a valorii.
Bitcoin a scăzut cu 20% de la nivelul record atins în iunie, dar în ultimul an s-a apreciat cu 245%.
BCE nu va interzice bitcoin, dar oamenii trebuie să cunoască riscurile, a mai spus Nowotny.
Bitcoin poate fi tranzacţionată la fel ca acţiunile şi obligaţiunile. A devenit totodată un mijloc de plată pentru unii retaileri, un mijloc de transfer de fonduri fără a fi nevoie de o terţă parte.
BCE "face experimente" cu aceeaşi tehnologie din spatele bitcoin, dar are nevoie de mai multe cercetări înainte de a o adopta", a declarat în aprilie Yves Mersch, membru în board-ul executiv al BCE.