Oficialii G7 se contrazic în privinţa politicilor de redresare

V.R.
Internaţional / 12 mai 2013

Oficialii G7 se contrazic în privinţa politicilor de redresare

Miniştrii de finanţe din G7 (Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate) s-au contrazis ieri, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în Marea Briatnie, în privinţa "vitezei corecte" de reducere a cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care aceştia caută noi modalităţi de stimulare a economiei mondiale.

Secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew J., a dat ca exemplu SUA, care mai întâi s-au concentrat pe expansiune, iar apoi pe consolidarea bugetară. În timp ce poziţia sa a câştigat susţinerea Franţei, preşedintele Bundesbank (banca centrală germană), Jens Weidmann, şi-a exprimat dezacordul, iar ministrul canadian de finanţe, Jim Flaherty, a calificat-o drept "ambiguă".

"Americanii trebuie să fie mai clari în cele menţionate", a spus Flaherty, adăugând: "Pare că Statele Unite îşi doresc să încurajeze mai mult creşterea economică decât responsabilitatea fiscală".

Dar, Lew a declarat că va face presiuni asupra responsabililor europeni în vederea intensificării eforturilor de redresare a economiilor lor prin regândirea ritmului de tăiere a cheltuielilor publice şi prin găsirea de modalităţi de deblocare a pieţelor creditelor.

"Trebuie să existe un echilibru între austeritate şi creştere economică", a subliniat Lew.

În ceea ce-l priveşte, ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, a afirmat: "Noi respingem calea austerităţii, această dogmă care încetineşte creşterea".

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a afirmat că Europa îşi poate permite, în acest moment, "o cale mai lină de ajustare fiscală". Totodată, într-o schimbare majoră de retorică, guvernul german a indicat că acceptă faptul că austeritatea poate fi exagerată. "Există suficient spaţiu de manevră pentru ca statele să ia măsuri după ce şi-au redus deficitele bugetare, iar randamentele obligaţiunilor au scăzut", a spus ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb