OLAF A STABILIT: Suntem ţară de tranzit pentru marea contrabandă cu ţigări

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 18 decembrie 2020

Contrabanda cu ţigări reprezintă una dintre infracţiunile care par imposibil de stăvilit de către organele de ordine, nu doar din ţara noastră ci de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Pentru că ea este asociată cu evaziunea fiscală pe scară mare, din cauza sumelor imense rezultate din această afacere ilegală şi care nu sunt supuse fiscalizării din niciun stat membru al Uniunii, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a demarat ample acţiuni în statele membre pentru contracararea acestui fenomen.

Se pare că, în ciuda confiscărilor efectuate aproape zilnic de Poliţia de Frontieră şi de alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, situaţia este constantă, contrabanda continuând la aproape acelaşi nivel, în anumite perioade ale anului 2020, ca şi în anii trecuţi.

Până ieri, conform datelor colectate pe site-ul stopcontrabanda.ro, în ţara noastră au fost confiscate 108.979.684 de ţigări de contrabandă, în valoare totală de 63.325.279 lei. De asemenea, poliţiştii au reţinut 270 de persoane şi 138 de mijloace de transport. La captura impresionantă de ţigarete ar trebui adăugate şi capturile de tutun de la nivel naţional, dar şi "noua recoltă" obţinută, ieri, de DIICOT în urma unor dosare penale internaţionale deschise de OLAF în anul 2017. Cauze penale care arată că ţara noastră a devenit loc de tranzit pentru contrabanda cu tutun pe scară mare, mai precis pentru fabricile ilegale de tutun şi ţigarete din statele membre ale UE.

La nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), în perioada 2017-2019, au fost declanşate, în urma cooperării internaţionale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, ce desfăşurau activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. În cauză s-a reţinut faptul că, începând din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că, au administrat mai multe spaţii în care erau depozitate cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova, care, ulterior depozitării, au fost transportate cu documente fictive către state din Europa, unde membrii grupării au pus în funcţiune fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.

Gruparea din ţara noastră a fost destructurată, ieri, în urma unei ample acţiuni coordonată de DIICOT în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în cadrul căreia au fost efectuate 40 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Iaşi, Bacău, Timişoara, Oradea, Ilfov, Constanţa, Sibiu, Braşov, Galaţi, Bihor şi a municipiului Bucureşti. În urma acţiunii au fost audiate 50 de persoane, iar o parte dintre acestea urmau să fie reţinute în vederea continuării cercetărilor penale cu privire la sîvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală.

Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la acţiunile efectuate pe teritoriul României asistă şi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. Se pare că fabricile ilegale de tutun pentru care concetăţenii noştri tranzitau marfa ar fi amplasate în ţările respective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb