Olaru: Mergem până la capăt în cazul Romgaz, vom pune sub acuzare persoanele faţă de care sunt probe

M.F.
Companii / 3 martie 2012

Olaru: Mergem până la capăt în cazul Romgaz, vom pune sub acuzare persoanele faţă de care sunt probe

Şeful DIICOT Codruţ Olaru a afirmat, vineri, că în cazul Romgaz se va proceda la cercetarea, verificarea, punerea sub urmărire penală a tuturor celor implicaţi, inclusiv a celor cu responsabilităţi în ministere, răspunzând unei întrebări privind cercetarea lui Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

Întrebat dacă, în ceea ce îi priveşte pe foştii miniştri ai Economiei, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, DIICOT face cercetări, procurorul şef Codruţ Olaru a declarat: "Vom proceda la cercetarea, verificarea, punerea sub urmărire penală, sub învinuire, a tuturor celor implicaţi. Evident, dacă sunt elemente şi faţă de cei care au avut responsabilităţi în cadrul ministerelor în obţinerea acestor contracte, evident vom merge până la capăt. În măsura în care sunt probe şi pentru aceste persoane cu certitudine vom merge până la capăt".

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a afirmat, vineri, în conferinţa de prezentare de bilanţului instituţiei pe anul trecut, că instituţia pe care o conduce vrea să amplifice acţiunile investigative în cauze ce au ca obiect securitatea economică a României, Olaru referindu-se la dosare privind tranzacţiile cu gaze naturale şi energie electrică.

Totodată, Codruţ Olaru a spus că cercetările vor viza şi persoanele din instituţiile publice care au contribuit într-un mod sau altul, direct sau indirect, la obţinerea preferenţială a unor contracte în domeniu.

Olaru a sbliniat faptul că activitatea DIICOT a vizat şi investigarea unor cauze complexe - în premieră - sub aspectul săvârşirii infracţiunii de subminare a economiei naţionale prevăzute de articolul 165 Cod penal.

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sunt cercetate pentru complot şi subminarea economiei naţionale, de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Astfel, a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea - administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă - secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban - secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu - director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, este pus sub urmărire penală şi Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae şi administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a deţinut funcţia de secretar de stat în 2005 în MECMA.

Este anchetată şi Ioana Apan - director general adjunct, secretar general adjunct în MECMA, fiind numită preşedinte AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcţie deţinută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată preşedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare şi pe Marius Untescu - şef serviciu în cadrul MECMA, numit în 7 aprilie 2005 membru în AGA Romgaz, până la 10 februarie 2009, Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009, Monica Mitu - consilier MECMA, numită în AGA în 10 octombrie 2009.

Totodată, în dosar sunt urmăriţi penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionaşcu, Gheorghe Dîmbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sărdan, Maria Mateş, Ioan Floin Iagăr, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Păltan, Ionuţ Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizată de către ofiţerii Serviciului Român de Informaţii (SRI), care au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la faptul că la nivelul SNGN Romgaz SA Mediaş, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) şi SC InterAgro SA Bucureşti, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracţională formată din funcţionari publici şi oameni de afaceri care, prin influenţă şi exercitare intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiilor, "acţionează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societăţii naţionale, punând astfel în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale".

Factori decizionali din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), la cererea lui Ioan Niculae, dispuneau înlocuirea funcţionarilor din conducerea Romgaz sau reprezentanţi AGA care se abăteau de la realizarea scopului ilicit, afirmau surse judiciare.

Şi aceasta în pofida faptului că Ministerul Economiei a fost informat în detaliu, de mai multe ori, despre activităţile derulate de funcţionari, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, implicit să submineze economia naţională, au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

Concret, la solicitarea acţionarului majoritar al InterAgro, Ioan Niculae, imediat ce li se aducea la cunoştinţă sau aflau direct că persoane din conducerea executivă a SNGN Romgaz sau reprezentanţi MECMA în AGA Romgaz se abăteau "de la realizarea scopului infracţional asumat", factorii ministeriali de decizie dispuneau sau dădeau dispoziţie de înlocuire a acestora. "Aceasta în ciuda faptului că MECMA a fost informat în mod repetat şi detaliat de instituţiile abilitate ale statului cu privire la activităţile desfăşurate de gruparea infracţională, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi, pe cale de consecinţă, să submineze economia naţională", au arătat sursele citate.

InterAgro, prin obţinerea de licenţe de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), furnizează gaze naturale la şase din cele opt combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Ga Pro Chemicals Săvineşti, Donau Chem, Turnu Măgurele, Amonil - Slobozia, profilate pe fabricarea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice de diverse tipuri.

InterAgro a dezvoltat şi întreţine relaţii comerciale cu SNGN Romgaz SA, în baza cărora se aprovizionează cu gaze naturale, acestea fiind materia primă cu ponderea cea mai ridicată (75-80 la sută) din costul îngrăşămintelor chimice.

În perioada 2005-2010, InterAgro a deţinut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze naturale, solicitând şi obţinând de la ANRE licenţe de furnizare de gaze naturale.

Scopul vizat a constat în reorientarea activităţii SNGN Romgaz pentru facilitarea SC InterAgro SA spre obţinerea de contracte de furnizare a gazelor naturale în mod preferenţial care să conducă la obţinerea de foloase injuste, respectiv pentru satisfacerea unor interese de grup, potrivit anchetatorilor.

În realizarea scopului lor, membrii reţelei au desfăşurat acţiuni comisive şi omisive care au condus la instaurarea unei stări de pericol potenţial, dar şi la crearea unor pagube deosebite în dauna SNGN Romgaz şi, implicit, în dauna economiei naţionale, punând în pericol grav siguranţa sistemului energetic naţional, "activităţile infracţionale generând consecinţe negative şi în prezent".

La momentul izbucnirii scandalului Romgaz, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, declara pentru MEDIAFAX că reducerile la preţul gazelor de care a beneficiat grupul condus de el au fost solicitate de către foştii minişti ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu şi aprobate de guvernele Tăriceanu şi Boc.

"Aprobările nu sunt date de miniştrii Vosganian şi Videanu. Ei doar cereau aceste reduceri, iar aprobările erau date de Guvern", spunea Niculae.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb