Autorităţile nipone şi oficialităţile ComitetuluiInternaţional Olimpic au dat numai mesaje pozitive după decizia de amânare cu un an a Jocurilor de la Tokyo. Săptămâna trecută s-a făcut şi un prim pas în spate. Japonia va începe procesul de înapoiere a banilor pe bilete pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Biletele care au fost deja achiziţionate vor fi în continuare valide pentru Jocurile de anul viitor, dar oricine nu va putea asista la competiţii poate depune cerere de înapoiere a banilor în perioada 10-30 noiembrie, au precizat organizatorii japonezi. Banii pe biletele pentru Jocurile Paralimpice vor putea fi ceruţi înapoi între 1 şi 21 decembrie. Japonia şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) au decis, la finalul lunii martie, să amâne Jocurile cu un an. Marea competiţie polisportivă este acum programată între 23 iulie şi 8 august 2021, pe aceleaşi arene şi cu acelaşi program sportiv. În cazul în care vor apărea restricţii pentru spectatori din cauza pandemiei de coronavirus, vor exista noi oportunităţi de restituire a banilor. Japonia a făcut faţă relativ bine pandemiei de coronavirus în comparaţie cu alte ţări. Numărul total de infecţii abia a depăşit 100.000, iar numărul de decese cauzate de virus este de circa 1.700.
Luna trecută, conducerea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi autorităţile nipone anunţau că sunt hotărâte să nu mai facă niciun compromis în ceea ce priveşte viitoarea ediţie a Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate până în 2021. Astfel, acestea se vor desfăşura anul viitor indiferent de evoluţia pandemiei de coronavirus, anunţa John Coates, vicepreşedintele CIO. Cotes, preşedintele comitetului de coordonare al CIO pentru JO 2020, a afirmat că Jocurile din capitala Japoniei vor avea loc "cu sau fără coronavirus" şi "vor debuta pe 23 iulie anul viitor". "Vor fi Jocurile care vor învinge Covid, lumina de la capătul turneului", a afirmat oficialul australian. Tema acestor Jocuri va fi cea a "reconstrucţiei după ravagiile produse de tsunami', a declarat Cotes, referindu-se la catastrofa din 2011, când nord-estul Japoniei a fost devastat de un cutremur de pământ urmat de un tsunami. Până acum, Jocurile Olimpice au fost anulate doar în perioadele de război. Autorităţile japoneze au indicat foarte clar că nu doresc ca Jocurile să fie amânate pentru a doua oară. John Coates a subliniat însă că guvernul japonez "nu a renunţat deloc" ca urmare a amânării competiţiei, în ciuda "sarcinii monumentale" care o constituie acest decalaj de un an: "Înainte de Covid, (preşedintele CIO) Thomas Bach a spus că acestea sunt cele mai bine pregătite Jocuri pe care le-am văzut vreodată. Siturile erau aproape toate finalizate, iar acum sunt terminate. Satul Olimpic este incredibil, totul este în regulă". Pe de altă parte, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo nu sunt dispuşi să abdice de la anumite principii legate de această competiţie majoră. Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice 2020, a declarat într-un interviu pentru agenţia Kyodo că nu se poate împăca cu ideea desfăşurării întrecerilor olimpice în arene goale, fără spectatori.
În ceea ce îi priveşte pe sportivi, conform CIO, calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor finaliza pe 29 iunie 2021, iar înscrierea sportivilor se va face până la data de 5 iulie. JO 2020 vor debuta pe 23 iulie. Sporturile care au încheiat complet calificările sunt ciclismul (şosea/pistă), hipismul, hocheiul şi softball-ul.