"Oltchim" a dublat banii investitorilor

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 mai 2011

"Oltchim" a dublat banii investitorilor

Topul randamentelor la o lună a fost condus de titlurile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), care s-au apreciat cu 105,83%, în perioada 22 aprilie - 25 mai.

Compania PCC SE a cumpărat miercuri 1,9% din acţiunile combinatului chimic cu 5,9 milioane lei, majorându-şi astfel participaţia la 15,7%.

Cele 6,5 milioane de acţiuni au fost cumpărate la un preţ mediu de 0,9077 lei. Pe de altă parte, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International Ltd a vândut miercuri, prin firma Nachbar Services Cipru, un pachet foarte redus de acţiuni, respectiv 20.000 de titluri, la 0,82 lei pe unitate. Fondul controlează circa 13,9% din acţiunile Oltchim.

Combinatul va porni, până la sfârşitul lunii mai, prima instalaţie din petrochimia de pe platforma Arpechim Piteşti, potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis luni. Începând cu 19 mai 2011, s-au pus în funcţiune rampele de descărcare ale materiilor prime şi sistemul de faclă din cadrul Complexului Petrochimic Piteşti. Aceste rampe, împreună cu depozitele aferente, vor deservi noua instalaţie de separare Propan Propilenă. Instalaţia va produce anual 56.000 tone de materii prime-propilenă şi propan. În prezent, instalaţia de Propan - Propilenă se află în probe tehnologice, punerea ei în funcţiune urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii mai.

Investiţiile în piaţa de capital au adus pierderi uşoare, în perioada 22 aprilie - 25 mai, principalii indici fiind în scădere.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, s-a diminuat cu 16,66%, în intervalul analizat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 9,48%, iar indicele BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, a pierdut 10,83%.

La capitolul fonduri de investiţii, "BCR Obligaţiuni" a adus investitorilor ce şi-au plasat economiile în astfel de unităţi de fond pierderi de 0,11%.

Tradiţionaliştii care au preferat, la 22 aprilie, să constituie depozite în euro la "Banca Comercială Carpatica" şi la "ATE Bank" au obţinut randamente uşoare, de 0,29%. Investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la bănci nu s-au dovedit inspiraţi, înregistrând pierderi la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat o scădere a economiilor de 0,49%, dacă ar fi optat pentru "Piraeus Bank".

Cei care au preferat să-şi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat pierderi de 1,15%.

Cotaţia aurului a câştigat 5,36% în perioada analizată, BNR afişând un curs de aproximativ 142 lei/gram. În prezent, uncia de aur se tranzacţionează în jurul preţului de 1525 dolari.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru aceas-tă analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb