"Oltchim" a rămas pe pierdere

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2011

"Oltchim" a rămas pe pierdere

Combinatul chimic "Oltchim" (simbol OLT) a înregistrat o pierdere de 179,77 milioane de lei, în primele nouă luni ale acestui an, cu 0,88% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Cifra de afaceri a fost în creştere, ajungând la 1,257 miliarde de lei, cu 38,29% mai mare faţă de septembrie 2010.

Veniturile companiei s-au majorat cu 38,74% fiind de 1,35 miliarde de lei, iar cheltuielile au ajuns la 1,53 miliarde de lei, cu 32,92% mai mari faţă de intervalul similar din anul trecut. Datoriile companiei au crescut cu 22,99%, fiind de 1,43 miliarde de lei.

Daniela Ropotă, analist la SSIF Intercapital Invest, este de părere că, în ansamblu, în primele luni ale anului 2011 se repetă scenariul din primele nouă luni ale anului 2010.

"Combinatul petrochimic a avut aceeaşi pierdere, de aproape 180 milioane lei, care a provenit atât din activitatea de exploatare, cât şi din activitatea financiară", ne-a explicat doamna Ropotă, adăugând: "Se remarcă totuşi scăderea contribuţiei pierderii din producţie la rezultatul curent de la 60%, la 50% anul acesta.

În activitatea de exploatare, în perioada ianuarie-septembrie 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, compania a avut venituri mai mari cu 40%, dar şi cheltuieli mai mari cu 35% ca urmare în special a creşterii costurilor cu materiile prime şi utilităţi".

Daniela Ropotă mai precizează că rezultatele la nouă luni, anul acesta, au fost afectate foarte mult de pierderile din trimestrul al III-lea 2011, 70% din pierderile din activitatea de producţie şi 50% din pierderile din activitatea financiară fiind consemnate în ultimele trei luni.

"Oltchim a avut în perioada iulie-septembrie 2011 o pierdere de 109,47 milioane lei, faţă de o pierdere de 1 milion, în iulie-septembrie 2010", a mai declarat analis-tul citat.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", subliniază că cifra de afaceri a combinatului a fost în ultimii doi ani în continuă creştere, în ciuda pierderilor constante. "Faptul că, în trimestrul al treilea al acestui an, Oltchim nu numai că înregistrează o pierdere importantă, dar îşi reduce şi afacerile, se va regăsi probabil în preţul la care statul va găsi un cumpărător pentru pachetul pe care intenţionează sau este constrâns să îl vândă până la data de 30 aprilie 2012 (conform calendarului de privatizare)", ne-a declarat Simion Tihon.

Combinatul chimic a stârnit interesul producătorului rus de energie electrică TISE, care este interesat să cumpere pachetul majoritar de acţi-uni deţinut de stat, după cum a anunţat Ministerul Economiei.

"Interesul companiei ruseşti TISE pentru combinatul de la Râmnicu Valcea, care trimestrial înregistrează pierderi, poate fi privit mai mult ca o dorinţă de dezvoltare strategică", este de părere Simion Tihon. Domnia sa mai adaugă: "Totuşi, faptul că există deja mai multe entităţi dornice să devină acţionar majoritar (TISE şi grupul PCC), poate avea un efect benefic asupra privatizării Oltchim".

Acţiunile OLT, extrem de volatile

Acţiunile OLT au înregistrat, ieri, o apreciere de 4,29%, încheind şedinţa bursieră la 1,58 lei/unitate, după ce, la începutul zilei, urcaseră cu aproape 15%.

"În prima oră de tranzacţionare, acţiunile Oltchim înregistrau creşteri de +15%, iar la mijlocul şedinţei acestea scădeau cu 5%. Variaţia puternică vine să confirme ideea că volatilitatea preţului titlurilor Oltchim este dată de speculatori", ne-a spus Simion Tihon.

Daniela Ropotă opinează că evoluţia titlurilor Oltchim a fost volatilă, ieri, ca urmare a unui mixt de factori: "sentimentul de piaţă pozitiv în des-chiderea pieţei, coroborat cu interesul manifestat de compania rusească TISE pentru achiziţia pachetului majoritar al Oltchim, dar şi rezultatele foarte slabe în trimestrul III 2011, care au alimentat marcările de profit, după creşterile foarte mari consemnate pe aceste titluri în ultima perioadă".

1.000 de angajaţi rămân în şomaj tehnic

Consiliul de Administraţie al combinatului a decis trimiterea în şomaj tehnic, pentru a patra lună consecutiv, a 1000 de angajaţi, din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru, potrivit unui raport transmis, ieri, de către societate.

Combinatul "Oltchim", aflat în topul marilor jucători din industria chimică ai Europei Centrale şi de Est, este controlat de stat, prin Minis-terul Economiei, care deţine 54,8% din capital. Un număr de 17,4% din acţiunile societăţii este deţinut de "PCC SE" iar 14,02% din capital aparţine fondului de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb