Constantin Roibu, fostul director general al Oltchim, a semnat, cu doar două luni înainte de a-şi da demisia, două contracte pentru ipotecarea unor echipamente şi instalaţii cu o valoare de inventar de circa 42 de milioane de euro, în contul unei datorii de 10 milioane de euro către un furnizor de materii prime, Polchem Societe Anonyme din Liechtenstein, informează HotNews.ro.
Astfel, combinatul Oltchim ar putea oricând să rămână fără o mare parte din instalaţiile de pe platforma petrochimică de la Piteşti.
La data de 29 mai, Oltchim înregistra către furnizor o datorie de 10,9 milioane de euro, reprezentând contravaloarea livrărilor de propilenă si orto-xylen. Pe 30 mai, Consiliul de Administraţie al Oltchim a decis garantarea sumei prin ipotecarea unor bunuri imobiliare (două terenuri şi construcţiile aferente) şi a unor bunuri mobiliare (echipamente tehnologice aferente imobilelor).
Terenurile nu au făcut obiectul contractelor de ipotecă, nefiind o miză din cauza posibilelor contaminări. În schimb, au fost ipotecate echipamente peste ceea ce permitea hotărârea CA. Consiliul de Administratie a hotărât ipotecarea unor bunuri mobile, în limita a maxim 68,1 milioane de lei (circa 15 milioane euro).
Constantin Roibu a declarat că nu au fost ipotecate terenurile şi construcţiile fiindcă era necesară plata unor taxe, potrivit HotNews.
Roibu a precizat că nu au putut fi plătite aceste taxe din cauza lipsei banilor necesari şi că în aceste condiţii, s-a revenit asupra deciziei CA şi astfel s-a ajuns la ipotecarea unor instalaţii de 42 de milioane de euro, valoare de inventar.