OLTCHIM Zaremba: "Combinatul are nevoie acum de un nou proprietar"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 3 octombrie 2013

Zaremba: "Combinatul are nevoie acum de un nou proprietar"

Oltchim are nevoie de un nou model de business în contextul actual al pieţei petrochimice mondiale, iar ca să supravieţuiască are nevoie să fie privatizat cât mai curând, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar semnificativ al combinatului vâlcean. Domnia sa a spus că autorităţile au amânat până în iarnă selecţia unui investitor privat şi până în primăvară privatizarea efectivă, în condiţiile în care se aştepta o vânzare rapidă în această toamnă.

Reprezentantul PCC ne-a explicat: "Piaţa petrochimică trece acum prin revoluţia etanului, care este un produs obţinut din gaze de şist, mult mai ieftin decât nafta. Etanul costă 30 de dolari pe baril, iar nafta - în jur de 100 de dolari pe baril. Industria petrochimică europeană este puternic concurată de SUA, care beneficiază de gaze de şist, China şi Orientul Mijlociu, care au produse ieftine şi tehnologii competitive. Mulţi producători din industria europeană îşi adaptează tehnologiile ca să poată prelucra etan în loc de nafta. Oltchim trebuie să supravieţuiască pe această piaţă şi, ca să facă acest lucru, trebuie să aibă un alt model de afaceri şi să beneficieze de noi investiţii. Iar aceste decizii trebuie să le ia un investitor privat, şi nu în iarnă, ci cât mai curând".

Întrebat cât timp îşi mai menţine interesul pentru Oltchim, Wojciech Zaremba ne-a răspuns că "timpul costă bani şi că PCC a pierdut mult timp în România". Domnia sa a ţinut să menţioneze că, dacă anul trecut Oltchim era un obiectiv stategic pentru PCC, acum combinatul reprezintă "o ţintă printre multe altele". "Ne interesează Oltchim, dar din ce în ce mai puţin", a mai spus reprezentantul PCC.

Wojciech Zaremba susţine că autorităţile noastre au făcut reclamă intensă pentru privatizarea Oltchim în acest an şi că este timpul să verifice care sunt companiile cu adevărat interesate de combinatul vâlcean: "PCC a susţinut insolvenţa Oltchim tocmai în ideea unei privatizări rapide a combinatului. Sunt secţii care sunt închise de peste un an de zile. Oltchim se chinuie să supravieţuiască, iar situaţia se deteriorează pe zi ce trece. Societatea a supravieţuit pentru că a fost susţinută de stat, atât în problema salariilor, cât şi în problema asigurării utilităţilor, dar nu poate merge aşa la infinit. În contextul actual al pieţei europene şi mondiale, în care concurenţa este acerbă, Oltchim trebuie să aibă un nou plan de afaceri ca să fie competitiv. Trebuie să vezi ce poţi păstra din platforma de la Râmnicu Vâlcea şi cea de la Bradu şi cât mai trebuie să investeşti ca să te adaptezi revoluţiei etanului".

Domnia sa ne-a spus şi că amânarea procesului de privatizare este riscantă, întrucât investitorii îşi pierd interesul: "Administratorii Oltchim şi statul se concentrează foarte mult pe repornirea combinatului, când ar trebui să înceapă discuţiile cu investitorii interesaţi. Oltchim are şanse să funcţioneze dacă trece în proprietate privată. Ori acum, Oltchim generează pierderi, nu are fonduri suficiente pentru salarii şi plata utilităţilor. Încă nu s-a găsit o soluţie de finanţare".

La începutul lunii septembrie, reprezentantul PCC ne-a declarat că Oltchim este prea important pentru a mai face încă o încercare nereuşită de privatizare, chiar dacă se află în prezent în procedură de insolvenţă. Tot atunci, Wojciech Zaremba a anunţat că PCC şi fondul israelian Fortissimo (care participă în consorţiu la privatizarea Oltchim) este gata să facă totul ca să salveze combinatul.

Potrivit Ministerului Economiei, de Oltchim mai sunt interesate companii precum Oil Gas Trade (OGT) Rusia, dar şi Chimcomplex, care vrea să constituie un consorţiu cu SIF-urile.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. insa nici cu dumneavoastra nu imi este rusine domnule Zaremba. Sunteti intr-adevar treaz atrunci cand faceti astfel de afirmatii ""PCC a susţinut insolvenţa Oltchim tocmai în ideea unei privatizări rapide a combinatului."? Adica vreti sa spuneti ca de fapt insolventa s-ar datora numai dorintei unora pentru ca acest concern sa fie privatizat? Insa totusi nu ar trebui sa ne miram din moment ce dvs. ati facut apel la larticolele 87 si 88 ale tratalului UE dupa 01.12.2009 , cand de facto a intrat in vigoare setul de articole 107 si 108 ale Tratatului de Functionare al Uniunii Europene. Romanii ar trebui sa va fie recunoscatori , caci fara ajutorul dumneaovastra nu am fi reusit ca natie si tara , fie ele si imperfecte sa ne putem integra in spatiul Schengen pana la sfarsitul acestui an. Deoarece noua legislatie europeana pe baza tratatului de la Lisabona a introdus notiunea de piata unica in locu celei comunitare si uniune in locul celei de comunitate. Iar piata unica este definita prin urmatoarele patru mari caracteristici si anume : libertate de miscare a persoanelor, marfurilor, serviciilor si capitalului. Iar Uniunea Europeana a fost consiliata cu indeajunsa competenta pentru a intelege aceste fineturi. Poate acesta a fost si motivul pentru care din data de 07.03.2012 a asteptat pana in 01.06.2013 publicarea in Jurnalul Oficial, doar o sa inteleaga domnul Hollande ca suntem demni de Schengen. De aceea deschizand o procedura de verificare a ajutorului de stat care este specifica doar tarilor membre ale Pietei Unice se subintelege ca facem parte din spatiul Schengen care permite libera circualtie a persoanelor si marfurilor. .Doar nu a fost publicat in Jurnalul Oficial European. Eu sunt de parere ca au vrut sa-i faca pe plac domnului Presedinte ca sa poata semna la o data care se poate retine usor. Ce spuneti de 11.12.13. Nu este cum ar fi fost 02.02.2012 , insa nimeni nu va contesta semnatura marelui Imperator Traianus. Va salut cu respect, cronicarul marelor fapte de vitejie ale Cezarului de la Pontus Euxinus, Barbarus Vergilius Teutonum

    1. Prietene Bestea, insolventa survine unei indatorari excesive, datoriile ajungand in 2012 de zeci de ori mai mari decat activele sau infinit mai mari decat media profitului pe ultimii zece ani. Si da, din insolventa s-ar putea face mai repede o privatizare decat decretand acest mar gaunos o perla. Ca de obicei amesteci toate intr-un magiun al carui sens doar tu si cei ce te platesc il iteleg.

      Prietene Sorin, in principiu ai dreptate, dar te pierzi in amanunte. Ia te rog legatura cu firma KPMG si intreaba-i te rog cat a fost datoria in anul 2007 vazuta in bilantul IFRS al anului respectiv si cat s-a prezentat aceasta in anul 2008. Magiunul poate fi inteles daca esti patriot si tei iei dupa Petrom.Eu in loc sa fiu interesat de Duster prefer magiunul de Topoloveni. Am fost platit in avans cheltuilelile pentru gradinita , scoala primara , gimnaziala,liceu si studii facultative fiind achitate de natia care totusi cu intarziere am aflat ca ar fi imperfecta. Poti sa imi dai raspunsul astazi? Care este opinia dumitale,draga prietene , referitor la Schengen. Asteptam pana la Mos Ajun sa punem intrebarea Ne dati sau nu ne dati, ori ne punem cerebelul la treaba si spunem Multumim din inima Consiliului :-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb