OMC: Preţurile alimentelor au provocat tulburări politice inimaginabile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2011

Preţurile mari ale alimentelor generează preocupări la nivel mondial.

Preţurile mari ale alimentelor generează preocupări la nivel mondial.

Creşterea preţurilor alimentelor a provocat "tulburări politice într-o proporţie pe care cu dificultate ne-am fi putut-o imagina", a declarat, ieri, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy, citat de AFP, anunţă Agerpres.

"Creşterea preţurilor alimentelor provoacă o inflaţie mondială, fără a lua în calcul şi tulburările politice", a declarat Lamy, în deschiderea unei conferinţe organizate de ONU pe tema volatilităţii pieţelor agricole.

Totuşi, Lamy nu a făcut aluzie directă la situaţia din Tunisia şi Egipt, dar a explicat că această creştere a preţurilor este "o preocupare foarte mare în lume".

Pascal Lamy a indicat că ascensiunea preţurilor în acest an va fi foarte pronunţată pentru ţiţei, cupru, aur, grâu şi soia. Lamy a precizat că aces­te creşteri de preţuri sunt provocate de restricţiile comerciale impuse de anumite ţări.

La rândul său, secretarul general al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCED), Supachai Panitchpakdi, a declarat că "vârfurile" atinse de preţuri în 2010/2011 sunt similare celor din 2008. Panitchpakdi a subliniat rolul jucat, ca şi în 2008, de speculă în sectorul producţiei agricole.

Dar, "tendinţa actuală are caracteristici diferite", a mai spus oficialul citat, referindu-se la evenimentele meteorologice din Pakistan şi Rusia, două ţări care s-au confruntat cu inundaţii şi secetă.

Consumul mondial de peşte, la nivel record

Consumul mondial de peşte a atins un nivel record în 2009, iar stocurile mondiale trebuie refăcute urgent, a apreciat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Potrivit raportului FAO "Situaţia mondială a pescuitului şi acvaculturii", în 2009 consumul de peşte a atins nivelul record de 17,2 kilograme pe persoană, iar peştele a asigurat cel puţin 15% din necesarul zilnic de proteine animale pentru peste trei miliarde de persoane.

Dacă la începutul anilor 1950, producţia de acvacultură se situa la mai puţin de un milion de tone pe an, în 2008 a ajuns la 52,5 milioane tone, cu o valoare de 98,4 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb