Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să convingă 100 de milioane de oameni de pe tot globul să se lase de fummat. A lansat, cu ajutorul WhatsApp, o campanie în acest sens, care va dura un an, relatează EFE, citată de Agerpres.
Campania vizează în special ţările cu un număr mare de fumători, printre care SUA, Mexic, China, Brazilia sau Germania şi va promova crearea pe reţelele sociale e a unor comunităţi de persoane care renunţă la tutun, pentru a se putea sprijini reciproc şi a împărtăşi informaţii.
Se caută totodată o creştere a accesului la serviciile de ajutorare pentru a renunţa la fumat şi de a "conştientiza tacticile folosite de companiile de vânzare a tutunului", potrivit unui comunicat al OMS.
La campanie participă, alături de WhatsApp, şi alte multinaţionale, precum Google, Amazon, Facebook sau Johnson &Johnson.
Aaproape 780 de milioane de persoane din toată lumea spun că vor să renunţe la fumat, însă doar 30 la sută dintre ele au acces la instrumentele cu ajutorul cărora ar putea să o facă, arată OMS, care speră ca prin această campanie să crească disponibilitatea la aceste instrumente.
Pandemia de COVID-19, o boală ce poate fi mai gravă în rândul fumătorilor cu afecţiuni respiratorii cronice, a făcut să crească, potrivit OMS, numărul persoanelor interesate să renunţe la acest viciu.
"Fumatul ucide opt milioane de oameni în fiecare an, iar dacă fumătorii au avut nevoie de mai multe motive pentru a renunţa la acest obicei, atunci pandemia a însemnat un adevărat imbold în acest sens", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.