Omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani închisoare

GABRIEL TĂNASE
Anticorupţie / 12 august 2017

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani închisoare

Acesta a dispărut de trei luni din ţară

Omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, administrator al firmei "Shapir Structures" SRL şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani închisoare pentru evaziune fiscală, anunţă Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis în parte apelul declarat de avocaţii lui Avraham Morgenstern şi a scăzut pedeapsa aplicată omului de afaceri, de la doisprezece ani, cât primise la instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti, la opt ani închisoare.

De asemenea, firma "Shapir Structures" SRL (aflată în insolvenţă) trebuie să plătească o amendă penală de 320.000 lei.

Pe de altă parte, judecătorii de la CAB au menţinut decizia tribunalului privind plata de către Avraham Morgenstern şi "Shapir Structures" SRL a unui prejudiciu de 53.836.994 lei către statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În acest sens, instanţa a dispus punerea scrisorii de garanţie bancară în original în cuantum de 53 milioane lei, până la ridicarea acesteia de către ANAF.

Avraham Morgenstern a dispărut de trei luni din ţara noastră, deşi se afla sub control judiciar şi nu avea voie să părăsească ţara, pe numele lui fiind emis, la sfârşitul lunii mai, un mandat de arestare în lipsă.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat ieri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6 de Poliţie, după ce s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a lui Avraham Morgenstern nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând instanţa despre lipsa omului de afaceri şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie.

Avraham Morgenstern este un apropiat al fostului primar al Constanţei Radu Mazăre şi al omului de afaceri Elan Schwartzenberg, mai scrie agenţia citată. Acesta din urmă este şi el fugit din ţară, fiind cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al firmei "Shapir Structures" SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente veniturilor în executarea acestor contracte.

DNA mai susţine: "În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro".

În dosar, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale lui Avraham Morgenstern şi "Shapir Structures" SRL, în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.

Avraham Morgenstern a mai fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, în care este acuzat că l-a mituit pe Radu Mazăre cu 175.000 de euro, pentru a câştiga o licitaţie de construire a unor locuinţe sociale în campusul "Henri Coandă" din Constanţa. Potrivit DNA, mita a fost intermediată de Elan Schwartzenberg.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Justitia lu' peste! bine ca papagalul Mazare este liber. El este vinovat "putin" adica cu suspendare. 

    1. ce stii tu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb