OMV: Cererea de gaze în România rămâne în acest an sub nivelul din 2015

Diana Mihu
Companii / 9 noiembrie 2016

Cererea de gaze în România va rămâne în acest an sub nivelul anului 2015, în timp ce concurenţa va fi crescută, inclusiv din partea gazelor de import, iar pe piaţa de energie electrică, cererea va fi relativ stabilă în 2016 faţă de 2015, potrivit estimărilor de piaţă realizate de OMV Petrom, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe primele 9 luni.

"Estimăm că, în 2016, cererea de gaze în România să rămână sub nivelul anului 2015, în timp ce concurenţa va fi crescută, inclusiv din partea gazelor de import. Presiunea suplimentară pe preţuri şi marje este generată şi de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligaţia producătorilor şi a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/cumpăra prin intermediul platformelor

centralizate până în anul 2021. Pe piaţa de energie electrică, preconizăm că cererea va fi relativ stabilă în 2016 faţă de 2015, cu marje îmbunătăţite", se arată în raportul OMV Petrom.

Pentru anul 2016, grupul OMV Petrom estimează că preţul ţiţeiului Brent va înregistra o valoare medie de 44 dolari/baril, iar diferenţialul Brent-Urals este anticipat să fie mai mare decât în ultimii ani.

Potrivit sursei citate, valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) pentru 2016 este estimată la aproximativ 600 milioane de euro, cu circa 30% mai mică faţă de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream.

"Investiţiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 70% faţă de nivelul ridicat din 2015, în principal ca urmare a finalizării activităţilor de foraj din blocul Neptun. Focus continuu pe managementul strict al costurilor şi optimizarea portofoliului, pentru a genera un flux de trezorerie extins solid" , precizează grupul.

În activitatea de explorare, dezvoltare şi producţie de ţiţei şi gaze naturale (Upstream), OMV Petrom estimează că scăderea mediei anuale a producţiei la nivel de Grup va fi de până la 4% comparativ cu 2015, din cauza declinului natural necompensat integral de nivelul investiţiilor, precum şi a lucrărilor planificate de optimizare a instalaţiilor de suprafaţă de la Totea Deep în octombrie 2016. În sectorul de producţie şi dezvoltare sunt estimate aproximativ 1.000 de lucrări de reparaţii capitale şi forarea a 40 de sonde noi în anul 2016, în cea de explorare sunt planificate a începe forajul în T4/16 cu două sonde, una offshore în zona de ape de mică adâncime şi una onshore, iar pentru perimetrul Neptun Deep este în desfăşurare o analiză detaliată în vederea stabilirii viabilităţii dezvoltării comerciale.

În activitatea de rafinare (downstream), grupul preconizează că rata de utilizare a rafinăriei va rămâne la aproximativ 90% în 2016. "Ne vom concentra în continuare pe îmbunătăţirea performanţei operationale şi a eficientei energetice. În pofida provocărilor viitoare, ne vom concentra pe menţinerea poziţiei pe piaţa gazelor naturale prin îmbunătăţirea optimizării portofoliului şi prin orientarea mai puternica spre clienţi", se arată în document.

Grupul a mai arătat că din cauza unei defecţiuni la un transformator, una dintre turbinele pe gaz ale centralei electrice Brazi va fi indisponibilă pentru restul anului, ceea ce va afecta rezultatele pe 2016, analiza impactului fiind încă în desfăşurare. De asemenea, tot în desfăşurare se află şi vânzarea parcului eolian Dorobanţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb