OMV dă în judecată statul român

C.V.
Anticorupţie / 24 aprilie 2017

OMV dă în judecată statul român

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat în judecată ţara noastră pentru că statul român nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.

Conform OMV, valoarea totală a creanţei faţă de România este 542 milioane de euro fiind de obligaţiile privind costurile de dezafectare şi restaurare ale OMV Petrom.

Într-un comunicat de presă se arată: "Creanţele sunt de 72 milioane euro (2015: 53 milioane euro) pentru costurile legate de curăţarea mediului şi de 469 milioane euro (2015: 515 milioane euro) pentru costurile legate de dezafectare. În aprilie 2016, OMV a înaintat statului român o notificare de litigiu privind anumite solicitări de creanţe neplătite de statul român în legătură cu anumite obligaţii de dezafectare şi de mediu în valoare de aproximativ 34 milioane de euro. Începând cu notificarea diferendului, în baza Acordului de Privatizare, OMV şi statul român aveau la dispoziţie 180 de zile pentru a soluţiona disputa pe cale amiabilă. Acest termen a expirat la 19 octombrie 2016, iar la 7 martie 2017, OMV a iniţiat o procedură de arbitraj împotriva Statul român, în conformitate cu regulile ICC (Camera Internaţională de Comerţ, Paris / Franţa)".

Statul român a fost avertizat din octombrie anul trecut în legătură cu posibilele conflicte.

În prospectul din octombrie 2016 prin care FP a vandut o parte din Petrom se arată: "Este posibil să nu obţinem din partea Statului Român restituirea tuturor costurilor suportate de noi pentru remedierea poluării istorice. În conformitate cu Contractul de Privatizare, OMV Aktiengesellschaft («OMV») este îndreptăţit să solicite Statului Român rambursarea, sub condiţia îndeplinirii anumitor cerinţe pentru costurile de dezafectare şi de mediu efectuate de noi pentru restaurarea şi curăţarea zonelor în care s-au desfăşurat activităţi înaintea momentului privatizării Societăţii care a avut loc în 2004. La data de 30 iunie 2016, valoarea netă actualizată a creanţei asupra statului român pentru costurile estimate de dezafectare şi de mediu a fost în sumă de 2.616 mil. ron, deoarece vizează activităţi specifice care s-au desfăşurat înaintea privatizării. Mai mult, în aprilie 2016, OMV a trimis statului român o notificare cu privire la anumite creanţe neplătite de către statul român în legătură cu anumite obligaţii de dezafectare a unor sonde şi de refacere a mediului în valoare de aproximativ 153 mil. ron. Începând cu data trimiterii acestei notificări, conform Contractului de Privatizare, OMV şi Statul Român au la dispoziţie 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînţelegerea. Dacă înţelegerea amiabilă nu se realizează, OMV ar putea iniţia proceduri arbitrale împotriva Statului Român, în conformitate cu regulile ICC Paris, Franţa. Nerespectarea obligaţiilor de plată de către Statul Român ar avea un efect negativ semnificativ asupra activităţii noastre, rezultatelor operaţionale şi situaţiei financiare. În plus, aceste proceduri ar putea da naştere unor conflicte între OMV şi Statul Român în calitatea sa de unul dintre cei mai importanţi acţionari, ceea ce ar putea ar avea un impact asupra abilităţii noastre de adopta acţiuni corporative care necesită aprobarea acţionarilor".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. adica va cumpara sandramaua, ca nu o lua nimeni pe gratis si mai faceti si scandal. Cata brutalitate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb