BURSA Analytics

OMV Petrom - printre cele mai bune evoluţii de la BVB

F.D.
BURSA Analytics / 17 iunie

OMV Petrom - printre cele mai bune evoluţii de la BVB

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 IUNIE 2024

Compania va investi 750 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi

Alfred Stern, OMV: "Una dintre priorităţile grupului este transformarea OMV Petrom într-un lider al tranziţiei energetice în Sud-Estul Europei"

Fondurile Pilon II aveau 13,6% din OMV Petrom, la finele lunii aprilie

Titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au înregistrat un randament de 4,77%, în perioada 6 - 13 iunie, în raport cu moneda euro, clasându-se în topul celor mai mari creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.

Compania a anunţat, în data de 11 iunie, o investiţie de circa 750 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi, pentru transformarea rafinăriei în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune. Investiţia vizează construcţia unei instalaţii pentru producţia de combustibili sustenabili pentru aviaţie şi motorină din surse regenerabile şi două instalaţii pentru producţia de hidrogen verde, conform unui comunicat al OMV Petrom.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a spus: "Mergem mai departe cu transformarea noastră şi, în plus faţă de noile proiecte de energie regenerabilă, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în România. În total, până în 2030, ne-am angajat să alocăm 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în România şi în regiune".

În a doua parte a săptămânii trecute, Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a anunţat că şi-a revizuit în sus estimările de profitabilitate pentru 2030, datorită unui context de piaţă mai favorabil pentru petrol, gaze naturale şi marjele de rafinare, conform Reuters, preluat de Agerpres.

Alfred Stern, directorul general al OMV, a declarat că una dintre priorităţile grupului este "transformarea OMV Petrom într-un lider al tranziţiei energetice în Sud-Estul Europei".

Cu o săptămână în urmă, OMV Petrom a semnat cu Renovatio achiziţia unui pachet de 50% din trei proiecte fotovoltaice care cumulează 130 MW. "Aceasta tranzacţie vine în completarea celei anunţate la începutul acestui an pentru achiziţia unui pachet de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, care deţine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW", se arată într-un comunicat al companiei.

OMV Petrom a distribuit un dividend cu randament de 6% iar conducerea a anunţat intenţia de a propune un dividend suplimentar, pe parcursul acestui an.

La finele lunii aprilie, toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau acţiuni OMV Petrom, deţinerea cumlată echivalând cu 13,65% din companie. Cel mai mare pachet, de 5,26%, era al fondului administrat de NN Pensii. Grupul austriac OMV are 51,2% din companie şi Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7% din OMV Petrom.

Indici - BET s-a depreciat cu 1,74%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 1,74%, în perioada 6 - 13 iunie.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,07%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a depreciat cu 1,2%, în perioada menţionată.

Antibiotice - între cele mai rentabile acţiuni de la BVB

În topul randamentelor de la BVB, după titlurile Prebet, se situează acţiunile Antibiotice, a căror creştere a fost de 29,14%, în perioada 6 - 13 iunie. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile Romcab, cu un randament de 12,32%, iar pe poziţia a treia se află titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră, cu o creştere de 9,29%.

Fonduri de investiţii - randament de 3% pentru FDI SanoGlobinvest

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 iunie, este condus de titlurile FDI SanoGlobinvest, cu o apreciere de 3%%. Titlurile FDI Star Next au înregistrat o creştere de 2,12%, în vreme ce titlurile Certinvest Dinamic au urcat cu 2,07%, în intervalul de timp mai sus menţionat.

Bitcoin a avut o scădere de 5,46%, în perioada 6 - 13 iunie, iar cotaţia aurului a coborât cu 1,23%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb