• Valoarea totală a dividendelor acordate de companie în acest an se ridică la 4,44 miliarde lei, echivalentul unui randament de 12%
• OMV Petrom îşi va prezenta rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru în data de 31 iulie
OMV Petrom va aloca dividende speciale de aproape 1,87 miliarde de lei, în urma votului de ieri al acţionarilor producătorului de petrol şi gaze, după cum reiese din raportul companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dividendul unitar este de 0,03 lei care, raportat la preţul acţiunii de ieri din a doua parte a sesiunii bursiere, de 0,782 lei, echivalează cu un randament brut de 3,8%. Pentru a beneficia de dividende, investitorii trebuie să deţină acţiuni ale companiei în data de 12 august, plăţile urmând să se facă în data de 3 septembrie, conform raportărilor de la bursă.
OMV Petrom a mai alocat o tură de dividende în acest an, în valoare de 2,57 miliarde de lei, astfel încât suma totală pe care compania o va distribui acţionarilor în acest an se ridică la 4,44 miliarde de lei. Dividendul unitar total este de 0,0713 lei, care faţă de preţul acţiunii companei de la finele anului trecut, de 0,5745 lei, echivalează cu un randament brut de 12,4%.
Recent, OMV Petrom şi-a actualizat politica de dividende, oferind o nouă îndrumare privind distribuţiile totale, respectiv o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030, faţă de 40% cât era până acum.
"OMV Petrom se angajează să asigure acţionarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv plata unui dividend crescător, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a companiei. Într-un mediu de piaţă favorabil şi la discreţia conducerii, ar putea fi distribuite şi dividende speciale, cu condiţia ca planurile de investiţii ale companiei să fie finanţate", se arată într-un raport al companiei de luna trecută.
Potrivit documentului, compania îşi menţine obiectivul de a-şi creşte dividendul de bază pe acţiune cu 5% - 10% pe an până în 2030.
"În plus, compania oferă o nouă îndrumare de a distribui dividende totale (de baza şi speciale) între 40-70% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030. Dividendele totale se estimează că vor reprezenta aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare, în medie, pentru perioada 2022-2030 (40% înainte), în scenariul de bază privind preţurile", se arată în raportul din 18 iunie.
Producătorul de petrol şi gaze îşi va prezenta rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru în data de 31 iulie.
Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.