O sută de ONG-uri îi cer, printr-o scrisoare deschisă, lui Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, să-l demită din funcţia de Secretar de Stat pe Marin Anton. ONG-urile au formulat această cerere, după ce, anterior, au înaintat aceeaşi solicitare premierul Mihai Răzvan Ungureanu, pe 28 februarie, după o emisiune despre Roşia Montană, difuzată de postul naţional de televiziune.
Concret, ONG-urile sunt nemulţumite că în timpul emisiunii tv în discuţie, Marin Anton s-a pronunţat, din start, în favoarea demarării proiectului minier de la Roşia Montană, declarând că este un proiect de "aur curat" pentru România. Unul dintre denunţătorii secretarului de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor ne-a declarat: "Marin Anton a spus că este pentru proiectul minier de la Roşia Montană, deşi domnia sa este însărcinat să evalueze în mod obiectiv impactul proiectului minier asupra mediului. În prezent, proiectul Roşia Montană Gold Corporation se află încă în stadiu de evaluare, în cadrul comisiei de analiză tehnică a Ministerului Mediului şi Pădurilor, comisie prezidată chiar de Marin Anton".
Persoana citată ne-a mai spus că, în aceeaşi emisiune, Marin Anton a dezinformat, declarând că în accidentul ecologic de la Baia Mare, poluatorul plăteşte daunele către Ungaria şi nu statul român. "Nu este deloc aşa, statul român trebuie să plătească Ungariei 120 de milioane de euro despăgubiri", a precizat sursa noastră.
ONG-urile mai arată că atitudinea oficialilor Ministerului Mediului este exprimată în mod vădit în favoarea demarării proiectului minier de la Roşia Montană.
"Într-un document oficial al Ministerului Mediului, semnat de Marin Anton, se spune că satul Corna se suprapune peste proiectul iazului de decantare, ce ar urma să fie construit în respectiva zonă. De fapt, este invers: iazul de decantare se suprapune peste satul Corna", ne-a mai spus sursa, adăugând că, din documentul Ministerului Mediulu,i reiese că în satul Corna sunt doar nişte construcţii izolate, când, de fapt, regiunea respectivă este locuită, are biserici foarte vechi, cimitire. Interlocutorul nostru ne-a mai relatat că, la capitolul biodiversitate în valea Cornei, oficialii Ministerului Mediului recunosc că, din maşinile de teren cu care s-au deplasat, nu au putut observa specii de animale sălbatice în zonă. "Dacă acesta este modul în care oficialii din Minister vor stabili impactul proiectului minier asupra mediului, atunci este grav, pentru că va fi urmărit nu interesul cetăţenilor, ci al unei firme orientate spre profit", mai trece în revistă, sursa noastră, încă un motiv pentru care ONG-urile cer demisia lui Marin Anton.
Scrisoarea prin care cele 100 de ONG-uri cer eliberarea din funcţie a secretarului de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor a fost depusă la registratura Ministerului, urmând ca Laszlo Borbely să transmită un răspuns oficial în termenul legal de 30 de zile. Printre semnatarii scrisorii de demitere a lui Marin Anton se numără asociaţiile "Alburnus Maior", "Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu - Cluj", "Asociaţia Arhitectură. Restaurare. Arheologie", "Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România (Pro Do Mo)", "Agenţia de Monitorizare a Presei", "Societatea Academică din România". La această acţiune au aderat şi 4500 de semnatari independenţi, în mediul online.
Miercurea trecută, aproximativ 100 de persoane au cerut, în cadrul unui miting autorizat, demisia lui Marin Anton, în faţa Ministerului Mediului. S-a strigat: "Du-te Traiane, du-te Marine şi lasă-ne", "Anton te ţine, baie de mulţime?", "Demisia voastră, fericirea noastră", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană", "Anton iubeşte cianura, îl plăteşte dictatura".
Poate că sloganurile nu sunt suficient de grăitoare.
Dar Marin Anton, da...