ONG-urile vor prelungirea consultării proiectelor de lege privind achiziţiile publice

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 28 iulie 2015

Organizaţiile nonguvernamentale Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene solicită ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, prelungirea cu 60 de zile a perioadei de consultare a proiectelor de lege privind achiziţiile publice şi organizarea de dezbateri publice, în septembrie, potrivit unui comunicat de presă.

Cele trei organizaţii neguvernamentale salută decizia Guvernului de a publica primele două proiecte de lege privind achiziţiile publice, dar, în acelaşi timp, solicită prelungirea termenului de consultare publică cu 60 de zile, arătând că termenul actual, de numai zece zile, expiră la 1 august şi este cu totul nepotrivit în cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanţă.

"Atât noua lege privind achiziţiile publice, cât şi legea privind remediile, căile de atac şi organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piaţă a achiziţiilor de 15 miliarde de euro anual", au transmis ONG-urile, subliniind: "Aceste noi legi transpun noile directive europene, vin să îndrepte numeroase carenţe ale legislaţiei curente - OUG 34/2006, modificată de peste 20 de ori prin alte ordonanţe de urgenţă. În plus, legile aduc schimbări profunde, introduc reguli şi instituţii noi, precum parteneriatele pentru inovare, unităţile centralizate de achiziţii şi furnizorii de servicii de achiziţii, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

De aceea, consultarea publică trebuie să fie reală, nu mimată. Trebuie să ofere cadrul mai multor dezbateri publice în care numeroşii actori interesaţi şi afectaţi de aceste schimbări fundamentale - furnizori de servicii şi produse, autorităţi contractante, administraţia locală şi centrală - să aibă posibilitatea să-şi exprime puncte de vedere avizate".

Pe 22 iulie, Ministerul Finanţelor Publice a supus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, proiectul de Lege privind achiziţiile publice. Actul normativ reglementează modul de realizare a achiziţiilor publice, procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi acordurilor-cadru, de organizare a concursurilor de soluţii, precum şi anumite aspecte specifice în legătură cu executarea contractelor de achiziţie publică şi a acordurilor-cadru. În aceeaşi zi, a fost supus dezbaterii publice şi proiectul de Lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb