ONLINE, DIN CAUZA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS Deputaţii votează mâine amânarea ratelor şi reechilibrarea contractelor de credit

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 aprilie 2020

Deputaţii votează mâine amânarea ratelor şi reechilibrarea contractelor de credit

Deputaţii urmează să voteze, mâine, în plen, proiectele de lege care vizează modificarea Legii dării în plată, în vederea reechilibrării contractelor, şi amânarea ratelor bancare. Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir a anunţat, ieri, pe pagina sa de Facebook, că iniţiativele legislative au fost puse pe ordinea de zi a şedinţei de plen de mâine: "Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de vineri Legea 10/2019 cu criteriile de impreviziune la darea în plată şi Legea privind amânarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor către bănci, IFN-uri şi recuperatori!

Legea 10/2019 e acum colacul de salvare pentru toţi împrumutaţii în CHF şi nu numai! PNL, USR şi ProRomânia s-au opus ca legea să intre la vot".

Consumatorii bancari au solicitat aprobarea în regim de urgenţă a proiectului de modificare a Legii dării în plată, care vizează reechilibrarea contractelor de credit, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia CREDERE au subliniat, recent: "În contextul actual, unul tot mai dificil din punct de vedere economic, o categorie deosebit de vulnerabilă o reprezintă debitorii cu credite în valută, în special cei cu credite în franci elveţieni. Pe lângă dificultatea sporită a achitării ratelor lunare, din cauza unor costuri suplimentare apărute odată cu pandemia de coronavirus, aceştia sunt nevoiţi să facă faţă şi unei creşteri explozive a cursului valutar.

Din fericire, în această perioadă în care întreaga societate caută soluţii de redresare financiară sau de limitare a pierderilor şi a costurilor pe care nu le pot acoperi, debitorii cu credite în valută, în special cei în franci elveţieni, au la dispozitie o soluţie mai mult decât eficientă. În Parlament aşteaptă votul final al Camerei Deputatilor, cameră decizională, o propunere legislativă care are ca scop reechilibrarea contractului de credit, prin împărţirea poverii între creditor şi debitor şi, pe cale de consecinţă, degrevarea debitorului de o parte din povara ratelor crescute excesiv.

Legea reglementează aspectul impreviziunii intervenite în contract, integrând decizia Curtii Constitutionale nr. 731 din 6 noiembrie 2019 care a statuat că Parlamentul este îndreptăţit să emită o astfel de reglementare în materia contractelor de credit încheiate între consumatori şi bănci. Solicităm Camerei Deputaţilor să voteze de urgenţă această lege, dat fiind că au existat dezbateri în comisiile de specialitate, ajungându-se la un consens în ceea ce priveşte forma acestei legi".

Amintim că proiectul de modificare a Legii dării în plată a trecut, la începutul lunii martie, de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Prevederea votată arată: "Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.

Legea nouă prioritizează reechilibrarea contractului, dispunând darea în plată efectivă doar în cazuri deosebite, în care nici reechilibrarea nu ajută debitorul să-şi continue contractul.

Proiectul de lege promovat de social-democraţi care prevede amânarea ratelor bancare a fost aprobat, marţi, în plenul Senatului.

Textul de lege se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: "Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020".

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

De suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor beneficiază, de asemenea, IMM-urile, alţi profesionişti persoane fizice, persoane juridice, comercianţi, precum şi profesiile liberale, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Am mari indoieli ca parlamentul va vota pozitiv si chiar daca se va intampla ,presedintele va avea grija sa nu promulge legea din grija ptr cei care ii platesc chiria.

    Daca mai aveam vreo indoiala ca guvernul PNL e sluga corporatiilor, aceasta indoiala s-a risipit.

    De teama ca transportatorii auto si privatii sa nu cumva sa ceara suspendarea RCA, guvernul "a uitat" sa reglementeze prelungirea ITP pe durata starii de urgenta.  

    Asa se face ca, daca iti expira ITP, trebuie sa ajungi mort-copt, cu virus sau fara, la o statie ITP sa rezolvi. Poti sa te imbolnavesti, poti sa mori, poti sa aduci virusul in casa, e important sa rezolvi cu ITP in termenul prevazut de lege.  

    Niste slugi cei din guvernul Orban.. cum era de anticipat.  

    1. dar servisurile unde se face itp ul sunt deschise?

      in spania nu sunt, mi au anulat programarea de la sfarsitul luni  

      Sunt deschise doar statiile ITP.. de pe langa service-uri, dar daca ai o problema cu masina, constatata la ITP, unde te duci sa o remediezi ? Service-urile sunt inchise, piese de schimb nu se livreaza.. deci chiar nu inteleg

      Sunt convins ca din lasitate nu au prelungit valabilitatea ITP sa nu ceara transportatorii suspendarea RCA care ar lovi clar corporatiile din asigurari care fac legea in Romania.  

      RCA-ul se poate rezolva on-line (platesti prin transfer bancar de acasa si primesti polita pe e-mail sau pe mobil) asa incat nu vad care ar fi conditionarea intre ITP si RCA. In plus, RCA este o necesitate, nu un moft. Nu cred ca ai vrea sa te loveasca un gutan fara RCA si sa scoti bani din buzunar pentru repararea masinii si nici nu cred ca este cineva dispus sa acorde RCA-uri gratuit. Este un serviciu (ca multe altele) pentru care trebuie sa platim.

      Transportatorii au un parc imens de vehicule cu RCA care sunt trase pe dreapta, adica nu circula, din cauza situatiei in care ne aflam. Acesti transportatori au cerut suspendarea RCA pe perioada de inactivitate, fara predarea placutelor (masinile care nu circula nu produc riscuri asigurate de RCA).. Binenteles ca nu se doreste la nivelul corporatiilor de asigurari care se ocupa de RCA. Si atunci, aceasta masura s-a exstins si asupra ITP ..

    Tot timpul apare cretinul de Zamfir sa darame sistemul , asta are un fix cu sistemul financiar cred ca originile sale sunt bolsevice ...poate ne ajuta coronavirus sa puna ghiara pe el .

    1. Zamfir e un populist autentic dar în cazul de fata are dreptate. Omul pus în incapacitate de plată, trebuie să poată da băncii apartamentul, da se spele banca pe cap cu el. În București sunt multe apartamente meschine înghesuite (apartamente de detenție capitalistă), numai bune de dat în plata băncilor sa facă ce vor cu ele daca ele cred că valorează mai mult de 40.000 de euro la două camere.

      Vremea speculei bancilor a trecut 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb