ONU denunţă încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei

G.B
Internaţional / 15 decembrie 2021

ONU denunţă încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a denunţat vineri încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei, însă ţările occidentale au profitat de dezbatere în special pentru a denunţa Rusia, de care se tem că ar putea invada statul vecin, relatează AFP, citată de Agerpres.

În partea controlată de guvernul ucrainean, "suntem îngrijoraţi de restricţiile impuse libertăţii de exprimare în privinţa opiniilor critice sau nepopulare şi participării la adunări paşnice pe subiecte sensibile, precum şi în legătură cu securitatea apărătorilor drepturilor omului", a declarat adjuncta Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, în timpul prezentării unui raport privind Ucraina care acoperă perioada 1 noiembrie 2019 - 31 octombrie 2021.

Serviciile Înaltului Comisariat au astfel probe privind 29 de incidente care au vizat jurnalişti, alţi profesionişti din media şi critici ai guvernului. Ele au contabilizat de asemenea 14 incidente, cum ar fi atacuri, ameninţări şi intimidări, împotriva apărătorilor drepturilor omului, drepturilor femeilor, egalităţii de gen sau comunităţii LGBT+.

Aceşti apărători ai drepturilor omului au fost principalele ţinte ale grupurilor care promovează violenţa, "în general în deplină impunitate".

În legătură cu regiunile din estul Ucrainei, care şi-au proclamat autonomia şi sunt pro-ruse, Înaltul Comisariat denunţă "restricţiile" impuse spaţiului civic şi libertăţilor fundamentale, care îi vizează în special pe oamenii ce îşi exprimă poziţia pro-Ucraina. Înaltul Comisariat a oferit ca exemplu cazul unui antreprenor condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare pentru că a exprimat astfel de opinii.

Raportul denunţă de asemenea represaliile la care sunt expuşi apărătorii drepturilor omului în aceste teritorii şi subliniază că "libertatea de adunare paşnică a fost restrânsă sever".

În ceea ce priveşte Crimeea, anexată de Rusia, Înaltul Comisariat "a continuat să înregistreze încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar internaţional". Raportul subliniază în special represiunea care afectează toate persoanelor ce exprimă o opinie critică la adresa Rusiei.

De asemenea, jurnalişti critici "au fost supravegheaţi, inculpaţi, arestaţi, împiedicaţi să intre în Crimeea sau chiar au fost expulzaţi" din regiune, a spus Nada Al-Nashif.

Ea a subliniat totodată că obligaţia de a cere o autorizaţie de manifestare "autorităţilor ruse de ocupare", pentru că în caz contrar există riscul unei urmăriri în justiţie, limitează libertatea de exprimare.

Înaltul Comisariat îşi exprimă îngrijorarea şi în legătură cu hărţuirea la care sunt supuşi avocaţii, la fel ca şi grupurile percepute de autorităţi ca opozante faţă de ocupaţie, sau cu inculparea unor lideri ai minorităţii tătare, vizată în mod special de Moscova.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb