Iranul a denunţat joi decizia "fundamental viciată şi inacceptabilă" a Naţiunilor Unite de a-l priva de dreptul său de vot la Adunarea Generală a ONU, notează AFP, citat de Agerpres.
Republica Islamică şi-a văzut dreptul de vot suspendat în ianuarie în baza articolului 19 din Carta Naţiunilor Unite care prevede o astfel de privare temporară pentru orice ţară ale cărei restanţe de plată sunt egale sau mai mari decât contribuţia datorată pentru ultimii doi ani încheiaţi.
Teheran a susţinut că restanţele sale la ONU sunt rezultatul sancţiunilor financiare americane împotriva sa, restabilite în 2018 de fostul preşedinte Donald Trump şi care privează Iranul de accesul la sistemul financiar internaţional.
Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, publicată pe contul său de Twitter, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a scris că ţara sa "respinge" această suspendare.
"Această decizie este fundamental viciată (şi) total inacceptabilă (...), deoarece incapacitatea Iranului de a-şi onora obligaţiile financiare faţă de Organizaţia Naţiunilor Unite este consecinţa directă" a sancţiunilor americane şi, prin urmare, "complet independentă de voinţa" Iranului , a continuat el.
Şeful diplomaţiei de la Teheran a îndemnat conducerea Naţiunilor Unite "să rămână fidelă obiectului şi principiilor Cartei Naţiunilor Unite şi să se abţină de la orice decizie care trădează principiul egalităţii suverane a statelor şi dăunează multilateralismului".
Într-o scrisoare adresată la 28 mai preşedintelui Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Antonio Guterres a menţionat că cinci ţări membre sunt private în prezent de dreptul de vot în baza articolului 19 din Cartă şi că Iranul trebuie să plătească aproximativ 16,2 milioane de dolari pentru a ieşi din această procedură.
Cu toate acestea, a scris Antonio Guterres, Adunarea Generală poate permite unei ţări intrând sub incidenţa articolului 19 să voteze, "dacă ea constată că incapacitatea de plată se datorează unor condiţii independente de voinţa statului membru".
"Avem discuţii foarte aprofundate cu Republica Islamică pentru a-i permite să îşi achite datoria", a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, în cadrul briefingului de presă zilnic, ca răspuns la o întrebare privind situaţia Iranului.
"Nu este din lipsă de încercări de partea noastră sau a lor (...), dar această ţară este supusă mai multor sancţiuni bilaterale care fac lucrurile destul de complicate", a adăugat Stephane Dujarric.
În ceea ce priveşte decizia de autorizare a votului unui stat membru aflat sub efectul "procedurii mecanice" prevăzute la articolul 19, ea ţine de resortul "statelor membre", a spus el.