ONU a suspendat parţial trimiterea de ajutoare umanitare alimentare în regiunile din Yemen controlate de rebelii Houthi, acuzându-i pe aceştia că şi le-au însuşit pe nedrept, relatează BBC.
Programul Alimentar Mondial a informat că această decizie a fost luată în ultimă instanţă. Agenţia ONU a avertizat anterior că va restricţiona livrările dacă rebelii nu vor cădea de acord privind măsuri care ar opri ca alimentele să ajungă la ofiţeri corupţi.
PAM a informat anterior că eforturile sale de a ajunge la persoanele nevoiaşe sunt blocate. Operaţiunile vor fi suspendate în capitala Sanaa, însă programele de nutriţie pentru copii, femeile însărcinate şi mamele care alăptează vor continua.
Yemen suferă de cea mai gravă criză umanitară la nivel mondial, iar în jur de 12 milioane de persoane - aproape 40% din populaţie - se află în pragul foametei, a informat David Beasley, şeful PAM. Majoritatea celor afectaţi se află în zone controlate de rebelii Houthi.
Luna trecută, PAM a informat că accesul echipelor saleîn zonele în care se aflau oamenii afectaţi a fost blocat şi că oficialii locali se amestecă în distribuirea alimentelor.
Beasley a recunoscut că aceste acuzaţii publice ar putea avea efecte negative iar liderii Houthi ar putea astfel limita şi mai mult accesul, însă a precizat că mulţi copii mor din cauza acestei situaţii "disperate".
Luptele în Yemen au început în 2014. Atunci, mişcarea rebelilor Houthi - musulmani şiiţi - a preluat controlul ţării, forţându-l pe preşedintele Abdrabbuh Mansour Hadi să părăsească Yemen în exil.
Situaţia a escaladat în martie 2015. Arabia Saudită şi alte opt state arabe cu majoritate sunnită - cu susţinerea SUA, Marii Britanii şi Franţei - au început bombardamente aeriene împotriva rebelilor Houthi, cu scopul declarat de a readuce la putere guvernul lui Hadi.