Organizaţia Naţiunilor Unite le-a cerut din nou astăzi autorităţilor talibane să ia "măsuri urgente" pentru a redeschide şcolile secundare pentru fete din Afganistan, calificând închiderea lor de un an drept "ruşinoasă" şi "fără echivalent în lume", relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Duminică se împlineşte un an de excludere a fetelor din şcolile secundare din Afganistan. Un an de cunoştinţe pierdute şi de oportunităţi pe care nu le vor regăsi niciodată. Fetele îşi au locul în şcoală. Talibanii trebuie să se lase să revină", a scris pe Twitter secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
La revenirea loc la putere în vara lui 2021, talibanii au interzis accesul în şcolile secundare pentru fete. La 23 martie, o încercare de a redeschide porţile colegiilor şi liceelor nu a durat decât câteva ore. În aceeaşi zi, talibanii şi-au schimbat poziţia şi au anunţat din nou închiderea lor, spre marea supărare a mii de fete, care s-au întors acasă plângând.
De atunci, talibanii au afirmat că interdicţia nu este legată decât de o "problemă tehnică" şi că orele vor fi reluate odată ce va fi definitivat un program, bazat pe preceptele islamice.
Conform ONU, "peste un milion de fete", în principal cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, au fost împiedicate să meargă la cursuri în ultimul an, ceea ce nu s-a întâmplat şi în cazul băieţilor, pentru care şcolile au fost redeschise la 18 septembrie.
"Este un moment tragic, ruşinos şi care putea fi evitat", a declarat duminică Markus Potzel, şeful interimar al Misiunii de Asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA), citat într-un comunicat.
"Excluderea continuă a fetelor din şcolile secundare nu are nicio justificare credibilă şi nu are echivalent în lume. Ea este profund dăunătoare pentru o generaţie de fete şi pentru viitorul Afganistanului", a adăugat el.
"Refuzul educaţiei încalcă drepturile fundamentale ale fetelor şi femeilor. Creşte riscul de marginalizare, violenţe, exploatare şi abuz", se mai arată în comunicatul UNAMA.
"Talibanii trebuie să creeze condiţii favorabile pentru pace, incluziune, securitate, drepturile omului şi redresarea economiei. Comunitatea internaţională rămâne pregătită să susţină un guvern care este reprezentantiv pentru întreaga populaţie şi care respectă drepturile acesteia", a încheiat UNAMA.
De la revenirea lor la putere, talibanii au impus reguli foarte stricte în privinţa conduitei femeilor, în special în viaţa publică. În afară de închiderea şcolilor secundare, fundamentaliştii islamişti le-au interzis femeilor accesul la numeroase poziţii guvernamentale. Ele trebuie de asemenea să iasă complet acoperite în public, ideal cu o burka.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2022, 21:50)
Oare nu se cere si redeschiderea scolilor
si in limba minoritatilor in UCRAINA ??!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2022, 09:41)
EHEI, AIA E O PROBLEMA NEAGREATA DE CE SI MARILE PUTERI HORS CONFLIT. CINE IESE DIN RAND?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2022, 09:46)
P.S. SI OARE CINE A AJUTAT TALIBANII -MAI PE FATA, MAI PRIN DOS- SA PREIA PUTEREA?... DESI FUNDAMENT ISLAMIC ERA PRINCIP LOR CARACTERISTICA?