ONU: Una din două persoane se află într-o situaţie alimentară ''catastrofală'' în Fâşia Gaza

F.D.
Internaţional / 18 martie

ONU: Una din două persoane se află într-o situaţie alimentară ''catastrofală'' în Fâşia Gaza

Unul din doi locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu o situaţie alimentară "catastrofală", mai ales în nordul enclavei palestiniene, unde foametea va ajunge până în luna mai în absenţa unor măsuri "urgente", au avertizat luni agenţiile specializate ale ONU, relatează AFP.

Peste 1,1 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu "o situaţie alimentară catastrofală", aproape de foamete, "cel mai mare număr înregistrat vreodată" de ONU, care se bazează pe raportul Cadrului integrat de clasificare a fazelor securităţii alimentare (IPC, Integrated Food Security Phase Classification) publicat luni.

"Foametea este acum prevăzută şi iminentă în guvernoratele Gaza de Nord şi Gaza şi este de aşteptat să se manifeste în perioada cuprinsă între jumătatea lunii martie 2024 şi până în luna mai 2024", se arată în raport.

Circa 300.000 de persoane sunt blocate în nordul enclavei din cauza luptelor.

UE a acuzat luni Israelul că provoacă foametea şi foloseşte foametea ca armă de război - afirmaţii pe care Israelul le respinge, spunând că nu vizează civilii şi că vrea doar să elimine mişcarea islamistă Hamas.

Numărul persoanelor considerate ca fiind expuse riscului de foamete catastrofală în Gaza este aproape dublu faţă de numărul raportat în decembrie, când a fost publicat ultimul raport IPC pentru Gaza.

"De la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii iulie, în cel mai probabil scenariu şi în ipoteza unei escaladări a conflictului, inclusiv o ofensivă terestră în oraşul Rafah, este de aşteptat ca jumătate din populaţia Fâşiei Gaza (1,11 milioane de persoane) să se confrunte cu condiţii catastrofale", se mai arată în raportul IPC.

Analiza IPC arată că foametea ar putea fi totuşi evitată dacă Israelul şi Hamas încetează luptele şi organizaţiile de ajutor au mai mare acces în zonă.

"Acţiunile necesare pentru a preveni foametea necesită o decizie politică imediată pentru o încetare a focului, împreună cu o creştere semnificativă şi imediată a accesului umanitar şi comercial pentru întreaga populaţie din Gaza", se mai arată în raport.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura furnizarea de hrană, apă, medicamente şi protecţia civililor, precum şi pentru a restabili şi furniza servicii de sănătate, apă şi salubritate şi energie", se precizează în raport.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. genocid

    Dar despre Yemen nu spun reprezentantii ONU,nimic,nimic?De ani de zile traiesc oamenii de acolo in conditii drastice fiindca sunt prinsi la mijloc intre Iran si Arabia Saudita!Situatia din Gaza este grava fiindca este Israelul implicat in razboi!Aceasta asa-zisa ONU este pentru unii muma si pentru altii ciuma.Mai au si tupeul sa vorbeasca dupa ce au avut ,,umanitari,,de-ai lor implicati in macelul din 7 octombrie!Atunci nu a fost genocid?De ce se fac unii ca uita de unde a pornit totul?Sa se predea hamasul sau sa paraseasca zonele locuite pentru a-si salva poporul!Aha,nu le convine sa se lupte cu armata israeliana,sunt viteji doar cand macelaresc civili nevinovati!Eu nu inteleg de ce se cere negocierea cu ei,parca nu se negocia cu teroristii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb