OPCOM şi BRM primesc licenţele pentru tranzacţionarea gazelor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iulie 2013

OPCOM şi BRM primesc licenţele pentru tranzacţionarea gazelor

Tranzacţiile cu gaze naturale nu sunt, deocamdată, transparente în ţara noastră. Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a primit spre aprobare, încă din iarnă, de la OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri (BRM), regulamentele de funcţionare a unor platforme de tranzacţionare a gazelor.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, licenţele pentru OPCOM şi BRM vor fi acordate în această lună. ANRE a şi postat, pe site-ul său, proiectul de ordin pentru aprobarea regulilor generale privind piaţa centralizată de gaze naturale.

Surse din piaţă afirmă că, de la avea pe hârtie două burse a gazelor şi până la tranzacţionarea efectivă, mai este cale lungă: "Operatorii au solicitat ca tranzacţiile să fie anonime, în sensul publicării preţului şi cantităţilor fără numele companiilor. Companiile multinaţionale tranzacţionează pe mai multe pieţe şi şi-au exprimat îngrijorarea că preţurile încă scăzute de pe piaţa noastră le vor face probleme în alte ţări, unde tarifele sunt mult mai mari.

În plus, în ţara noastră, ANRE stabileşte lunar cota de importuri şi trimestrial este anunţat procentul de creştere a preţului gazelor interne, în cadrul procesului de liberalizare. În condiţiile în care nu ai predictibilitate pe cotă şi ritmul de creştere a preţului este stabilit de ANRE, ce tranzacţii să ai?"

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, ne-a declarat, recent, că societatea pe care o conduce nu are nimic împotriva tranzacţionării transparente a gazelor. Domnia sa ne-a precizat că o bursă a gazelor trebuie construită, de la bun început, cu toate produsele necesare tranzacţionării, de la contracte spot, la contracte la termen şi la produse derivate. În plus, şeful E.ON România este de părere că toţi operatorii trebuie să tranzacţioneze gazele pe bursă, pentru ca aceasta să funcţioneze şi să fie asigurată lichiditatea.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, recent, că va propune patronatelor şi sindicatelor din industria petrochimică ca întreaga cantitate de gaze naturale produsă în ţara noastră să fie vândută pe bursă, urmând să aibă o discuţie în acest sens şi cu ANRE.

OPCOM propune, în urma consultării cu mai mulţi operatori din piaţă, un tip de produs cu aplicabilitate pe piaţa noastră de gaze, caracterizată prin concurenţă mult mai redusă decât piaţa de energie, respectiv contractul lunar pentru livrare în bandă.

BRM propune tot un sistem de licitaţii simplu sau dublu competitive, pentru perioade de tranzacţionare de la o lună la un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb