OPEC ÎŞI MENŢINE COTA DE PRODUCŢIE: Cotaţia petrolului, în scădere la 66,15 dolari pe bursa din New York

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 28 noiembrie 2014

Cotaţia petrolului, în scădere la 66,15 dolari pe bursa din New York

Actualizare 20:59 Cotaţia petrolului, în scădere la 66,15 dolari pe bursa din New York

Cotaţia petrolului a scăzut cu peste 7 dolari azi, în raport cu miercuri seară, la cel mai redus nivel din 2010, după ce Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol a decis să-şi menţină producţia neschimbată, potrivit AFP.

Barilul de referinţă (WTI) pentru livrările în ianuarie a scăzut cu 7,54 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex) în raport cu ultima închidere de miercuri (ieri a fost zi liberă în Statele Unite pentru sărbătoarea "Ziua Recunoştinţei), pentru a se stabili la 66,15 dolari.

------------

Actualizare 09:41 Şeful Rosneft: "Preţul petrolului ar putea scădea sub 60 dolari/baril"

Preţul petrolului ar putea scădea sub 60 de dolari per baril la mijlocul anului următor, a declarat ieri Igor Secin, directorul general al grupului petrolier de stat Rosneft, din Rusia, informează Reuters.

Oficialul Rosneft a explicat: "Ne aşteptăm la o diminuare a preţurilor până la 60 de dolari şi, poate, chiar şi sub acest prag, dar numai în prima jumătate a anului sau, mai degrabă, la sfârşitul primei jumătăţi a anului viitor". Secin a mai arătat că producţia de petrol a Statelor Unite ar urma să intre în declin după 2025, însă momentan nu este clar cât de mare va fi această diminuare.

Rosneft (cea mai mare companie petrolieră rusească) este responsabilă pentru 40% din producţia totală a Rusiei. Veniturile obţinute din exporturile de petrol şi gaze naturale constituie jumătate din bugetul Federaţiei Ruse.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe de la Moscova, Anton Siluanov, avertiza că economia ţării sale va intra în recesiune în 2015, dacă preţul barilului de petrol va scădea până la 60 dolari, iar SUA şi aliaţii occidentali vor înăspri sancţiunile împotriva Kremlinului.

---

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis ieri, în reuniunea sa de la Viena, să-şi menţină cotele, rezistând astfel apelurilor de reducere a producţiei, făcute de ţări precum Venezuela, care doreau o intervenţie pentru stoparea declinului cotaţiilor ţiţeiului.

Cartelul şi-a menţinut, astfel, cota colectivă de 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, conform anunţului făcut de Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită.

După anunţul OPEC, preţul futures al ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a scăzut cu 2,48 dolari (3,4%) la ora 10:09, la New York Mercantile Exchange, atingând 71,21 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât cu 3,5%, la 75,05 dolari barilul. Imediat după publicarea deciziei OPEC privind menţinerea producţiei, cotaţia petrolului Brent coborâse chiar sub 75 de dolari barilul pentru prima oară după septembrie 2010.

Unii oficiali ai ţărilor producătoare de ţiţei, printre care Kuweit, Emiratele Arabe Unite (UAE) şi Angola, se tem de supraoferta de pe piaţa de profil, dar spun că OPEC nu este responsabilă pentru acest lucru.

"Piaţa este suprasaturată, însă această capacitate excedentară nu vine de la noi, de la OPEC", a subliniat ministrul Energiei din UAE, Suhail Al-Mazrouei.

Amintim că preţul petrolului s-a înscris pe un curs negativ anul acesta ca urmare a creşterii semnificative a producţiei de petrol din SUA, în special a celei neconvenţionale (gaze de şist), respectiv pe fondul semnelor de încetinire a cererii mondiale.

Cotaţia ţiţeiului Brent a pierdut 32% în 2014, astfel că urmează să consemneze cel mai puternic declin anual din 2008 până în prezent. Preţul petrolului WTI a coborât cu 26% anul acesta.

OPEC a produs 30,97 milioane de barili de petrol pe zi în octombrie. Organizaţia estimează că necesarul mondial de petrol OPEC va fi de 29,2 milioane de barili pe zi anul viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. razboiul continua... rusia pirde teren alianta americano-araba pare puternica.Asteptam contraatacul...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb