OPEC îşi menţine producţia la nivelul maxim al ultimilor 25 de ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2005

Orientul Mijlociu asigură pieţei, în acest an, ţiţei de 400 de miliarde de dolari

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care realizează 40% din producţia mondială de ţiţei, a decis, în reuniunea de ieri, să menţină nemodificată capacitatea de producţie, care se situează la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani. Astfel, spune liderul OPEC, Ali al-Naimi, cartelul înlătură temerile existente pe piaţă în legătură cu incapacitatea acoperirii cererii mari din SUA, unde temperaturile sînt foarte scăzute în acest moment. "Lăsăm lucrurile aşa cum sînt", a declarat Ali al-Naimi, minis-trul saudit al petrolului.

Preşedintele OPEC, şeicul Ahmad Fahd al-Sabah, a precizat că organizaţia nu-şi va reînnoi promisiunea de a aproviziona piaţa cu alte două milioane de barili de petrol pe zi suplimentar, dacă situaţia o va impune, aşa cum decisese cartelul la reuniunea din luna septembrie 2005, după ce preţul barilului de petrol a atins pentru scurt timp valoarea record de 70,85 dolari. Între timp, preţurile de pe piaţa de profil au scăzut pînă la aproximativ 60 de dolari/baril.

Preşedintele OPEC a anunţat, de asemenea, că următoarea reuniune a organizaţiei va avea loc la Viena, în data de 31 ianuarie 2006, ocazie cu care vor fi discutate măsurile ce se impun în cazul unei eventuale scăderi a cererii mondiale de ţiţei. În acest an, naţiunile din Orientul Mijlociu vor asigura pieţei petrol brut de circa 400 de miliarde de dolari, faţă de 100 de miliarde de dolari în 1999, conform datelor Fondului Monetar Internaţional.

Cele 11 state membre OPEC, exceptînd Irakul, produc în prezent, în mod oficial, 28 de milioane de barili de petrol pe zi, producţia reală fiind de fapt de aproximativ 30 de milioane barili de petrol pe zi. O parte din statele OPEC se teme că, dacă organizaţia îşi va menţine nivelul ridicat de producţie, în primăvara lui 2006 preţurile la petrol vor înre-gistra o cădere bruscă, pe măsură ce ţările consumatoare îşi formează stocuri suficiente. În opinia liderului OPEC, un preţ de 50 de dolari pe baril va afecta într-o mică măsură economia mondială. Preţurile mari consemnate în acest an au adus profituri record marilor companii petroliere, printre care giganţii "Exxon Mobil" din SUA şi BP - Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb