OPINIA CITITORULUI

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iulie 2013

Comentariile cititorilor la articolul Dumitraşcu: "BVB, prea mică pentru Romgaz", din 26 iulie, au fost tipărite în BURSA de astăzi, la rubrica "Opinia Cititorului", pagina 13, deoarece, dincolo de tonul neceremonios, specific mediului electronic, aduc contribuţii interesante la creionarea situaţiei actuale a pieţei noastre de capital.

Le puteţi revedea aici.

O menţiune specială pentru comentariile care beneficiază de o scriitură de excepţie.

Mulţumim cititorilor noştri!

Redacţia BURSA

2. Logica domnului Dumitraşcu nu este pertinentă (mesaj trimis de Virgil Beştea în data de 26.07.2013)

deoarece "Este evident că Bursa de Valori Bucureşti este prea mică şi nu are cum să ne asigure aceşti bani. Să nu uităm eşecul vânzării pachetului minoritar al statului de la Petrom". V-aţi întrebat domnule Dumitraşcu de ce doamna Gheorghe (n.r. Mariana Gheorghe, director general Petrom) s-a răzgândit să facă mărirea de capital anunţată în 2010 sau 2011. Ce firmă nu şi-ar mări propria participaţie în contextul în care dividendele şi impozitele aplicate sunt dintre cele mai convenabile şi sigure din lume? Aţi răsfoit raportul primului trimestru pentru a observa transferul unei părţi din capitalul social IFRS în categoria rezerve? Investitorii internaţionali ce rapoarte financiare studiază atunci când catadicsesc să se dea jos din pat: IFRS sau RAS? Dacă veţi reuşi a răspunde la aceste enigme mioritice poate vă schimbaţi opinia despre cât de mică este :-).

2.1. Greşeală! (mesaj trimis de Theraflu, în data de 26.07.2013)

Domnule Virgil Beştea, este greşit şi pierdere de timp să cauţi un lucru (logica) acolo unde nu este.

Cât despre IFRS şi RAS vă reamintesc că discutăm despre directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie şi pentru aceste lucruri mărunte se vor ocupa probabil consilierii dânsului.

Mă întreb ce o înţelege domnu' director prin strategic, efervescenţă, conglomerat, maturitate, instrument secundat şi impozitare!

3. Pretext (mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2013)

S-a mai găsit un motiv să amâne listarea, acum mai durează vreo câţiva ani să vadă dacă listarea duală se face la Varşovia sau Londra la fel cum au amânat şi Nuclearelectrica pe motiv că vara nu sunt investitori.

Adică vara nu sunt bani ca şi iarna?

Să sperăm că se vor lista companiile şi doar pe BVB, deoarece, dacă preţul e bun, vin miliarde de euro, nu contează piaţa.

Cum să crească BVB dacă nu se listează companii mari pe ea?

Şi în Polonia bursa a fost mică, dar a devenit mare după ce statul a listat acţiuni, şi nu a contat că e vară sau că e iarnă.

4. (mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2013)

Domnule Dumitraşcu, declaraţi că "Statul vrea să obţină 600 milioane de euro pe pachetul de 15% din Romgaz. Este evident că Bursa de Valori Bucureşti este prea mică şi nu are cum să ne asigure aceşti bani". Nu bursa va asigura banii pe acţiunile Romgaz, ci investitorii interesaţi.

5. Un DILETANT! Mai mulţi amatori! (mesaj trimis de Theraflu în data de 26.07.2013)

Chestia asta cu "BVB este prea mică pentru compania X sau Y" a fost scoasă de austrieci pentru a nu lista BCR. Apoi a fost luată de diverşi interesaţi, funcţionari şi pseudo-profesionişti pentru a-şi acoperi propria incompetenţă sau propriul interes.

Postul pe care îl ocupă domnul Dumitraşcu este prea mare şi important comparativ cu calităţile sale profesionale. Ar trebui să-şi dea demisia şi să aducem un specialist de la Londra, New York sau Tokyo. Probabil a lipsit de la multe lecţii de economie şi a ajuns în acest post numit de politicieni pe care îi ştim cum sunt: hoţi, corupţi şi incompetenţi.

BVB nu poate creşte d.t.p.d.v. decât prin aceste listări însă ele trebuie să urmeze un program coerent şi fără episoade de alba-neagra cu privatizările (vezi Oltchim, CFR Marfă cele mai recente). Nu o să reiau lecţiile de economie predate de profesorul Gogoneaţă la ASE dar pentru a calcula gradul de satisfacţie a unui produs (primul pahar, al doilea....) în cazul domnului Dumitraşcu trebuie să folosim vodca. O bursă puternică are un efect benefic asupra întregii economii prin fluxurile financiare externe drenate către economie. Dacă compania este listată la Londra, Viena, Warşovia... etc, aceste fluxuri nu mai intră în economia noastră, ci a lor, deci economia de aici va fi ca o plantă în ghiveci care primeşte apă din două în două săptămâni cu linguriţa.

Pentru a avea succes, orice listare trebuie să fie corect promovată către investitori. La ASF, la guvern, în agenţii... numai diletanţi. Te doare capul să înţelegi ce vorbesc, da' să mai pricepi şi o logică în declaraţiile lor referitoare la moşiile pe care le conduc.

Anunţati că peste 4 luni vindeţi 15% IPO la BVB.

Publicaţi rapoartele şi faceţi un tur gratuit cu investitorii la companiile care se privatizează.

Promovaţi agresiv IPO în ultima lună.

Nu mai daţi publicitate aiurea prin clientela politică să apară prin ziare alături de anunţuri de decese şi condoleanţe.

Rapoarte financiare corecte şi iar rapoarte că e vorba de 600 de milioane de euro.

Poate mari jucători nu îşi vor redeschide sucursale în România doar pentru Romgaz, dar la dubla listare nu îşi mai vor deschide niciodată.

Sunt cinci milioane de angajaţi activi în România, oferiţi-le gratuit 15% din ROMGAZ şi astfel veţi pune în mişcare piaţa şi economia. Înseamnă 100 de euro de angajat şi vor produce în economie, prin circulaţia lor, efecte exponenţiale. România este acum ca un bolnav care a suferit o hemoragie şi, în loc de perfuzie, îi mai scoatem cel puţin o dată pe an din sânge pentru cât mai multe analize.

Chiar nu se vede că capitalul şi aşa puţin şi scump iese din România pe diverse robinete lăsate de diletanţi şi nu mai intră pentru că aceiaşi incompetenţi au închis robinetele de intrare.

Întrebaţi-l pe domnu' Dumitraşcu dacă a investit vreun leu pe bursă?

Dumitraşcu, Ursache, Ruşanu... numai diletanţi şi plagiatori.

5.1. Felicitări, foarte frumos scris! (mesaj trimis de Toma Necredinciosu', în data de 26.07.2013)

Vă felicit pentru comentariu. Aţi menţionat exact cauzele fundamentale ale dezvoltării sau ne-dezvoltării BVB. Însă credeţi că BNR ar dori fluxuri mai mari de fonduri în România? Cum credeţi că ar mai putea controla masa monetară şi viteza ei de circulaţie, faţă de cum o face acum?

Bineînţeles că nu spun asta neapărat ca un reproş...

Avantajul activităţii de până acum a fost stabilitatea relativă, iar dezavantajul major, susţinut de altfel de strategia defectuoasă politică, a fost lipsa de dezvoltare economică a României şi scăderea nivelului de trai (în termeni reali).

Aşa că problema dezvoltării BVB este direct legată de problema dezvoltării economice a României. Dacă, iniţial, "s-au transferat" din domeniul public în domeniul privat activele profitabile, acum se încearcă transferul simulat al celor mai puţin profitabile, de fapt determinate să fie profitabile.

Credeţi că un partid social democrat ar dori să eficientizeze CFR Marfă, Poşta Română etc.? Păi asta ar însemna curăţenie şi concedieri de până la 25% din personal. Concedierile înseamnă alegători mai puţin la proxima rundă de alegeri. Aşa, mai bine se simulează un transfer către privat, care concediază oameni şi care devine ţap ispăşitor, putând ulterior să fie "naţionalizat" de respectivele bunuri, deoarece n-a respectat calendarul investiţional asumat la "privatizare". Poate fi acesta un scenariu pentru "privatizările" simulate în prezent de un guvern social-democrat, care promite măsuri social-socialiste pentru muncitori?

CFR Marfă pare chiar şablonul perfect pentru aşa ceva, mi se pare mie...

5.2. O să fiu punctual (mesaj trimis de Theraflu, în data de 26.07.2013)

BNR chiar şi-ar dori fluxuri mai mari pentru că atunci va putea acţiona şi cu pârghiile selective asupra capitalului care intră şi iese din România.

Pârghiile fiscale sunt cele care disciplinează capitalul. România nu are o strategie economică, ci doar o armată de funcţionari şi miniştri strategi dar care nu fac nimic.

BVB a greşit mult că nu s-a aliniat mai repede la standardele europene, dar făcând o analiză retrospectivă a fost condusă de CA slabe şi piaţa de capital coordonată de un CNVM corupt, incompetent şi depăşit de evenimente.

A face eficient un domeniu de activitate sau o companie nu înseamnă neapărat concedieri. Este vorba de dezvoltare şi expansiune. Mai întâi trebuiesc tăiate şi concediate căpuşele acestor sectoare şi companii.

Social democraţi, liberali, pd-lişti, dd-işti ş.a.m.d. sunt la fel de corupţi şi puţin interesaţi de ţară şi maxim interesaţi de propriul scaun.

CFR Marfă e un exemplu de dezinteres total al guvernului cu ce se întâmplă în companiile unde este reprezentat statul.

"Sângele care irigă sistemul economic sunt banii" - citat de Paul Samuelson.

6. (mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2013)

De câte ori a a spus Dumitraşcu că se va lista Nuclearelecrica şi la ce termene? De ce nu vă ţineţi de cuvânt?

În presa internaţională au apărut zeci de articole cu listarea în luna iunie şi apoi în iulie 2013. Acum spuneţi că în septembrie. Poate în septembrie spuneţi că în noiembrie şi tot aşa. Iar dvs vă gândiţi la listări duale. Credeţi că şi la Londra merge tot cu joaca de-a listatul ?

Eu cred că investitorii fug de Bursa din România din cauza unor asemenea vorbe fără acoperire, adică să tot amâni listarea Nuclearelectrica şi Romgaz sub tot felul de motive puerile.

Asta duce la neîncredere şi marii investitori nu stau pregătiţi cu banii până se hotărăşte domnul Dumitraşcu să listeze Nuclearelectrica.

Verificaţi câte termene au fost date, iar acum când e gata de listare ni se spune că august e lună moartă.

Oare de ce e lună moartă? Pe alte burse de ce nu e moartă?

6.1. Fuga de România? (mesaj trimis de Toma Necredinciosu', in data de 26.07.2013)

Aş cosmetiza putin afirmaţia: investitorii nu fug de România, ci de lipsa viziunii de dezvoltare economică a ei... Au trecut 23 de ani de când ne fofilăm permanent din acest punct de vedere. Dacă am fi vrut, am fi făcut exact ce a făcut Polonia, având la început o piaţă de capital chiar mai puţin dezvoltată şi mai modernă decât a noastră. Însă acolo, la nivelul deciziei politice s-a întâmplat un declic, s-a descătuşat o viziune de creştere economică, care a îmbrăcat ca o mănuşă mediul bursier. Investitorii au venit, au văzut, au cumpărat, au vândut, au investit, au suplimentat fondurile, au negociat cu autorităţile etc. Oare decidenţii noştri politici vor asta?

8. Listarea duală ajută România? (mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2013)

Oare listarea duală ajută România prin faptul că taxele şi câştigurile obţinute de pe urma listării vor merge în Polonia sau Anglia?

Oare numai acest domn Dumitraşcu decide singur cum se face listarea şi când?

Vad că tot apare cu declaraţii de presă care nu au nici o legătură cu realitatea.

De la listarea Hidroelectrica în toamna lui 2013, domnul Dumitraşcu a ajuns să spună că Hidroelectrica va fi pregătită pentru listarea din 2014.

Oare nu este nimeni să facă un plan de listări corect şi să se ţină de termene?

Brokerii români nu au nici un cuvânt de spus? Cei de la BVB, ASF, guvern nu văd că e dezavantajată România dacă se face listare duală, chiar dacă acum se câştigă câteva zeci de milioane în plus printr-un eventual preţ mai mare ? Pe termen lung pierderile sunt de zeci de ori mai mari prin faptul că banii din taxe, impozite pe bursă vor fi colectaţi de Polonia sau Anglia şi nu de România.

Dezvoltarea BVB depinde de aceste listări, iar domnul Dumitraşcu ne spune că ia în calcul alte burse.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. avand in vedere ca dobanzile la depozite sunt tot mai mici, cred ca se strang 600 milioane de euro numai de la fonduri de pensi din Romania, fonduri de investitii de la noi, investitori romani la Romgaz

    dar vor fi multi straini care vin la BVB daca se listeaza doar aici, mai ales ca sunt si alte listari, conform calendarului 

    listarea duala mi se pare total ilogica  

    Polonia a obligat inclusiv fondurile de pensii sa cumpere actiuni numai de pe bursa lor

    toti cei implicati in fenomenul bursier romanesc ar trebui sa actioneze in favoare dezvoltarii pietei de capital din Romania, cel putin generatiile urmatoare sa aiba parte de o bursa demna de o tara care apartine UE 

    Faptul ca am primit nota de trecere de la Dl. Make nu poate decat sa ambitioneze. Data viitoare voi cauta sa fac mai putine greseli, fara a-mi schimba opinia referitoare la politicienii, functionarii statului si conducatorii de azi .

    Adevarul sta pe buzele politicienilor doar ca trebuie "tradus". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb