OPINIE BEN LAIDLER, ETORO: Statistici macro: Inflaţia şi anii "70

Macroeconomie / 14 mai 2021

Statistici macro: Inflaţia şi anii "70

Inflaţia accelerează viteza de rotaţie a banilor: Inflaţia SUA a fost mult mai mare în aprilie decât se anticipase. Acest lucru a stimulat aşteptările pentru o înăsprire a politicii monetare a Fed, a crescut randamentele obligaţiunilor pe termen lung şi a accelerat rotaţia, mutând banii dinspre sectorul tehnologic scump (XLK) spre segmentele ciclice şi de valoare, cum ar fi segmentul financiar (XLF), mărfurile fungibile (XLE) şi segmentul industrial (XLI) care beneficiază mai mult de combinaţia dintre creşterea mai mare şi inflaţie.

PIEŢELE AU UN SUPORT PUTERNIC: Această frică de inflaţie creşte incertitudinea pieţei, după creşterile masive ale acţiunilor din acest an şi cu o pondere atât de mare a sectorului tehnologic în componenţa indicilor. Dar nu anticipăm că Fed se va grăbi să-şi înăsprească politica, în SUA (indicele SPY) fiind mai degrabă pe un suport solid, iar pieţele internaţionale (indicele EFA), precum cele din Marea Britanie (UK 100) şi Europa (EUSTX50) vor beneficia de recuperarea PIB-ului şi a câştigurilor companiilor, evaluări mai ieftine şi indici mai ciclici.

COMPARAŢIE CU ECONOMIA ANILOR 1970: Pieţele s-au bucurat în ultimii 30 de ani de inflaţie şi randamente de obligaţiuni mici, iar majoritatea investitorilor nu-şi aduc aminte de inflaţie. Graficul revizitează perioada inflaţionistă din anii 1970, indicând randamentele medii din SUA pe active majore. Paralelele nu sunt niciodată exacte, iar unele active (cripto) nu existau, dar mesajul este clar: obligatiunile şi cash-ul sunt decalate pe măsură ce plăţile dobânzilor fixe sunt erodate de inflaţie. Portofoliile de acţiuni sunt mixte, deoarece randamentele mai mari ale obligaţiunilor scad evaluările, dar inflaţia creşte câştigurile. Liderii de performanţă sunt activele solide, mărfurile fungibile şi locuinţele, care beneficiază de raritate şi de valoarea intrinsecă. Acest lucru susţine în continuare opinia noastră actuală, care favorizează mărfurile fungibile în raport cu acţiunile şi obligaţiunile.

ASTĂZI: Mai multe date despre inflaţie sunt aşteptate. Indicele Preţurilor de Producţie (IPP) din SUA este în creştere cu 5,9% faţă de anul trecut, în creştere faţă de 4,2% luna trecută şi cu mult peste cifra şoc de 4,2% a Indicelui preţurilor de consum (IPC) publicată miercuri. Acest lucru este important deoarece: a) probabil alimentează în continuare subiectul privind creşterea inflaţiei după surpriza IPC de miercuri, deoarece b) preţurile de producţie sunt adesea un indicator timpuriu al presiunilor inflaţiei generate de consumatori, deoarece c) companiile mută aceste creşteri de costuri către consumatorul final, altfel ar avea marje de profit mai mici. Discuţia despre creşterea inflaţiei va continua să se amplifice dat fiind că cifrele din acest an au ca termen de comparaţie inflaţia mică din 2020.

Ben Laidler, eToro's Global Markets Strategist, are peste 25 de ani de experienţă în investiţii pe pieţele de capital la nivel global, deţinând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan şi HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) şi al Universităţii Cambridge, asociat al Institutului de Management şi Cercetare a Investiţiilor (IIMR) şi un comentator obişnuit al pieţelor financiare globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb