OPINII Apartamente vechi la 100.000 euro. Vine criza?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 septembrie 2020

Apartamente vechi la 100.000 euro. Vine criza?

Am aflat că preţul apartamentelor vechi de 3 camere din Bucureşti se apropie, în medie, de 100.000 euro. Sigur, e un raport al unui broker imobiliar dat gratis spre marketing şi promovare către un cotidian financiar, cu toate semnele de întrebare ce rezultă de aici (insuficienţa datelor, interesul de a umfla preţurile pentru a avea şi comisionul aceeaşi traiectorie, etc) dar tendinţa din ultimii ani nu poate fi negată. Preţurile au tot crescut, în ciuda noilor construcţii, fapt ce denotă că Bucureştiul e mult mai sufocat decât credeam. Capitala a devenit aspirator de personal, iar un recesământ ar arăta probabil că ne apropiem de vreo 4 milioane aici.

Ultima dată când vorbeam de preţuri de 100.000 euro pentru apartamentele de 3 camere din Bucureşti era înainte de criza subprime care urma să bulverseze o lume. Au trecut 12 ani de atunci, euro nu mai e 3,5 lei ci 4,8 iar apartamentele în cauză au mai îmbătrânit şi ele şi uite că vorbim iarăşi de 100.000 euro. Nici pandemia, nici faptul că programele de subvenţionare a dobânzii (Prima Casă, devenit Noua Casă) luaseră o pauză n-au tras frâna de mână în această vară pe o piaţa care iar pare încinsă. Şi, când lucrurile se încing prea tare, duşul rece apare că singura opţiune. Iar semnalele că urmează un duş rece pentru economie şi implicit pentru piaţa imobiliară abundă.

Am aflat că am ajuns ca 96% din veniturile statului să meargă spre plata salariilor şi pensiilor. Şi urmează încă un val de majorări pentru pensii, posibil ca şi alocaţiile copiilor să nu rămână în varianta iniţială dorită de Guvern. De aici nu se poate continua în sus decât dacă România descoperă mâine combustibili fosili printre lanurile răpuse de seceta. Anul viitor, descătuşati de zahărul turnat obligatoriu în campania electorală şi cu un mandat plin în faţă, politicienii vor începe ajustările. Că vor fi tăieri de venituri, că vor fi creşteri de taxe şi impozite, că va fi o combinaţie aproape că nu mai contează, puterea de cumpărare va fi afectată în 2021. Iar cursul de schimb va acompania această ajustare a puterii de cumpărare (adică euro se va scumpi).

Din ianuarie se reia plata ratelor la bănci ceea ce se traduce din nou prin ajustarea puterii de cumpărare pentru mulţi. Iar ajustarea puterii de cumpărare înseamnă şi ajustări ale forţei de muncă odată cu scăderea cererii. Cu alte cuvinte, faptul că unii reiau plata ratelor s-ar putea să îi coste pe alţii jobul.

Nu doar în România, ci şi în SUA e final de ciclu electoral şi primul an de mandat e tocmai bun pentru măsuri impopulare. Iar o scădere a burselor care să vină din SUA ar da un semnal de îngrijorare în toată lumea. Deci dezechilibrele interne ar putea fi amplificate de disconfortul extern în 2021.

Una peste alta, nu e momentul pentru investiţii, mai ales pentru unele speculative, cum par imobiliarele din România acum. Să aşteptăm să apară abundent anunţurile de executari silite, precum în 2009-2010, şi mai vorbim. Valabil şi pentru bursă, în ciuda noului statut de piaţa emergentă. Dacă economia merge prost acţiunile n-au cum să urce. Concluzia? Dormi linisitit pe cash, viitoarea criză lucrează pentru tine!

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. cred ca nu mai e nimic de adaugat , ai spus tot si bine documentat

    1. Nu va fi nicio viitoare criza. Bancile centrale au grija de asta.

      Stai ca fraierul pe cash si il vezi degradandu-se in inflatia ce ne inconjoara din ultimii 10 ani. Si nu ma refer la CPI, IPC... ci la inflatia reala din care nu excluzi nici mancarea, nici energia, nici locuintele, nici costurile educatiei sau medicale.... (s-a uitat cineva la evolutia preturilor la consultatiile medicale private? toate au crescut de la 300 lei pentru o consultatie la peste 420 lei, acestea sunt preturi de la Regina Maria). 

      Fratilor,,.... este inflatie PESTE TOT. Doar unde masoara guvernele nu. Iar bursele la maxime istorice indica in primul aceasta asteptare inflationista, a cresterii in continuare a preturilor. 

      De exemplu, stiti cum este inclus in CPI costul sanatatii? Este inclus doar cel negociat de stat prin programe ca Medicare. Si ce fac furnizorii de servicii de sanatate? Lasa pretul pentru Medicare crescut nesemnificativ, dar umfla enorm pretul "la liber". Asadar, daca vrei sa astepti la coada cateva luni pentru o investigatie, atunci vei intra pe tariful "fara inflatie".... daca te macina boala si te duci pe banii tai.... ai platit de iti sar ochii din cap. 

      Nu stati in cash.... dar investiti cu mare grija. Dividende sunt "regele"... ele arata cine are cu adevarat putere si cine nu. Sa imprumuti la sub 1% pe 20 de ani si sa rascumperi actiuni asta orice prost si falit o poate face. Sa generezi cash flow puternic si sa iti permiti sa platesti dividende... asta este greu. 

      Sunteți tot mai puțini şi mai izolați. Este evident că eşti o persoană educată şi care are cunoştințe economice. Probabil ai la vânzare cloace supraevaluate. Criza asta te-a lovit în moalele capului. Dpdv uman te înțeleg. Vrei să-ți salvezi bişnița. Dar tăvălugul a pornit. Oamenii au conştientizat. Cei care rămân şomeri nu vor putea să-ți cumpere sau închirieze cloacele. Ceilalți,care au posibilitatea,sunt prea documentați si raționali ca să-ți rezolve problema. În concluzie,sunteți într-o situație fără ieşire. Cei care vor nu mai pot,iar cei care pot nu mai vor. Deocamdată,cei ca mine, ne-am luat ochelari 3D şi pop-corn. Vizionăm un film de groază în care victimele sint speculatorii şi samsarii imobiliari.;)))))

      Voi sunteti tot mai putini si tot mai izolati.... apocalipticii care striga "lupul".

      Uita-te afara, uita-te cum consuma oamenii.... sunt incorijibili.... sunt fara creier ... cheltuiesc banii fara niciun discernamant. 

      Sunt cozi la vanzatorii de imobiliare. De asta au marit preturile.

      Eu nu sunt deloc in imobiliare.... nici macar REIT.. 

      :))))))) "cozi la vanzatorii de imobiliare..." auzi la el..... :)))). cand inca sunt pe piata ansambluri nevandute din 2007.

      D-le,vă aflați într-o eroare. Evident, intenționat. Tranzacțiile au scăzut cu 14% comparativ cu luna iulie. De la 50.000 la 43.000,conform ANCPI. Oare unde e coada? Probabil la forțele de muncă.:))))

      Sa nu uitam si de haur.

      Ai dreptate! nu esti deloc; esti complet pe lângă.

      Revoltatule, va aflati intr-o mare eroare. Tranzactiile din aug sunt de obicei mai putine fata de iulie din motive de vacanta. Insa fata de aug 2019 sunt mai multe. Ce va spune asta? Piata duduie.

      În luna august 2020 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 43.762 de imobile, cu 6.391 mai puține față de cele 50.153 din luna iulie 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna august a acestui an este cu 653 mai mare față de perioada similară a anului trecut.

      Nu faceți decât să confirmați ceea ce am spus eu. Scădere cu aprox 14% a tranzacțiilor imobiliare. De la 50.000 la 43.000. :))))))). QED

      Bai baiatule. Tu nu stii despre ce vorbesti. Tranzactiile au crescut fata de anul trecut. Tu pricepi? In august sunt vacante, din cauza asta scad tranzactiile fata de iulie. Orice om competent stie ca se compara sezonier, fata de anul trecut, YOY. Ai priceput?

      Iar ai revenit trollule?

      Make Don, Aristotel Costel, iar bati campii cu caderea imobiliara asa cum faceai acum 3-4 ani? Nu vezi ca nu a picat nimic? 

      Am încercat să păstrez un ton civilizat al discuțiilor. Dar se pare că nu se poate cu aceşti viermi imobiliari disperați. "Bă băiatule" e o formulare pe care s-o foloseşti în conversațiile cu amicii tăi,golanii. E bine,totuşi,că începeți să cedați nervos,escrocilor bişnițari. Ți-am trimis un "sms"

      Make Don, penibilule, trollule, Aristotel Costel, taca-ti gura si nu mai scuipa. Poate raspandesti coronavirusul. Ai mintit in permanenta. De aproape 7 ani visezi case la pret de cutii de chibrituri si te lauzi pe forum ca stai in cash ca ajung locuintele la pret de masina. Tot in cash stai? Penibilule.

      Asta-i tot ce poți? Aristotel Costel? E vreo glumă? Trebuie să râdem? Ok. Râdem. De voi,samsarilor. Se apropie scadența. Falimentul. Tic-tac,tic-tac.:))))))))

    E la mintea cocoșului, numai agentii imobiliari si bancile țin cu dinții de umflătură să incaseze ce comisioane se mai pot incasa inainte de crunch. Ar fi culmea să ai deficit de 8% buget, explozia neperformantelor, deteriorarea leului și doar activele imobiliare să crească....

    Exemplu Cluj: semestru I se face in mare online. Adică vreo 40.000 de studenti nu mai vin la cluj 6 luni. Deja au implodat chiriile. Or chiria este indicatorul de randament al investitiei imobiliare. Logic că vor scădea preturile, mai ales că cei cu multe apartamente le vor arunca pe piață să scape de cutii goale cu costuri.  

    Incep să apară şi articolele corecte, documentate şi oneste,pe această temă. Orice om rațional poate să vadă că nu urmează o scădere pe piața imobiliară. Urmează,de fapt,o prăbuşire cum nu a mai fost vreodată. Estimez cel puțin o scădere de 50-70%. Gândiți-vă că prețul de cost al unui mp construit variază între 400-600 euro.,în funcție de prețul terenului. Un preț de vânzare corect ar fi între 600-900 euro/mp(profit de 50% în 2 ani). Asta în condiții normale. Samsarii imobiliari aveau adaosuri de 250-300%(1000-18000 €/mp). Având în vedere colapsul mondial care se prefigurează,ar trebui să avem prețuri de 300-500 €/mp. Sunt peste 250.000 amânări la plata ratelor. Din ianuarie urmează insolvențe, falimente şi executări silite. Ps. În provincia Alicante,repet Alicante,(spania,litoral, climă perfectă) avem un preț mediu de aprox 500€/mp. Acesta e sfârşitul escrocilor din acest cartel imobiliar. Piața imobiliară are o inerție de aprox 12-18 luni. În primăvara lui 2021 va fi ofertă black friday.

    1. vise taica ... vise de vulpe care tipa ca strugurii sunt acri

      Ăsta e argumentul tău,taică? O replică dintr-o fabulă expirată? Eu am adus argumente, date,cifre. Tu ai încercat doar o ironie ieftină,de 2 lei, pentru a pune argumentele mele într-o cheie anecdotică. Mă bucur pt reacția ta. Cei care citesc aceste posturi o să aibă luciditatea de a discerne. Cine vrea să cumpere o locuință va analiza pe argumente,nu pe glume de şantier. Te aştept la o dezbatere argumentată şi documentată. În caz contrar ai mai pierdut vreo câțiva clienți.

      Revoltatule, tu de ce nu construiești ? Ii lași pe samsari ăștia de dezvoltori să-și bată joc de emblema ta ? Tu sa stai in cloacele lor ? Tu cel mai abil investitor ? La nivelul tau nu te vad. Să știi că la o distanta rezonabila de capitala gasești sigur camera de închiriat cu 100 de lei pe luna.

      Daca te uiți pe un contract de vanzare-cumparare, daca ai, vei constata că "apartamentul" înseamnă de fapt cam 3 proprietăți : cota parte pe teren, cota parte spatii comune ( scări, terasa intrare, fațade, acoperiș, lift, ghena ) și apartament in sine. Ai construit in viața ta o scară ? Dar până la etajul 10 ? Dar sa o dai gratis ? Cum e ?

      Crezi ce vrei, dar să știi că nici eu nu mă casa. Dar nici nu mă bucur că tine și nici nu-i doresc raul altuia ! 

      Relativ pregătit,"dezvoltatoru". Doar că utilizezi niste argumente care nu mi se aplică. Eu sunt un om care munceste onest,de 25 ani. Bugetar. Nu mă ocup cu dezvoltări imobiliare. Fiecare cu meseria lui. Doar opinam că această mega-înşelăciune trebuie să înceteze. Tocmai m-am uitat pe Digi 24, la Iancu Guda. Pe fond, a spus aceleaşi lucruri ca şi mine. Imobiliarele din România sunt una dintre cele mai mari escrocherii. Ceea ce scriu aici nu e răutate,e doar un interes legitim şi de bun simț, ca bişnițarii să dea dea faliment. P.s. Am avut până acum 3 apartamente. Ştiu ce înseamnă proprietatea şi ştiu să citesc un extras CF. Atacurile la persoană nu fac decât să confirme că opinia mea e cea corectă.

      Iancu Guda? Un pacalici. Iata ce spunea in toamna lui 2018. A ratat si va rata pentru ca pur si simplu nu intelege efectele toxice ale bancilor centrale.

      Iancu Guda, AAFBR: Pretul solicitat pentru apartamente ar putea sa scada cu 25-30% in 2019, maxim 2020 

      Anonimule,mă bucur că am un interlocutor care dezbate pe argumente. Anul 2020 nu s-a încheiat,deci e posibil ca Guda să aibă dreptate. Dar nu e singurul care are aceeaşi opinie. Muscalu spunea la fel acum vreo 4 luni. Acum e cam neutru(nu ştiu motivele). Patronul firmei Darian(cluj-n),un antreprenor f respectat opina şi el la fel. Intr-o proporție covârşitoare,analiştii imobiliari neutri estimează scăderi. Nici unul nu prevesteşte stagnări sai creşteri. Discutăm despre cei care n-au interese imobiliare.

      Make Don, Aristotel Costel, Revoltatule, tu inca nu ai priceput si ti s-a explicat de prin 2013.... dar daca nu poti pricepe... asta este.

      Bancile Centrale au intrat intr-o alta era. Nu mai este perioada 1950-1970. S-au dus constrangerile rezervelor de aur. Din 2009 se tipareste in continuu. Mergi si cauta sa vezi cate trilioane au fost tiparite de BOJ, FED, ECB si Banca Elvetiei la un loc. Nu poti socoti pana acolo. 

      Esti revoltat? Nu cu actorii pietei imobiliare trebuie sa te lupti, cu cei care cumpara sa inchirieze, si nici cu constructorii. 

      Esti revoltat? Atunci hai impreuna sa luptam cu bancile centrale care au transformat toate economiile capitaliste in economii centralizate si socialiste (pentru bogati). 

      Tine minte lucrul asta. Pentru bancile centrale, piata de capital si cea imobiliara au devenit TOO BIG TO FAIL. Poate vor incerca sa reduca riscul dar sub nici o forma nu vor accepta prabusirea lor. Pe baza lor se fundamenteaza toata structura sociala a Occidentului. Nu vor permite o depreciere de 30% nici macar pentru o luna. Istoria din martie ne demonstreaza asta. 

      Ceea ce scrii tu e doar o poveste alambicată pentru profani. Lucrurile sunt mult mai simple. Nu mai căuta conspirații mondiale. Dacă economia se prăbuşeşte,totul se duce în cap. E legea firii. Nu poți produce 1 leu şi să trăieşti cu 2 lei,pe termen lung. Aşa cum sigur ştii,piața imobiliară are o inerție de 12-18 luni. Consecințele le vom vedea în primăvara lui 2022

      Profan esti tu pentru ca te-ai retras in argumente de genul "legea firii". Ce inseamna asta? Tu te astepti la crahuri care apoi sa genereze depresii economice. Asta nu se va mai intampla cata vreme bancherii centrali dau drumul la tiparnita. Vor exista crahuri, dupa o luna se intervine, se tipareasc cateva trilioane si apoi focarul este izolat si se previne contagiunea in zona economica. Cat va dura? Nu stie nimeni.

      Interesantă argumentația ta. Ar putea păcăli pe unii mai săraci cu duhul. De fapt,tu descrii în termeni elevați un fel de schemă Ponzi. Sună bine dar tot o înşelăciune e. Tipărim bani fără acoperire. Schema e veche,de pe vremea regilor Franței. Dar nu rezolvă problema. Doar o amână. Boală lungă,moarte sigură. Deznodământul e inevital şi anume o rearanjare a lumii pe baze economice reale,solide.

      Dar nu stie nimeni sub ce forma va fi acel deznodamant. Tu crezi ca lumea se va intoarce la libertarianism si liberalism economic.... "let it crash"... Dar poate ca nu.

      Cauta un site numit japanmacroadvisors de unde iau pasajul de aici: 

      " At the end of September 2019, the BoJ held a total of 469.4 trillion yen of JGBs. As a percentage of the total JGB market, BoJ held nearly 51% of the whole market." 

      Poftim? Banca Centrala a Japoniei avea in portofoliu peste 51% din toate obligatiunile de stat japoneze? Face asta de vreo 20 de ani si nu se opreste? Care-i deznodamantul aici? 80% din piata obligatiunilor? Si apoi ce?... nu includem aici obligatiunile si actiunile companiilor private. 

      Pe drumul acesta au luat-o si celelalte banci centrale cu o intarziere de vreo 10 ani. 

      Care este punctul terminus? S-ar putea ajunge la el in vreo 20 de ani, pentru UE si SUA. Si apoi? De ce crezi tu ca lumea se va intoarce la liberalismul economic din sec XX? La crahurile si depresiile anilor 1900? 

      Economiei mondiale ii lipsesc razboaiele. Acestea rearanjau lumea economica. Masa monetara se pierdea aproape toata si era redistribuita de la bogati la saraci. De peste 50 de ani, de prin Coreea/Vietnam, lumea nu a mai avut un razboi semnificativ. Invaziile Irakului sunt doar povesti de antrenament dintre doua tari. Ma refer la razboaie totale intre multiple tari. 

      In absenta razboaielor ca mijloc de distrugere a vechilor sedimentari de capital, toxice, si redistribuirea catre mase, catre o noua crestere sanatoasa a economiei .... lumea trebuie sa se reinventeze. Sa gaseasca alte metode pasnice de a face asta. Fara crahuri si depresii dureroase, fara razboaie. Nu stiu cum va face asta dar putem analiza cateva scenarii. 

      1) Exemplul Germaniei este bun. A renuntat la industria atomica si la carbune. In loc de un razboi in care cineva sa ii bombardeze aceste unitati, le va distruge singura. 

      2) Daca Bancile Centrale ajung sa cumpere peste 50% din piata locala de obligatiuni, ele deja cumpara si MBS (adica chiar ipoteci imobiliare). In loc sa se prabuseasca piata imobiliara, bancile centrale vor ajunge sa detina 50% din piata ipotecara. Si o vor detine pana la scadenta. 

      Acestea sunt cateva scenarii mai plauzibile de deznodamant pentru actualul delir monetarist prin care trecem. Si sunt mai plauzibile decat colapsul in liberalismul sec XX cand preturile ar fi lasate libere. Acela inevitabil ar duce la conflicte si razboaie. 

      Completare cu elemente. Se comenteaza ca in Criza din 2008, FED a facut doua mari greseli. Prima a fost ca nu a salvat Bear Sterns si a doua ca nu a salvat mai agresiv piata imobiliara care avea o supraproductie si credite subprime.

      Ce face Spania acum cateva zile? A permis primelor doua banci sa fuzioneze. Nu o sa stim de ce. Dar probabil pentru ca sunt mai sanatoase asa. Si tot asa asistam la transformarea in liniste a gigantului DB din Germania. Fara socuri si cu gunoiul bagat sub pres. 

      Iar a doua treaba? Iata derularea evenimentelor care au dus la criza economica. In toamna lui 2008 FED a ezitat. Era prima oara pusa in fata unei astfel de directii masive de QE. Si a cumparat prea putin. Piata imobiliara s-a prabusit. Pana cand a revenit FED in martie sa tripleze suma de MBS cumparata, era prea tarziu, valul se produsese. Asa ca de data asta a intrat din prima cu trilioanele. Repet? Vede cineva o problema daca FED, BNR, ECB, BOJ vor ajunge sa detina 50% dintre toate apartamentele construite? Piata aparent nu are nicio problema cu asta. Cata vreme o Banca Centrala cumpara ipoteca respectiva.... ALL IS FINE. Asa de nashpa a ajuns lumea de azi. 

      Nov. 25, 2008The FOMC announces that it will initiate a program to purchase up to $100 billion in agency debt securities and $500 billion of agency MBS to reduce the cost and increase the availability of credit for the purchase of houses. 

      Dec. 5, 2008Large-scale purchases of agency debt begin. 

      Jan. 5, 2009Large-scale purchases of agency MBS begin. 

      March 18, 2009The FOMC announces an expansion of its asset purchase program, saying it will purchase a total of up to $1.25 trillion of agency MBS (an additional $750 billion) and up to $200 billion of agency debt (an additional $100 billion) by the end of the year to provide greater support to mortgage lending and housing markets. To help improve conditions in private credit markets, the FOMC also announces it will purchase up to $300 billion of longer-term Treasury securities over the next six months. 

      March 25, 2009Large-scale purchases of Treasury securities begin. 

      Aug. 12, 2009To promote a smooth transition in markets, the FOMC announces that it will gradually slow the pace of its Treasury purchase operations and that it anticipates completing these purchases by the end of October 2009. Following this announcement, the Desk decreases both the size of individual operations and the frequency of operations, moving fr om two operations per week to one operation per week and gradually reducing the size of its operations. 

      Sept. 23, 2009The FOMC announces its intention to gradually slow the pace of purchases of agency debt and MBS in anticipation that purchases will be completed by the end of the first quarter of 2010. 

    Exista un grad de bula imobiliara. Si va fi sustinuta din politica monetara asa cum se si vede. Probabil ca BNR va mai face taieri pana la 1.25 sau chiar 1.00%. Insa nu poti sa te duci prea jos cand valuta nu are statut de rezerva, iar inflatia (chiar si cum o masoara ei) va creste prea mult. Si indiferent de statutul valutei, nu poti parcurge calea taierilor decat o data. Deocamdata continui sa sper la o contractie/normalizare sanatoasa.

    Deficit bugetar si credit-crunch e o nota proasta pentru guverne si pentru cei supraindatorati, si o nota buna pentru cei care "si-au facut tema". 

    "stiri" de genul asta apar in media cand piata are probleme serioase. in acest caz piata imobiliara. "cumparati acum, ca preturile nu si-au atins maximul"... cam asa se traduce. doar prostii pun botul. din pacate sunt foarte multi. educatia financiara in Romania este zero.

    pe de alta parte cine mai crede in ZF? ZF = stiri publicitare. 

    una este pretul cerut si alta este cererea solvabila, puterea reala de cumparare... 

    si nu stiu de ce nimeni nu ia in calcul, atunci cand se gandeste la imobiliare, calitatea vietii din orasul, zona in care doreste sa cumpere. suntem la ani lumina de ceea ce inseamna civilizatie, bun simt, educatie, calitatea vietii in ansamblu. sa nu mai vorbim de calitatea imobilelor construite.... 

    in momentul acesta exista o disperare evidenta a celor ce doresc sa vanda, a celor implicati direct in piata asta imobiliara, cu siguranta cea mai manipulata ramura a "economiei". 

    1. Momentan toată lumea așteaptă și bine face. În momente în care sunt semne tot mai evidente ale unei crize economice nu este bine sa faci investiții. Eu personal ca să îmi protejez lichiditățile am optat pentru euro și aștept sa vad ce se întâmplă după alegerile parlamentare adică după 1 ianuarie 2021. Sunt interesat sa achiziționez un apartament însă că toată lumea aștept o eventuala criza pentru a achiziționa la un preț cât mai mic. Materialul de mai sus reflecta și opinia mea referitor la evoluția preturilor în perioada următoare și deși sunt fel și fel de opinii contradictorii consider ca decizia înțeleaptă este sa aștept. Nu poți creste preturi când economia o duce rău. Nu cred ca preturile vor creste ci și dimpotrivă vor scădea sau în cel mai rău scenariu pentru mine vor stagna. Vom vedea

      Nu stiu la ce calitate visezi. Am stat in Viena, relativ central, intr-un bloc nu prea vechi. Si era fix ca in blocurile bucurestene din inelul 1, nu in cartierele periferice.

    Prețurile "enorme " sunt doar in anunțuri / in oferte, când partile ajung in fata nistrului, în înțelegere,acestea declară ori mult mai mult, ori mult mai puțin, după cum le dictează interesele.

    1. ... când partile ajung in fata notarului, nu la nistru nici la tisa....????

    Resursele României sunt suficiente, se fura doar exagerat de mult... Resursele de gaz Off Shore din Marea Neagră, cele din nuclearo electric, unde finalizarea celorlalte 4 reactoare asigura independenta energetica a țării și un surplus foarte consistent de export, producția agricola, suficientă pentru hrănirea a peste 80 milioane de oameni, dacă se lucrează întreg arabilul, etc... deci, bani ar fi, doar hoți sunt prea mulți...

    Poti intra in hora imo sau poti tine cash care dispare in inflatie. Casa nu pierde niciodata.

    1. Sau poți să te uiți amuzat,de pe margine, la acest joc dezlânat şi pe moarte(hora imo),joc în care samsarii nu-şi mai găsesc parteneri şi urlă din toți rărunchii în speranța că mai pot înşela pe cineva să intre în "jocul" lor. Noi,cei lucizi, raționali şi informați,stăm pe cash şi ne uităm la zbaterile lor în fază terminală. Şi încă ceva. Nu vă speriați de inflație,dragii mei eventuali cumpărători. Pe termen scurt şi mediu se prefigurează deflație sau stagnare. În cel mai rău caz vom avea inflație minimă(2-3%). Imobiliarele o să scadă şi cu 50%, conform unor analişti imparțiali. În concluzie, aşteptați 12-18 luni(inerția imobiliară) apoi luați o decizie în cunoştință de cauză

      casa nu pierde niciodata zice...cred ca nu sti ce vb , o vad pe pielea mea , am cumparat apartamentul cu reducere inca in spania acuma 13 ani , in criza din 2008 si dupa au cazut preturile de 3x , acuma de cateva luni aici deja se vad reducerile in imibiliare.

      cand vb de romania au preturile cat eu sau mai mari la imobiliare dar salari de 3x+ mai mici.

      romanii vreau sa se inbogateasca peste noapte , cer niste preturi care stau pe net de ani de zile , si toti vin cu aceasi idee "daca nu vand cu cat vreau eu nu il vand , il las acolo ca nu cere de mancare" sigur ati auzit povestea asta , acuma la cum stau trebuirle si economia , cand oameni raman fara munca sa vedem cu ce o sa mai cumpere ... 

      Buna. Lucrez in domeniu. Preturile reale au crescut cu 30% în medie pe tranzacție din martie până acum. Avem dezvoltatori care aveau 20 de case la vânzare la 182000 de euro TVA inclus și a vândut 12 case intr o săptămână dintre care 8 cash, iar el a crescut prețul cu 20% datorita vizionarilor in exces. Avem clienți care au scos apartamentele de pe piata la 1500 M2 util la Lujerului imobil vechi și l a scos de pe piața că a zis că are prea multe oferte. Exista cerere nu mai exista oferta. Real ai dreptate...va fi o inflație excesivă Intr un timp scurt. SUA a băgat doar 3000 de miliarde dolari CASH in economie, acesta fiind și motivul pentru care Bursa a crescut cu 73% după pandemie, iar dolarul a scăzut grav. BCE au bagat în prima fază 1100 de miliarde de euro împrumut la 29 de bănci din UE sau ceva de genul la dobânda de -1,5% cu obligația sa aibe credite vândute macar la nivelul de anul trecut, urmând să suplimenteze daca este cazul. Și mai sunt 2000 de miliarde de euro care vor fi date de UE în 3 ani in statele membre. Tine cont că BNR a putut să scadă dobânda de referință fara să impacteze cursul, și la baza se dorește devalorizarea leului la pragul de 5 lei pe euro pentru a fi competitivi pe piata de exporturi. Aceste sunt date exacte...daca le cumulezi pe toate rezultă un singur lucru creșterea inflației... neoficial se estimează o creștere cam de 30% a prețurilor în maxim 2 ani, dar pe asta fac calculele cam toți dezvoltatorii. Au fost multe tranzacții mari in august pentru terenuri de hectare întregi în București.

      Doamne fereşte:))))). Şi asta e reacția unui liber cugetător:)))))). Avem câteva sute de mii de persoane aflate în şomaj. Alte sute de mii o să rămână fără loc de muncă după retragerea ajutorului de stat. Se estimează că au venit din occident aprox 1.000.000 de oameni care nu mai au serviciu în străinătate. În concluzie,avem aprox 1.500.000 oameni fără venituri. Cine o să cumpere imobiliarele? Posibil câțiva "rătăciți" sub influența FOMO. Dar acest cartel(dezvoltatori,agenții,b ănci), are nevoie de volum de tranzacții pt a supraviețui. Apreciez onestitatea celui care a recunoscut că are interes direct în această dezbatere,fiind agent imobiliar sau ceva de genul.

      Sa zicem ca ar exista sute de mii de persoane in somaj. Asta inseamna mai putin de 5% din forta de munca existenta in dec 2019. Avand in vedere ca rata somajului era in jur de 3% inainte de pandemie, acum ar putea ajunge pe la 3.5% - 4%. Ei si? De cand este asta o drama? Este foarte bine, creste concurenta pe locurile de munca.

      Delir imobiliar original blend. Vezi ca mai bate unul campii pe net si zice ca face licitatii la notariat, da e aglomerat si obtine greu programare.

      Asa arata disperarea imobiliara in cel mai inalt grad. 

      Ne-am prins ca lucrezi in domeniu. Ai talent, ai putea scrie si literatura SF.

      Aia cu 2000 de miliarde de la UE e de Oscar. Sa le zici la Bruxelles ca ei nu au auzit de asa ceva. Da poate ai tu informatii de la Popesti-Leordeni. 

      Ok. Hai să discutăm civilizat,pe cifre. Forța de muncă activă a României e în jur 6 milioane. ~1.500.000 nu vor fi în câmpul muncii. Asta înseamnă un şomaj real de ~20%. Ce înseamnă asta? Enorm. Presiune pe piața muncii. Salarii mai mici(cerere mare-ofertă mică). Cum e posibil să nu scadă imobiliarele la periferia europei în condițiile în care provincia Alicante are prețuri de aprox 500€/mp?( veziidealista)

      asa e, vb cu romani ... care nu au numai visuri . ei nu vad realitatea dura si cruda ..si inca spera ca va fi bine....cum ziceam preturi de EU. Si nu se compara cu o tara asemeni romaniei ,ei se compara cu Spania , Uk Germania , Canada ,acuma cateva zila vb cu un prieten ce sta in Quebec ...

      nu degeaba ii vezi si vreau toti BMW si nu au ce manca.. asta zice tot despre ei si la cat cer... in romania e o manipulare a pietei (si clar ca acolo sunt oameni mari chiar si parlamentari care u investit si acuma tre sa scoata banii... chiar ca dau si legi in favorul lor si afecteaza pe toata populatia. In Roqueta de mar , prima linie de plaja apartament 2 camere vreo 60mp2 la 30k e acuma isi cumpara un prieten .Dovezi clare 

      Manipualare si uni o cred ca nu o sa cada preturile. Romania a fost implicata in scandalul cu Facebook ,Cambridge Analytica se numeste compania ce manipula , a fost ajuns la tribunalele din uk , si acolo sa constatat ca romia e unu din tarile ce a contratat servicile lor de manipulare in legatura cu alegerile .

      Dar multi romani nu vad si nu inteleg , ei vad niste stiri scrise de alti romani in favorul lor si cred pana la ultimul cuvant ce zic 

      Cati dintre cei 1 000 000 veniti din afara sunt interlopi si certati cu legea? Jumatate? Eu as zice ca cel putin: cersetorie, hotie, prostitutie.

      "The growing numbers of Romanian criminals entering the British justice system is underlined by separate data obtained fr om police forces, showing about 11,000 Romanians are arrested each year.Feb 21, 2015" 

      Asta era doar in UK, in 2015. Asa ca pot sa cred ca jumatate de milion de diasporezi traiau de pe urma economiei negre, fie erau parte din lumea criminala, fie traiau din banii de acolo sau ofereau servicii (topeau fierul vechi furat, de exemplu). Iti dai seama ca acestia nu conteaza pentru economia legitima. Vor continua sa faca ce faceau si inainte si vor trai din banii pusi deoparte sau se vor intoarce la furat. 

      Ne mai raman vreo jumatate de milion si doua-trei sute de mii din intern. 

      Daca la 6.5 milioane in dec 2019, somajul era calculat ca vreo 3% (deci numitorul era 6.7 mil, adica cei care isi doresc un loc de munca), atunci la 6.2 milioane si numitor 7.5, somajul ar fi 8.2%. 

      Acesta este cazul cel mai pesimist. Dar ce sa vezi, acum cateva zile ministrul economiei din Germania a venit cu un grafic si s-a laudat ca Germania are revenire in V. Daca asta este adevarat, atunci acea jumatate de milion va merge catre Germania si somajul nostru va scadea sub 5%. Si se va desfasura alt scenariu, mai putin pesimist pentru somajul din Romania. Sa urmarim evolutia economica a Germaniei. 

      Iar despre scaderea salariilor, da, ea chiar ar fi binevenita. Sau macar temporizate pentru a calma inflatia. 

      Ioan, nu te supara dar de ce ar fi Spania sub nivelul de trai si castig al Bucurestiului? Isarescu si BNR au spus de multe ori ca PIB-ul Bucurestiului este la nivelul Berlinului (PIB/capita). Stiu ca pare o insulta, dar sunt zone in Romania (niste orase mari) unde se traieste mai bine decat in multe zone din Spania, Italia.

      vb de preturi - castig , si da stiu ca in capitala se castiga bine , dar vb in general romania , romania nu e doar bucuresti, cluj, mi se pare corect daca in orasele astea mari se castiga peste 1k e, sa fie mai scumpa viata , dar cand vb de alte orase cum e orasul meu natal Nasaud care are niste preturi de apartamente de 50k + si caselel de 100k+ , 3-5k aria pamant intravilan...?- salarile minime , nu am de ce sa supara , desbatem ;) pareri , e bine ca suntem civilizati macar nu?

      Tinere faci breasla imobiliara de rușine, și eu lucrez în domeniu dar nu îmi place sa mint ci sa spun realitatea din piata și anume ca de la începutul pandemiei și pana azi 9 septembrie am vandut câteva proprietăți (maxim 5) dar toate pana în 50.000 euro. La imobilele de 100.000 sau peste aceasta valoare nu am mai primit nici un telefon pe luna măcar. Realitatea este ca nu se mai vand decât garsonierele și astea răzleț, de ce ne place sa ne mințim oare? Hai sa fim onești și sa spunem lucrurilor pe nume, astfel preturile vor cădea mult mai repede iar noi ne vom relua activitatea. Vad multe opinii de genul tău în piață, opinii de manipulare dar care nu fac bine ci doar contribuie la blocarea pieței imobiliare pe termen lung, creând iluzii false vanzatorilor. Deblocarea pieței tine de noi, fiecare agent în parte. Fii ferm și spune-i vânzătorului ca preturile nu mai sunt acelea de înainte de criza sanitara, ca au scăzut și continua sa scadă. Cu cât va tine la pret cu atât va pierde mai mult. Dacă ii spui tu asa, ii spune si colegul tau, ii spun și eu, realizează ca avem dreptate și va ceda. Dezghețarea pieței se va face doar când cererea se va întâlni din nou cu oferta. Hai sa fim oameni și sa nu ne mai mințim ca se fac tranzacții garla când în realitate nimeni nu mai vinde nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb