OPINII Ar trebui să ne luăm vieţile înapoi!

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 martie 2022

Ar trebui să ne luăm vieţile înapoi!

În ultimii doi ani am fost bombardaţi mediatic în războiul planetar cu pandemia. Ni s-a picurat frica în oase, cioclii apocaliptici ne spuneau cum se moare în spitale sau cât de îngheţat e pământul iarna în cimitire. Apoi a trebuit să luptăm cu tastatura în mână în conflictul dintre vaccinişti şi antivaccinişti anti-Covid. Şi aici s-au consumat tone de biţi, s-a aruncat cu studii din tranşee, s-a tras cu muniţie convenţională (părerile experţilor şi "aşa-zişi-lor experţi") sau neconvenţională (teoriile conspiraţiei şi estimările dentiştilor, psihiatrilor şi dentiştilor aflaţi de partea bună a pandemiei). Am ieşit vlaguiţi emoţional după o cură de frică (de moarte) şi furie (la adresa celor care nu erau de acord cu noi).

Ei bine, numai ce ne relaxasem puţin după apariţia Omicron, un veritabil vaccin natural care dă forme Covid aflate între răceala şi viroză pentru cei mai mulţi, şi iată că a explodat altă petardă emoţională în vecinătatea noastră geografică, războiul din Ucraina.

Şi, cam aceleaşi guri de tun mediatice care propagau isteria Covid au început să ne bombardeze cu teama şi ura necesare pentru a fi de partea bună a războiului. Nimeni nu contestă tragedia poporului ucrainian, dar de ce riscăm să le transformăm tragedia în comedie răspândind fake news-uri de război? Şi nu e vreun caz izolat, sunt zeci de situaţii cu ştiri fabricate, de a fost nevoită şi agenţia Reuters să vină cu dezminţiri. Vezi morţii de pe Insula Şerpilor înviaţi după a treia zi, "Fantoma" din Kiev care era sublimă dar nu exista, explozii ale unor blocuri din China mutate în Ucraina şi atacurile unor drone turceşti din alte războaie. Recordul absolut l-am văzut într-un studio de televiziune local unde se prezentau secvenţe dintr-un joc video şi printre cei ce le comentau serios era şi un general activ al armatei române.

Propaganda de război îşi are rostul său, de a demoraliza adversarul (mii de morţi, prizonieri, performanţe ridicole ale armatei sale) şi de a mobiliza propriile forţe (imagini şi statistici cu pierderile provocate adversarului, mostre de eroism ale combatanţilor şi mostre de abuzuri ale celorlalţi pentru ca ura să nu scadă), dar de ce trebuie să bombardăm emoţional populaţia României cu aşa ceva câtă vreme nu suntem, totuşi, parte în conflict? Sigur, unora le convine să se prelungească un asemenea război pentru că sunt arme de vândut şi interese pe piaţa energetică de bifat, dar ce vină avem noi?

Mă uit pe reţele sociale şi văd că lumea lupta deja la tastatura folosită pe post de baionetă. Cui foloseşte asta? Are opinia publică din România puterea să forţeze pacea? După doi ani de frică diseminată mediatic cât de bine ne-ar prinde încă câţiva de frică dusă la paroxism dacă se prelungeşte conflictul? Că tot erau studii care arătau că stresul reduce capacitatea de apărare a sistemului imunitar.

Sfatul meu este să ne decuplăm total de bombardamentul emoţional executat profesionist de media, aşa cum mulţi dintre noi au reuşit să se decupleze de isteria Covid la un moment dat închizând televizorul şi răsfoind mai puţin site-urile de ştiri apocaliptice. Să ne recuperăm deci viaţa de dinainte de pandemie dacă se poate, să ne vedem cu prietenii, să stăm mai mult cu familia, să ne recuperăm tihna, să savurăm rupţi de lume lucrurile dacă ne plac. Şi dacă murim peste o lună sau un an (uh, am uitat să cumpăr pastilele cu iod!), faptul că murim relaxaţi şi cu mai multe experienţe plăcute acumulate între timp, va conta cumva. Că doar asta era scopul vieţii, să colectăm cât mai multe experienţe şi întâlniri de calitate.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Excelent excelent articol. Duminica am urmarit cateva ore mai multe posturi locale, efectiv coplesit de cata ura si venin se varsa impotriva rusiei, de indemn la razboi, de imagini cu copii ascunsi de trecerea tancurilor cu mesaj pe fundal hai sa infaptuim Unirea asa incat primul gand iti venea sa pleci la razboi impotriva rusilor

    Romania si romanii trebuie sa inteleaga ca este imperios necesar sa ramanem NEUTRII in acest razboi, nu este razboiul nostru al romanilor, trebuie sa ajutam doar umanitar refugiatii ranitii dar fara sprijin militar caci riscam o declaratie de razboi fizic si suntem ca tara in bataia rachetelor. Dar nu am vazut nicaieri un astfel de mesaj echilibrat! 

    Pe toti jurnalistii si vlogarii atat de viteji cu microfonul in mana, ii indemn sa se inroleze mai intai in serviciul militar dechis de Ucraina strainilor, sa poarte cateva zile arma in mana in fata inamicului si abia apoi sa revina cu indemn la razboi la microfon! Ok facem parte din Nato, dar convingerea cu care acesti mediatici vorbesc ca vom fi paziti si salvati pute de departe, a amagire tragica. 

    Orice razboi este oribil, haideti sa nu-l aprindem si mai tare!

    1. Corect si pertinent,acelasi mesaj l-am transmis si eu si m-a facut unul trol rus.Daca aperi interesele tarii si poporului tau tii cu Putin,dupa unii.

      Si cum aperi "interesele tarii si poporului tau", prin neimplicare? Cand cele mai neutre tari de pe pamant, Elvetia si Suedia s-au implicat tu esti cel lucid:-)...parca era o vorba, "somnul ratiunii naste monstrii"...Monstrul a fost intotdeauna si este Rusia...nu poate sa greseasca toata planeta oricat sw dau trolii rusi peste cap

      Acum ce facem,ne comparam cu Elvetia si Suedia?Pana acum numai vorbe rele spuse despre poporul nostru,acum ca rusii ameninta,lasa-i pe ei sa se bage in seama ca sunt natiuni de tot.Noi.am facut si facem tot ce e omeneste posibil,du-te si lupta in Ucraina daca vrei un razboi preventiv cu rusii precum face Putin in Ucraina.Dati-i apa la moara nebunului!

      "Dati-i apa la moara nebunului":-)...adica l-au lasat cu Crimeea sa nu-i dea apa la moara, apoi Donbas-ul, sa nu-i dea apa la moara, acum vrea toata Ucraina sa nu-i dea apa la moara...Rusul nu se satura niciodata si nu stie decat de frica...

    lumea incepuse sa se trezeasca si sa vada cacealmaua cu covidul , si atunci pac , la razboiu , cu ucraina . cand o sa se trezeasca si din asta , va veni alta sa tina prostimea ocupata si lesa invizibila .

    1. despre cei care nu realizeaza ce se intampla mai treca mearga , dar mai grav este cu cei din institutiile de forta si media care sustin aceasta resetare cu aberatiile ei si-si inchipuie ca pe ei nu-i afecteaza . vor avea aceiasi viata mizerabila ca si restul , doar si prin simplul fapt ca nu vor mai avea viata relaxata de pina acum si vor trebui sa-si consume zilele urmarind si fugarind oamenii . daca asta ii face fericiti cu tot cu banii care ii primesc , sa fie asa , dar cand vor realiza ca-i mai rau , va fi tarziu , poate nepotii lor sa mai resolve ceva .

    intoxicare mai ipocrita decat asta mai rar. da na. acuma, ca s-a inchis Sputnik trebuie baietii sa rasara pe undeva, ca ghioceii...

    1. Du-te mai pe front, viteazule. Altfel, taci din gura si relaxeaza-te la iarba verde.

    Foarte fain

    Doar pentru ca masurile anti covid au fost niste exagerari infecte, iar certificatele de vaccinare o incalcare grosolana a drepturilor, nu inseamna ca nu trebuie sa luam de bun ce se intampla acum. Rachetele si tancurile sunt palpabile. Mi se pare ca cei prinsi in teoriile legate de pandemie refuza sa accepte ca pot exista si lucruri in afara lor.

    Oricum e altfel de stres decat cu pandemia, cumva mai constructiv. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb