OPINII Ce efecte va avea răscumpărarea acţiunilor Biofarm

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 14 mai 2014

Ce efecte va avea răscumpărarea acţiunilor Biofarm

Ultima adunare generală a acţionarilor Biofarm a decis răscumpărarea unui număr de 10% din acţiunile proprii, adică circa 109.470.000 acţiuni BIO, în vederea anulării. Conform legii, acţiunea ar trebui finalizată în 18 luni, iar limitele de preţ aprobate sunt între 0,20 lei şi 0,40 lei pe acţiune. Trec peste discuţiile mai mult sau mai puţin avizate ocazionate de această propunere de dinaintea votului şi încerc să analizez efectele punerii în practică a acestei deja aprobate hotărâri. Efectele sunt mai multe şi se vor materializa în timp.

Spre deosebire de Fondul Proprietatea (unde achiziţiile proprii de acţiuni, făcute în majoritatea lor la preţul pieţei şi o parte de 600 milioane la preţ de ofertă publică, toate făcute sub valoarea de activ net pe acţiune, de regulă între 1,15 - 1,20 lei pe acţiune), la Biofarm, chiar şi în ipoteza puţin probabilă, de fapt imposibilă, a realizării la preţul minim aprobat de 0,2 lei pe acţiune, achiziţia acţiunilor se va face la un preţ peste valoarea de activ net a acţiunilor.

Conform ultimului bilanţ, activul net contabil la Biofarm a fost de 175.887.136 lei, pentru un număr de 1.094.708.870 acţiuni. Rezultă un activ net pe acţiune de 0,16067 lei pe acţiune. Părerea mea este că Biofarm va putea cumpăra de pe piaţă cele peste 109 milioane acţiuni la un preţ mediu de cel puţin 0,30 lei, oricare va fi metoda de achiziţie. Dacă va opta pentru ofertă publică, aceasta nu va putea fi făcută sub 0,305 lei pe acţiune, adică egală cu cea derulată de către SIF 4 Muntenia, ceea ce va însemna un cost efectiv, incluzând comisionul de 1,5% către ASF şi circa 0,8% către firmele de consultanţă şi brokeraj, adică circa 0,3111 lei pe acţiune.

La achiziţia din piaţă, respectând cota zilnică posibilă de maxim 25% din volumul de tranzacţiuni, ar rezulta, după părerea mea, un preţ mediu care ar putea scădea şi la 0,3 lei/acţiune, care în timp ar putea şi creşte. Căci aşa cum a rezultat în urma încheierii ofertei SIF 4, circa 86% din acţiunile BIO sunt concentrate la SIF 1, SIF 4 Muntenia şi SIF 2 Moldova. Dacă nici unul dintre SIF-uri nu vinde, atunci free-float-ul rămâne de circa 14%, dintre care 10% să fie achiziţionate de emitent. Cam greu de crezut că se va putea realiza prea repede. Indiferent cum şi când se va pune în aplicare hotărârea AGA, aceasta va avea ca efect diminuarea activului net pentru acţiunile rămase. Dacă preţul se păstrează în limitele actuale, ar fi vorba despre un cost al achiziţiei de circa 34.056.000 lei şi o scădere a activului net pe acţiune de la 0,16067 la 0,14396 lei pe acţiune, adică cu circa 10,4%. Într-un anumit fel, această scădere va influenţa şi preţul de piaţă al acţiunilor. Există însă multe şanse ca operaţiunea să nu se poată desfăşura în totalitate, tocmai datorită free-floatului destul de scăzut. Nimeni nu împiedică însă SIF-urile să nu răspundă favorabil unei eventuale oferte publice de răscumpărare, dacă se face la un preţ convenabil, care le aduce un profit imediat şi consistent.

Diminuarea activului net şi a activului net pe acţiune nu este singurul efect al acţiunii de răscumpărare. Costul destul de însemnat de peste 34 milioane lei, chiar dacă se va întinde pe 18 luni, va determina o reducere drastică pentru următoarea perioadă a veniturilor din dobânzi. Chiar dacă disponibilităţile din conturi şi depozite la 1 ianuarie 2014 au fost de peste 49 milioane lei, trebuie amintit că în acest an vor fi cheltuiţi peste 35-36 milioane lei pentru investiţia în utilaje comandate pentru relocarea şi dezvoltarea producţiei. Cumulate, aceste cheltuieli şi cele normale derulării activităţii (capitalul de lucru necesar) vor duce fără putinţă de tăgadă la o diminuare drastică a veniturilor financiare din dobânzi, care au adus în anul 2013 venituri financiare nete, împreună cu veniturile din dividende de peste 6,8 milioane lei. Diminuarea veniturilor din dobânzi, suprapusă peste reducerea drastică a veniturilor din dividende la participaţii se va vedea în rezultatul cumulat al activităţii financiare pe anul financiar 2014. Dividendele au însemnat, în 2013, 1.156.572 lei.

Spre deosebire de anul precedent, SIF 2 acordă dividend brut de 0,066 lei în loc de 0,21 în 2013, SIF 3 acordă acţiuni gratuite în loc de 0,17 lei dividend, SIF 4 dă dividend zero, iar la SIF 5 nu s-a aprobat nici propunerea CA de 0,16 lei pe acţiune, nici propunerea Iaciu de 0,21 lei pe acţiune. În plus, datorită noii politici de dividende a SIF-urilor, se va diminua valoarea de activ a participaţiilor, datorită scăderii generalizate a preţului acţiunilor SIF.

Astfel, acţiunea SIF 1 a fost înregistrată în bilanţul anual (decembrie 2013) cu 1,292 lei pe acţiune şi de-abia atinge 1,10 lei pe acţiune. SIF 2 Moldova scade de la 1,47 la circa 1,20 - 1,22 lei. SIF 3 a scăzut de asemenea de la 0,6715 lei, la circa 0,53 - 0,54 lei şi mă îndoiesc de faptul că, după ce se va înregistra dublarea capitalului, acţiunile vor depăşi 0,336 lei pe acţiune, adică jumătate din valoarea de la 31 decembrie 2013. La SIF 4, scăderea de 0,15 lei pe acţiune reprezintă peste 17%, iar la SIF 5, în aşteptarea unei noi hotărâri privind dividendul, cotaţia a scăzut cu 0,254 lei pe acţiune. Probabil că la sfârşitul anului se va înregistra un deficit la valoarea de bilanţ a participaţiilor, cu efect asupra diminuării valorii activului net pe acţiune. Salvarea poate veni numai de la acţiunile TLV, care pe lângă o creştere numerică de aproape 16%, ar putea înregistrea la 31 decembrie şi o uşoară creştere faţă de valoarea de la 31 decembrie 2013.

Reducerea capitalului social al Biofarm are şi efecte pozitive pentru acţionarii care decid să nu vândă nicio acţiune. În cazul în care se realizează integral achiziţia celor 10% acţiuni proprii şi se votează apoi diminuarea corespunzătoare a capitalului social, cota de participare la capitalul social al acţionarilor care îşi păstrează numărul de acţiuni creşte cu 11,1%. Într-un fel cred că aceasta este şi unica raţiune pentru care acţionarii majoritari, adică cele trei SIF-uri care deţin majoritatea, au propus şi votat această hotărâre. Efectul se va simţi decisiv atunci când Biofarm va fi vândută unui investitor străin important. Până atunci cred că vor mai trece cel puţin 2-3 ani.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. manipulator ai ramas, nea iordache...cine ti-a platit consumatia?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb