OPINII Ce poate înviora bursa locală?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2018

Întrebarea din titlu porneşte de la ştirea că autorităţile iau în calcul eliminarea impozitului pe câştigul din tranzacţionarea la bursă (mai exact, taxarea transferului de titluri de valoare). În contextul în care volumele şi valorile tranzacţionate la BVB au o tendinţă de scădere, în ton cu incertitudinea ce domneşte în pieţele globale de capital, vestea că statul ar putea renunţa la impozitul pe profitul la bursă, colectat şi aşa în sume reduse, a avut darul să genereze câteva declaraţii moderat-optimiste în rândul operatorilor din piaţă intervievaţi de publicaţiile de specialitate. Moderaţie ce vine, probabil, din constatarea că lichiditatea nu a crescut extraordinar după valul de listări din ultima vreme (Digi, Medlife, Sphera, Purcari, Electrica) şi este foarte posibil ca nici o eventuală relaxare fiscală paraşutată la BVB din 2019 să nu facă prea multe în acest sens. În definitiv, fondurile de pensii şi marii jucătorii (cu sediul în alte jurisdicţii fiscale) nu aveau insomnii din cauza acestui impozit, iar cei foarte interesaţi de el (micii speculatori locali) nu prea contează în economia volumelor de la BVB. Din punctul meu de vedere, ar fi fost mai nimerită eliminarea impozitării pentru o anumită perioadă minimă de deţinere (fostul model practicat la BVB, cu 1% impozitul pentru deţinerile mai mari de un an) pentru a nu accentua şi mai mult volatilitatea în momente de declin bursier şi a încuraja apariţia unor jucători pe termen lung şi din rândurile investitorilor de buzunar.

Dar, una peste alta, măsura nu este rea şi va conta în decizia de angajare a unui plasament pe piaţa de capital; e drept, nu atât de mult pe cât o va influenţa o ştire tratată cu mult mai puţin interes până acum - e vorba de finalizarea procesului privind despăgubirile cuvenite investitorilor de la Harinvest. Decizia definitivă a Curţii de Apel Piteşti, prin care BCR este obligată la plata unei sume de aproape 20 milioane lei prin anularea tranzacţiilor de tip sell-out derulate între societatea de brokeraj a băncii şi SSIF Harinvest (cea care a vândut abuziv titluri deţinute de clienţi pentru a-şi acoperi pierderile din speculaţii pe instrumente structurate), ar putea avea darul să stârnească o doză mai mare de entuziasm prin efectele sale decât eliminarea impozitului pe câştigurile din tranzacţiile la bursă. Şi asta deoarece în acest mod vor fi realimentate conturile Fondului de Compensare, cel care acordase până la un punct despăgubirile în cazul Harinvest şi care rămăsese fără bani la un moment dat. Or, în acest moment, spre deosebire de deponenţii în bănci ce au un plafon de garantare de 100.000 euro, la bursă despăgubirile pot însuma maxim 20.000 euro/investitor şi chiar şi în cazul unui faliment mărunt (Harinvest nu era un SSIF de calibru), Fondul de Compensare riscă să rămână cu conturile goale. Aşa că cine a a avut acţiuni după falimentul Harinvest a cam tremurat de grija lor, având în vedere păţania Fondului de Compensare, sau le-a transferat imediat la Depozitar după achiziţionare, chiar dacă avea o părere bună despre brokerul prin care le cumpărase. Poate că în această direcţie autorităţile ar putea face mai mult pentru investitorul autohton - capitalizarea unui Fond de Garantare mai acoperitor ar fi un bun argument că "poţi dormi liniştit" în timp ce banii tăi lucrează la bursă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nu se elimina niciun impozit, e doar o scorneala poate mai intra ceva prepelite la bvb

    Nimic nu poate înviora bursa locala!

    1. singura "chestie" care poate inviora bursulica noastra dominata de giganti este suspendarea platilor la Pilonul II

    Curtea de Apel Pitesti a anulat 72 de tranzactii de tip sell out efectuate de Harinvest fara stirea clientilor si fara ca situatia financiara a acestora sa o fi impus-o!

    Dar ce facem cu diferenta pana la 789 de sell out-uri facute in aceleasi conditii de catre Harinvest cu cei doi parteneri de astfel de matrapazlacuri BCR si BRK????

    Aceasta hotarare judecatoreasca spala rusinea de pe obrazul pietii de capital "reglementate de ASF??? Revenirea la "starea anterioara" dictata de instanta si redobandirea astfel a actiunilor pierdute in scandalul Harinvest ii va face pe fostii clienti sa ramana investitori pe piata de capital din Romania??? Personal nu cred in asa ceva ... 

    Plafonul de 20000 euro este prea mic!

    Cand esti FURAT direct din Depozitar cum poti sa investesti la Bursa? 

    Cand se fac 5 ani de la prapadul prin Harinvest si pagubitii investitori castiga in dosarul de insolventa al Harinvestului?? 

    Cand aici sunt trecuti investitorii drept creditori??

    Investitorii au creditat Harinvest sau l-a angajat pentru reprezentare pe piata de capital???? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb