Ultima intrată în conflict cu paradisul criptomonedelor este Banca Angliei, care cere o reglementare strictă a domeniului, în caz contrar pieţele financiare putând cunoaşte convulsii precum cele petrecute în timpul crizei financiare trecute. Acum piaţa criptomonedelor este de două ori mai mare în comparaţie cu cea a datoriilor subprime din 2007-2008, iar oficialii englezi se tem de o repetare a scenariului de atunci. Asta, deşi piaţa criptomonedelor, cu active de 2.300 miliarde dolari, rămâne totuşi mult sub valoarea sistemului financiar global, care trece de 250 trilioane dolari.
Totuşi, aşa cum s-au petrecut lucrurile în 2008, aceste active suport reprezintă sursa unor contracte între instituţiile financiare a căror valoare e greu de estimat, iar în cazul unei deprecieri, gaura căscată în bilanţuri va fi greu de acoperit, dată fiind natura sistemului actual, unde capitalul împrumutat reprezintă grosul. Or, cum băncile centrale deja au fost implicate în ample operaţiuni de aruncat bani din elicopter după pandemia de Coronavirus, numai de o nouă injecţie de lichiditate în sistemele financiare nu au nevoie.
"Nu trebuie să reprezinţi o mare parte din sectorul financiar pentru a declanşa probleme de stabilitate financiară. Atunci când ceva din sistemul financiar creşte foarte repede şi creşte într-un spaţiu în mare parte nereglementat, autorităţile trebuie să ia aminte", spunea viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, potrivit Bloomberg.
Faptul că piaţa crypto s-a umflat extrem de repede e ilustrat cel mai bine de bitcoin, care era cotat în primăvara lui 2017 la 1.000 dolari, iar acum se tranzacţionează în jur de 57.000 dolari, la o capitalizare de peste 1.000 miliarde dolari. Iar în urma bitcoin vin tot soiul de criptomonede exotice apărute peste noapte şi pentru care se găsesc repede investitori care să pompeze cotaţiile, uneori celebri (vezi Dodgecoin şi poziţiile lui Elon Musk). Dodgecoin, apărut ca o glumă (o criptomonedă cu un câine pe ea, inventatorul dorind să ironizeze febrilitatea care începea să se contureze în jurul fenomenului) a ajuns, la rândul său, la o capitalizare de 31 miliarde dolari. Nebunia nu se începe aici, dogecoinul e concurat acum de...Shiba Inu Coin, altă invenţie scoasă din burtă şi care a strâns, la rândul său, o capitalizare de 14 miliarde dolari.
Fenomenul e specific bulelor în care doar speranţa unor noi creşteri alimentează achiziţiile, banii ieftini din această perioadă dând la rândul lor o mână de ajutor. Piaţa crypto aduce atât cu cea subprime din 2007, dar mai ales cu piaţa dotcom de la finalul anilor 90, când orice site apărut peste noapte atrăgea repede zeci şi sute de milioane de dolari în speranţa că s-a descoperit noul Yahoo.
Dar, ca de fiecare dată în istorie, începând cu bula lalelelor sau cea a Mării Sudului, orice exces e amendat la un moment dat de piaţă, lăsând în urmă convulsii sociale şi economii devastate. Din acest motiv se încearcă, în acest moment, reglementarea criptomonedelor, singura oprelişte în calea unei intervenţii mai hotărâte a băncilor centrale fiind situaţia încă fragilă a economiilor după pandemie. Să sperăm că respectivele măsuri nu vor veni prea târziu.