OPINII De ce a întârziat atât listarea titlurilor de stat la bursă?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2020

Succesul de care s-a bucurat emisiunea Fidelis, mă refer la componenta sa în lei, ridică întrebarea de ce reluarea programului de împrumut de la populaţie a ocolit iniţial Bursa de Valori Bucureşti.

Din 2005 statul nu mai vânduse direct populaţiei titluri de stat (în 2015 şi 2016 s-au derulat emisiuni Fidelis, dar prin intermediul unor bănci). În 2018 am avut programul Tezaur, prin care cei interesaţi puteau cumpăra titluri de stat cu valoare nominală de 1 leu direct de la Trezorerie, întrerupt însă pe finalul anului trecut. Din iulie 2020 acest program a fost reluat, iar statul a atras leii românilor pe 4 scadenţe, la 1,2,3 şi 5 ani, la dobânzi de 3,5%, 4%, 4,25% şi 4,75%. Aproape 17.000 de români au investit luna trecută în cadrul acestei emisiuni de titluri de stat peste 702 milioane lei.

Şi acum să vedem cum s-au petrecut lucrurile în cadrul unei emisiuni concurente, e vorba de programul Fidelis unde titlurile de stat oferite investitorilor între 15 iulie şi 7 august urmau să fie listate la bursă. Potrivit estimărilor de la finalul zilei de vineri, suscrierile totale au depăşit 2 miliarde lei, dintre care 566 milioane lei sunt aferente emisiunii cu scadenţa la 2 ani şi dobânda de 4% pe an, iar 657 milioane lei reprezintă subscrierile pentru titlurile cu scadenţa la 4 ani şi dobânda de 4,5% pe an (restul până la 2 miliarde lei sunt subscrierile pentru titlurile de stat în euro care purtau o dobânda de 2% pe an).

Interesant de remarcat, cele două scadenţe oferite pentru titlurile în lei din cadrul emisiunii Fidelis au strâns împreună mai mulţi bani decât cele 4 scadenţe ale titlurilor de stat din cadrul emisiunii Tezaur (1,2 miliarde lei vs. 0,7 miliarde lei). Nu dobânzile au făcut diferenţa (la 2 ani există acelaşi randament -4%, iar titlurile pe 4 ani din cadrul emisiunii Fidelis aveau un randament cu doar 0,25% peste cele la 3 ani din cadrul Tezaur şi cu 0,25% sub cele cu scadenţa la 5 ani din emisiunea Tezaur), ci perspectiva de a nu pierde toată dobânda în cazul unei răscumpărări precipitate.

Mulţi se gândesc că la o maturitate mai lungă, de 2-4 ani, pot apare şi probleme neaşteptate, nevoia de lichidităţi ar putea să-i determine să lichideze plasamentul înainte de scadenţă şi ar pierde integral dobânda. Cu astfel de temeri e firesc să îţi dramuieşti foarte bine sumele disponibile păstrând o bună parte în contul curent. Ei bine, în cazul titlurilor listate la bursă, dacă nu le vei vinde în primele luni ai toate şansele ca preţurile lor să fie mai mari decât în momentul cumpărării (valoarea nominală e 100 lei) astfel încât să includă şi o parte a dobânzii. Acelaşi lucru se va întâmpla dacă dobânzile îşi continuă scăderea (iar reducerea recentă a dobânzii de politică monetară din partea BNR indică acest fapt). Asta deoarece cotaţiile titlurilor de stat urcă dacă dobânzile scad şi scad dacă dobânzile urcă, pentru a ţine pasul cu piaţa.

E clar că lumea doreşte să împrumute statul, câtă vreme băncile rămân la fel de strânse la pungă când vine vorba de dobânzile la termen, şi este la fel de limpede că titlurile de stat se vând mai bine când sunt listate la bursă (ca să nu mai vorbim de faptul că pot deveni un instrument de cash management pentru investitorii care ies temporar de pe acţiuni). De ce nu s-au gândit mai devreme la asta gulerele albe din Ministerul Finanţelor? Mă rog, mai bine mai târziu decât niciodată, bine măcar că Bursa nu a fost uitată şi acum. E drept, foamea statului de bani e în creştere în 2020 faţă de 2019.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Da, dar simplu cetatean tot nu poate cumpara la bursa decat prin intermediar, adica un broker, care si ala e smecher si lacom la fel ca si banca si iti baga gramada de comisioane si texte ascunse, ba iti mai si fura banii din cont ca sa faca el avere sau sa-i piarda pe garla, prinde orbu scoate-i ochii. AAA, ca vin smecherii cu banii bagati in sifuri si baga ei in actiuni de stat cu duiumul, pfiii, pai cam de aia nici eu nu as lista la bursa actiunile astea de stat daca as fi sef de stat, ca sa nu imbogatesc niste lichele. Priceput?

    Imi pare rau dar autorul a ratat complet fenomenul succesului Fidelis.

    Nu, nu este vorba despre dobanda care poate fi pierduta la Tezaur. Subscrierile de la Tezaur a fost in tonul obisnuit. 

    Fenomenul ratat de autor la Fidelis s-ar fi observat daca se uita cineva la numarul de subscrieri. Cu exceptia celui de 4 ani in care un singur cetatean a cumparat ordine de 400 000 000 lei, daca elimini aceasta exceptie se va observa ca media ordinelor este de peste 100 000 lei. Adica sunt foarte putine ordine de plasament. Care-i povestea? 

    Cei mai multi cumparatori (as zice majoritatea) de ordine la Fidelis in lei sunt cetateni investitori la BVB. Eu am fost agatat cu o ora inainte de expirarea termenului limita de brokerul meu. Care mi-a dat telefon. De aia s-a dublat numarul de subscrieri de la 1 mld la 2 mld in ultimele doua zile. Inclusiv pestele baban cu 400 000 000. Brokerii au sunat toti clientii de retail care aveau cash in conturile de broker. 

    Care-i jucaria? In loc sa astepti cu banii cash, in contul de investitii la BVB, sa cumperi pe scaderi ale bursei, mai bine astepti 6 luni, un an, cu banii plasati in Fidelis. Castigi si dobanda. Iar cand pica bursa (ceea ce se mai intampla periodic), iesi de pe Fidelis si intri pe actiuni. 

    1. MULTA SANATATE , D-LE DOGARU !!! DE CE A INTARZIAT ATAT DE MULT LISTAREA TITLURILOR DE STAT , LA BURSA ROMANEASCA ??? SINCER : EU MA MIR , CUM DE LE-AU LISTAT ATAT DE REPEDE !!! ROMANIA , D-LE , ESTE INCA PLINA DE MILIOANE DE FOSTI SI ACTUALI COMUNISTI , MAJORITATEA CU GANDIRE PRIMITIVA IN LEGATURA CU MERSUL INAINTE AL TARII !!! SI SANT PLANTATI SI ASEZATI PESTE TOT , IN FUNCTII DE CONDUCERE !!! AI INTERESEAZA NUMAI DE EI , SI SA LE MEARGA BINE , NUMAI LOR , NU SI TARII !!! ASA CA , PUN PIEDICI PESTE TOT , UNDE NU AU EI DE CASTIGAT !!! CE NE MAI MIRA ??? ROMANIA A RAMAS SINGURA DIN LAGARUL COMUNIST , CARE FACE PASI INAPOI , NU INAINTE !!! TARA ASTA , ESTE SI ACUM , REPUBLICA COMUNISTA ROMANIA !!! PANA V-A MURI SI ULTIMUL COMUNIST TICALOS , CARE PANGARESTE CU RASUFLAREA LUI VENINOASA , AERUL ACESTEI TARI !!! PANA ATUNCI , AVEM DE SUFERIT , SI DE ASTEPTAT !!!! CAT ??? ANI , SI ANI , POATE CHIAR , ZECI DE ANI !!! NICI NU VREAU SA-MI INCHIPUI CATI , D-LE CRISTIAN DOGARU !!! VAI DE CAPUL NOSTRU !!! NICAIERI IN EUROPA , AFARA DE RUSIA , COMUNISMUL NU S-A DEZVOLTAT ATAT DE BINE SI DE TRAINIC , CA IN ROMANIA !!!

    cred ca daca va uitati la numarul de persoane care au cumparat aceste titluri, concluzia e alta. aceste titluri sunt accesibile pentru cei care investesc deja la Bursa. pentru cineva care nu investeste achizitia lor este mai dificila. tatal meu a incercat sa cumpere de la BRD, i s-a spus ca este mai complicat, a fost plimbat de la un ghiseu la altul de catre niste doamne care habar nu aveau pe ce lume sunt si pana la urma a plecat, fara sa cumpere nimic. o sa subscrie la trezorerie sau la posta, in schimb, la Tezaur, pentru ca acolo lucrurile sunt mult mai simplu pentru omul de rand. de altfel, ar fi mers un articol despre cum un om obisnuit cu o mica suma de bani reuseste sau nu sa subscrie la titluri de stat la banci si despre cat de mare e prostia sau lenea angajatilor bancilor.

    1. Foarte corect! Bravo!

    de fapt autorul scrie ca sa se afle in treaba, chiar singur saracul zice la final lucrul asta. ce loc de odihna onlaine a devenit saitul asta pentru tot felul de ratati si inutili, cum e si baiatul asta care produce vorbe goale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb