OPINII De ce n-are cârlig la investitori IPO-ul Alro

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2018

În ciuda modificării ofertei în sensul reducerii preţului de subscriere pentru micii investitori de la 6,18 lei/acţiune la 4 lei/acţiune şi a prelungirii perioadei de subscriere până pe 19 iulie (iniţial data limita pentru închiderea IPO-ului fusese 16 iulie), micii investitorii nu se înghesuie să cumpere acţiuni cu discount de 7%, astfel că luni, la ora 18, exista cerere fermă doar pentru puţin peste 9% din tranşa de retail (aceasta însumează 15% din numărul total de acţiuni oferite investitorilor). De ce atâta dezinteres? Iată, în opinia mea, motivele principale:

Oferta dă impresia unei pregătiri prea "atente". Se ştie că în mod tradiţional emitenţii îşi cosmetizează rezultatele financiare înainte de demararea IPO-urilor astfel încât nu de puţine ori după un an excepţional (întâmplător, cel în care acţiunile sunt scoase la vânzare) urmează altul (sau mai mulţi) cu rezultate mai puţin entuziasmante. Grupul a avut în 2017 un profit net de 317 milioane lei, de 4,7 ori mai mare decât cel din 2016. Ba, chiar şi după trimestrul întâi din 2018 avansul se menţine (profit în creştere cu 45% faţă de cel raportat după primul trimestru din 2017). E bine, poate un pic prea bine. De altfel şi preţul acţiunilor exprimă foarte bine asta: în urmă cu un an se făceau tranzacţii la preţuri de două ori mai mici (2 lei/acţiune faţă de 4 lei, preţul la care se face subscrierea de către micii investitori).

În ciuda acestui profit excepţional, actualii acţionari n-au vrut să împartă dividendele cu viitori acţionari rezultaţi în urma IPO-ului, aşa că acesta este demarat post-dividend. Poate că profitul rămâne la fel de promiţător şi în 2018, dar ce se întâmplă dacă se contractă brusc (evident din cauza condiţiilor de piaţă)? Dividendul putea fi inclus în preţul de subscriere şi ar fi reprezentat un stimulent suplimentar pentru investitori, dar faptul că s-a dorit că acesta să fie încasat doar de vechii acţionari nu este un fapt prea încurajator...

Este foarte neclar cum va arăta viitorul context de piaţă în condiţiile în care se vorbeşte tot mai mult de protecţionism. Taxele vamale impuse de SUA importurilor din Europa ar putea duce la supraproducţie pe plan local şi la reducerea preţurilor aluminiului, deci şi a profitului Alro...

Faptul că oferta a fost modificată denotă slăbiciune pe partea cererii. Perioada de subscriere a fost prelungită, iar preţul de subscriere a fost modificat de la maximum 6,18 lei/acţiune la 4 lei pe acţiune. La profitul din 2017 şi un preţ de închidere al ofertei de 3,5 lei/acţiune investitorii ar avea acces la un raport preţ/profit pe acţiune (PER) de aproximativ 8. La un preţ de închidere a ofertei de 4 lei/acţiune PER-ul ar urca la 9. Sunt valori destul de atractive dacă n-ar există un mare semn de întrebare: ce va face Fondul Proprietatea?

Cu păţania cotaţiilor Romgaz în minte (oferta derulată de Fondul Proprietatea a prăbuşit preţul acţiunilor până la 21 lei în urmă cu doi ani), cei care cumpără acum acţiuni Alro nu pot dormi foarte liniştiţi. Până ce FP-ul, care păstrează 10% din acţiunile Alro, nu îşi lichidează deţinerile, preţul acţiunilor ALR va avea un obstacol psihologic în calea aprecierii, în ciuda rezultatelor care pot fi decente.

În sfârşit, nu este foarte clar dacă pragul la care se va închide oferta va fi apărat în perioada de stabilizare. În prospect nu se specifică clar dacă se va interveni la acest nivel sau la altul sau dacă se va interveni sau nu.

Cu toate aceste necunoscute defilându-le prin faţă, nu-i de mirare că mulţi investitori se abţin să parieze pe acţiunile ALR.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Investitorii investesc, pariorii pariaza. Noi nu prea avem investitori, doar pariori, asta cred ca este problema.

    1. Vorbeste pentru tine...

      cumva ȘI la aluminiu (ooopsy!)??

    Nu e ipo. Cred ca e spo. In rest, interesanta perspectiva.

    1. E ca atunci cand ai piloti de masina in jocuri pe calculator.

      Domnul Dogaru, dupa ce s-a caciulit la multe case de brokeraj pentru un servici pe vremea cand iubea piata, nereusind sa il obtine, ne arata frustrarile domniei sale in calitate de jurnalist. Nu neaparat in acest articol scris sa umple coala, in ce a fost si ce va fi. Norocul dumnealui ca a nimerit si la gazeta care se bucura sa mearga prost piata de capital, caci va merge 

      foarte bun articolul, unic in piata care spune pe sleau problema. normal ca exista si carcotasi

    dar poate ca aici e smecheria, FP preia controlul Alro, ca de la rusi la americani

    1. ...si apoi la chinezi :)

    Mie strategia asta mi se pare mai mult disperare! Lucrurile care ma determina sa ma gandesc la asta sunt urmatoarele:

    1. Cresterea profitului exceptionala (asa cum amintea si autorul articolului). A crescut piata si implicit pretul aluminiului cu prim efect in cresterea profitabilitatii. Dar pretul aluminiului nu a crescut de 4.7 ori... 

    2. faptul ca au luat dividendele apoi au facut IPO-ul este iar un fapt ce te pune pe ganduri 

    3. dinamica profitului in trimestrul 1 2018 are tocmai rolul de a intari faptul ca societatea este solida si ca profitabilitatea continua sa se imbunatateasca. E un fel de promisiune fata de investitori ca daca vor cumpara in cadrul ofertei se vor bucura de o actiune profitabila, la o companie cu o profitabilitate sustinuta si sustenabila 

    4. aspectul care ma pune cel mai tare pe ganduri este insa scaderea pretului de oferta cu 30% - 50% (limitele intervalului de pret al ofertei) ceea ce in opinia mea tradeaza o disperare a actionarului majoritar de a iesi din actionariat! Pai daca ai o pozitie majoritara la o companie cu o profitabilitate exceptionala, in conditii de piata avantajoase si cu o dinamica a profitului extraordinara de ce graba asta de a vinde?! Mi se pare ca ceva este ascuns vederii... Poate instalatiile sunt spre sfarsitul duratei de exploatare si fara o noua investitie puternica in tehnologie activitatea companiei nu va mai fi la fel de profitabila... 

    Cred ca la toate acestea raspunsul il vom afla curand dupa terminarea procesului de exit/vanzare a pachetului majoritar.

    Singurul fapt care indulceste putin tranzactia este intr-adevar ca FP nu spune nimic negativ (asa cum stim ca a spus-o in cateva randuri in legatura cu alte companii la care ei sunt actionari). 

    1. urmariti tot ce inseamna investitie ruseasca in Romania. Urmariti dinamica capitalului. Follow the money.

      Daca ai fi rus oligarh si ai sti ca urmeaza ca Rusia sa aiba treaba cu Romania ... ti-ai mai tine banii investiti acolo ?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb